+ mer
I vinmarkene: Brad Pitt og Marc Perrin inspiserer vinmarkene Foto: Miraval

Hollywoodstjerne med på å løfte Provence ut av skyggen

Superkjendisen Brad Pitt satset hundrevis av millioner på en vingård i Provence. Nå er vinen hans en internasjonal suksess og prisene på rosévin fra Provence når nå nye  høyder.

   Sammen med den kjente vinfamilen Perrin, familen bak et av Châteauneuf-du-Papes mest klassiske og kvalitetsbevisste vinhus, har Brad Pitt  løftet rosévin fra Provence ut fra sitt frynsete rykte som billig, masseprodusert og enkel rosévin.  Etter enorme investeringer i 100 millioner klassen og over tre millioner flasker i årsproduksjon, har Château Miraval gitt både pris og kvalitet et stort løft i Provence. Flere produsenter i regionen har nå lansert viner av en langt høyere kvalitet og med priser som man bare kunne drømme om tidligere.

60 millioner dollar

Brad Pitt og ekskonen Angelina Jolie hadde forelsket seg i den idylliske vingården Château Miraval i hjertet av Provence, etter å ha leid stedet siden 2008. I 2012 tok de steget helt ut og kjøpte den 600 hektar store eiendommen for svimlende 60 millioner dollar. Den gamle  eiendommen var sliten og skrek etter en kjærlig hånd. Et omfattende arbeid ble satt i gang.  Infrastruktur, steinmurer, eiendommer og vinmarker måtte restaureres fra grunnen.  Bare det 35 roms store hovedhuset tok hele fire år å pusse opp innvendig. Målet var å bygge et trygt hjem for superstjernene. Lite visste Hollywood-paret at Mirival skulle komme til å endre folks oppfatning av fra Provence.

Gammel historie

Mirival ligger godt beskyttet i sin egen dal like utenfor den gamle landsbyen Correns i hjertet av Provence. På alle kanter av eiendommen er det høydedrag og åssider så langt øyet ser med gamle skoger, oliventrær og rikelig med lavendel-åkre. 

Den historiske arven til eiendommen er formidabel. Château Miraval ble opprinnelig bygget som et overnattingssted langs den romerske ruten Via Aurelia - som gikk fra Roma under den romerske utvidelse i det 3. århundre f.Kr. Senere fulgte en keltisk bosetting før eiendommen ifølge historiske dokumenter fra 1300-tallet fungerte som kloster og hjem til medlemmer av den franske domstolen.

Musikkstudio for verdensstjerner

Besøkende kan ikke unngå se alle de vakre murene som omkranser eiendommen. Alt bygget for hånd, sten for sten.  Syv portugisiske steinhuggere har brukt 10 år på de kilometerlange murene rundt om på eiendommen og bygget terrasser til vinplanter og oliventrær. 

Brad Pitt og ekskonen Angelina Jolie er heller ikke de første superkjendisene som har latt seg forlokke av den vakre vingården.  Den kjente jazzpianisten og komponisten Jacques Loussie anla i 1977 et musikkstudio på edommen. Studioet ble etterhvert et yndet sted for for flere av verdens største og mest populære musikere. Her har musikere og band som Pink Floyd, The Cure, Muse, AC/DC, Wham, Sting, The Cranberries, Rammstein og Chris Rea tryllet med musikken sin. Denne kulturhistorien har selvfølgelig de nye eierne tatt vare på og studioet skal være ferdig renovert i løpet av 2020. 

   

Ville ikke lage kjendisvin

Omdømmet til Provence har med få unntak vært preget av kommersielle pregløse viner som strengt tatt kunne vært laget hvor som helst og Château Miraval var ikke noe unntak. 

Da kjendisparet tok over vingården gikk drueproduksjonen i sin helhet til såkalt bulkvin, men lysten til å kunne produsere egen kvalitetsvin fra egne vinstokker meldte seg tidlig hos Pitt og Jolin.  Gjennom en felles bekjent opprettet de da kontakt med den anerkjente vinfamilien Perrin i Rhone, for å undersøke mulighetene for å lage god vin fra eiendommen.  

Det ble full klaff fra første stund. Allerede våren  2012 begynte arbeidet for å relansere Château Miraval som vingård. Målet var å lansere en premium rosévin fra Provence uten fokus på å lage en ny kjendisvin, men få frem de beste til den stadig økende etterspørsel etter roséviner.  

Det store spørsmålet

Spørsmålet som måtte avklares først var: Var mulig å lage god vin i dalen i dalen Château Miraval lå i?

 Etter grundige undersøkelser av jordsmonnet av geologer fra universitetet i Avignon, viste seg at Miravals plassering langt fra var tilfeldig anlagt av romerne. Dalen har et eksepsjonelt jordsmonn og mikroklima. Vinmarkene som ligger på rundt 350 meters høyde, med varme og solfylte dager og kjølige netter gir god syrlighet i druene. Den naturlige leiren og krittjorden fungerer som en svamp for nedbøren og gir en vital vanntilførsel til vinstokkene samtidig som jordsmonnet drenerer bort overflødig vann og bidrar til sunn modning av druer i de tørre periodene på året. 

Miraval er også tildels skånet for den den største trusselen mot vinproduksjonen i Provence. Den kalde nordvestlige vindfenomenet Mistral, som blåser tilnærmet konstant gjennom våren og vinteren. 

For hånd

Druene til Château Miravals viner høstes idag for hånd i de kjølige morgentimene. Deretter selekteres de to ganger, slik at kun de beste får være med videre til pressingen. Vinen består av en klassisk provençalsk druemiks fra gjennomsnittlig 60 år gamle vinstokker, og i motsetning til vanlig praksis i Provence avstilkes alle druene før pressing. Mens cinsault-, grenache- og rolle-druene blir presset direkte, har en del av syrah-druene gjennomgått saignée-metoden. Syrah-druene er det som gir vinen sin lakserosa farge. 95 prosent av druemosten fermenteres i temperaturkontrollerte ståltanker, mens de siste fem prosentene gjæres på eikefat med jevnlig bâtonnage.

Miraval Foto: Serge Chapuis

Rosévinene til Miraval minner lite om det man tradisjonelt finner fra  Provence. Vinene kan fort oppfattes som en hvitvin med god fruktkonsentrasjon og syrlighet, ispedd en lakserosa farge. 

Gi oss syv år så produserer Miraval en super provence rødvin
Brad Pitt

Tre millioner flasker vin 

 Fra eiendommen lages det nå tre ulike roséviner, men Brad Pit løftet allerede i 2014 på sløret under et intervju med Winespectator at de om noen år ville lansere den første rødvin laget av Pinot Noir og Syrah. 

 - Gi oss syv år så produserer Miraval en super provence rødvin, sa han den gang

Når Kapital nylig besøkte vingården kunne vinmakeren Matthieu Perrin bekrefte at rødvinen kommer, uten å sette noen dato.

- Vi startet å plante for syv år siden, men vinstokkene trenger å bli eldre før de produserer den kvaliteten vi ønsker å presentere, konkluderte han.  

Miraval Foto: Serge Chapuis

Brad Pitt elsker dramaet

Ifølge intervjuet i  Winespectator elsker Brad Pitt å lære om jordsmonnet, hvilke druer som passer best å plante hvor og dramaet som utspiller seg under innhøstingen mellom september og oktober. Regner det i dag? Når skal vi plukke, hva er syrenivået og hvordan er sukkernivået? - Alle spørsmålene har vært som en skole for meg

Regner det i dag? Når skal vi plukke, hva er syrenivået og hvordan er sukkernivået? - Alle spørsmålene har vært som en skole for meg
Brad Pitt

Kommet for å bli

Vinområdet Provence er ensbetydende med rosévin. Over 90% av produksjonen er dedikert vinstilen, men det har mer vært som en livstil å nyte rosévin i varmen enn å drikke vin av god kvalitet. Med over 70 prosent av salget lokalt har villigheten til å eksportere vært liten. Prisen på hjemmemarkedet er langt høyere enn om man konkurrerer på den internasjonale vinscenen.  

- Vårt prosjekt her i Provence har vært en ekstraksjon av min families kunnskap gjennom 5 generasjoner om å lage vin.  sier Matthieu Perrin  og avslutter besøket vårt med enkle ord: Vi er kommet for å bli

Smakerommet:

Studio by Miraval 2018

Varenr: 10876701  Lys lakserosa farge. Røde bær, bringebær og sitrus på duft og smak. Lettdrikkelig og leskende. Balansert syrlighet og god fruktdrevet ettersmak Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. Pris:184,90 kr (bestilling) Poeng: 87 Importør: Moestue Grape Selections

Ch. Miraval 2018

Varenr: 2263301 Lys lakserosa farge. Røde bær, urter og mineraler på duft. Saftig fruktdrevet vin med moderat syrlighet og lengde. Flott terrassevin og matvin. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, aperitif. Pris:214,90 kr (basis) Poeng: 88 Importør: Moestue Grape Selections

Ch. Miraval Blanc 2015

Varenr: 10069901 Lys grønngul farge. Smørtoner, gul frukt og sitrus på duft. Fyldig, rik smak med mineralsk karakter. Passer til: Fisk, skalldyr. Pris:279,– kr (bestilling) Poeng: 88 Importør: Moestue Grape Selections

Vin