– Er de enkle å betjene? Hvor raskt lærer man seg å fly en drone?
– Det er forholdsvis enkelt, du lærer raskt ved bruk. Og det er veldig intuitivt. Vi har ikke fått inn en eneste retur hvor argumentet var at man ikke klarte å styre eller betjene dronen.
Tredobling: Power og salgssjef Lars Hoel har opplevd både dobling og tredobling av dronesalget etter at pandemien slo til. Foto: Power
– Hvem kjøper droner?
– Det er alt fra ekstremsportutøvere som vil filme seg selv off-piste og familier som vil filme båtturen, til eiendomsmeglere som vil ha oversiktsbilder. Droner favner veldig bredt, sier Hoel.
Størst vekst i business
Power er den tradisjonelle forhandleren av droner i kombinasjon med hele pakken av data og elektronikk, mens Elefun er en utstyrsleverandør som har spesialisert seg på dronesegmentet.
– Vi selger mot konsumenter, vi selger hyllevarene, men det er enterprise-segmentet, det profesjonelle markedet, som er vår hovedgeskjeft, sier Knut Jørgen Myre. Han er en av gründerne i Elefun, selskapet som med sete i Grimstad har lykkes usedvanlig bra i dronemarkedet. I fjor omsatte sørlendingene for 134 millioner kroner og satt igjen med 10 millioner på bunnlinjen.
Mange har sittet med en drøm om å bruke droner, og nå begynner de å få på plass systemer og rammeverk for å kunne ta dem i bruk. Knut Jørgen Myre, Elefun
For Myre har konsumentmarkedet roet seg etter en voldsom eksplosjon for fire–fem år siden, det er i businessmarkedet utviklingen nå er mest heftig. Endringene i modellseriene fra år til år er heller ikke så store. – I første rekke handler det om forbedringer av kamera og de autonome egenskapene, for eksempel kollisjonsdeteksjon, evnen til å unngå andre objekter.
– Det er i businessmarkedet endringene er størst?
– Der har mange nå gått fra idéstadiet til å ta i bruk dronene. Dette har det vært snakk om i mange år. Mange har sittet med en drøm om å bruke droner, og nå begynner de å få på plass systemer og rammeverk for å kunne ta dem i bruk, svarer Myre. – Det må inn nye ordninger i driften. Når man for eksempel ser på å benytte drone som erstatning for helikopter, krever det helt nye rutiner i hverdagen. Sikkerhetsvurderinger, datahåndtering samt krav til mannskap og operatører blir annerledes.
Elefun har mange entreprenører på kundelisten. – Disse får nå bedre grunnlag for å dokumentere hva som blir gjort. De kan lage 3D-dokumentasjon ut fra 2D-bilder, bilder som tidligere ble tatt med helikopter eller som ofte ikke ble tatt overhodet.
– Hva er det bransjen eller kundene nå venter på?
– De venter på et klart regelverk. Nå er det spøkelser hele veien. Jeg er glad for det nye regelverket, som ser veldig bra ut, men “alle” venter på at det skal bli 100 prosent ferdig slik at nye rutiner kan ferdigstilles, at omkringliggende systemer kan oppdateres og at produsentene kan lage modeller tilpasset de nye kravene for tiden fremover, sier Myre og refererer til det arbeidet som både norske myndigheter, men i første rekke EU nå er i full gang med. – Denne prosessen bremser utviklingen.