Det er mildt sagt dystre prognoser en uavhengig ekspertgruppe i USA nå kommer med, når den spår behovet for millioner av ledige amerikanere i kampen mot inflasjonen. Anslagene neglisjeres fullstendig av aksjeinvestorene på Wall Steet, men skulle de likevel materialisere seg, dundrer amerikansk økonomi inn i en dyp resesjon.
Mange trekker nå paralleller mellom energikrisen i Europa og oljekrisen og inflasjonen i perioden fra 1973 til begynnelsen av 1980-årene. Om historien skal gjenta seg, bør vi være virkelig bekymret.
Medisinen for å få ned inflasjonen er bitter, og den kommer ikke gratis. Høyere renter, i tillegg til fortsatt sterkt prispress, har ført til at konsumtilliten har stupt til rekordlave nivåer. Mindre kjøpekraft til husholdningene ventes å dempe konsum og dermed verdiskapning. Men dette er tilsiktet.
Risikoen for resesjon øker. Det skyldes høy inflasjon og sentralbankenes forpliktelse til å gjenopprette prisstabilitet. Det store spørsmålet er ikke om veksten vil avta, men hvor mye.
Den amerikanske sentralbanken, Fed, har ventet altfor lenge med å trekke tilbake stimulansene, og må nå stramme raskt inn for å gjenvinne kontrollen med inflasjonen.
Et brennende tema om dagen er knyttet til at den amerikanske rentekurven har blitt stadig flatere. Kanskje er den også i ferd med å invertere? Historisk sett har resesjoner fulgt i etterkant av inverterte rentekurver. Hvor redde skal vi være?