+ mer
Ecit Ecit / Ecit

Børsnedtur for regnskapsgigant

Omsetningen skyter i været og marginene er gode. Likevel har verdien av børsens eneste regnskapsselskap, ECIT, falt med 25 prosent fra børsnoteringen og 45 prosent siden toppnoteringen i august i fjor.

Midt under coronapandemien, i mai i fjor, gikk ECIT på børs. 400 millioner kroner ble hentet i markedet gjennom utstedelse av nye aksjer og ytterligere 330 millioner kroner gjennom aksjesalg fra eksisterende aksjonærer. På emisjonskursen på 8 kroner ble selskapet priset til 2,6 milliarder kroner. Tre måneder senere var aksjekursen opp 37 prosent til 11 kroner, og ECIT hadde en børsverdi på 3,7 milliarder kroner på Euronext Growth.

Siden har imidlertid nedturen vært bratt. I løpet av de seneste 10 månedene har aksjen falt med over 45 prosent fra toppnoteringen på 11 kroner den 5. august i fjor til 6 kroner den 1. juni i år.

Større og mer lønnsomme

ECIT-sjef Peter Lauring uttaler at han på kort sikt ikke er spesielt opptatt av at aksjekursen har falt til 6 kroner, men mener så absolutt at det er grunn til å reflektere over at selskapet har en lavere markedsverdi i dag enn ved børsintroduksjonen for et år siden.

– Vi er i et marked som vi ikke kan styre, og børskursen er som den er. Det som er faktum, er imidlertid at vi er større og mer lønnsomme i dag enn hva vi var for et år siden. Skulle vi bli kjøpt opp i dag, er jeg overbevist om at det ville kostet kjøperen mer enn 8 kroner pr. aksje.

Ikke varm i børstrøyen

Likviditeten i aksjen har vært begrenset, og Lauring mener at hovedårsaken er at ECIT fortsatt ikke er helt varm i børstrøyen.

– Vi må lære å krabbe før vi kan gå. Vi har likt å opptre litt i det stille, og må nå lære å bli litt mer synlige. Vårt hovedfokus er fortsatt å bygge selskapet, og på lang sikt er det nok det vi leverer som teller mest også på børsen.

Lauring innrømmer imidlertid at det kan sees på som et problem at ECIT fortsatt er lite kjent i investormiljøene.

– Vi er ikke kjent i markedet, og vi har nok ikke vært flinke til å markedsføre oss. Dette er et game vi må lære oss. På sikt er Euronext ikke nødvendigvis et blivende sted for ECIT. Ser vi litt frem i tid, så vil det kanskje være en naturlig utvikling å gå mot Hovedlisten, sier han.

Ingen nykommer

Danske Lauring er langt fra noen nykommer i regnskapsbransjen. Han hoppet av en lovende revisorkarriere på 1990-tallet for å starte sitt eget regnskapsbyrå. I 1999 skilte han lag med revisjonsselskapet og ble 100 prosent regnskapsmann. I 2002 kjøpte Visma seg inn på eiersiden i regnskapsbyrået hans, og i 2006 flyttet Lauring til Norge for å bli sjef for det som den gang het Visma Services. Der ble han til han sa opp i 2012, og året etter var ECIT stablet på beina.

Siden starten i 2013 har Lauring og ECIT kjøp opp rundt 125 selskaper, og omsetningen i selskapet har økt fra 63 millioner kroner i oppstartsåret 2013 til 2,5 milliarder kroner i 2021. I første kvartal i år omsatte selskapet for 710 millioner kroner etter en omsetningsvekst på pene 28 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Alt tyder på at ECIT vil nå en omsetning på godt over 3 milliarder kroner i inneværende år.

– Vi gikk fra null til 2,5 milliarder kroner på 8 år, og vi er fortsatt i utvikling. Jeg vil være skuffet hvis vi ikke omsetter for minst 5 milliarder kroner etter vi har fått ytterligere 8 år på baken, sier han.

Store endringer: En regnskapsførers hverdag har ifølge Peter Lauring endret seg betydelig fra mye manuelt registreringsarbeid til å forstå, presentere og tolke tall. Foto: Ecit

Vrir seg i stolen

Peter Lauring har, ikke overraskende, lite sans for den offentlige oppfatningen om at regnskapsfaget vil bli automatisert bort og er i ferd med å forsvinne.

– Jeg vrir meg i stolen når jeg hører radioreklamene fra systemleverandørene der det hevdes at hvis du velger det rette regnskapssystemet, har du løst dine problemer. Det er ikke riktig. Det det handler om, er om du har dyktige folk rundt deg. I mine 40 år i bransjen har jeg ikke opplevd større etterspørsel etter regnskapstjeneste enn det vi ser i dag, sier han.

ECIT satser tungt både på regnskap og IT. Omsetningen fordeler seg omtrent 50/50 mellom de to segmentene. Regnskapsindustrien er blitt mer og mer digitalisert i løpet av de seneste årene, og Lauring understreker at ECIT er nødt til å være digitale hvis selskapet fortsatt skal være en relevant samarbeidspartner for kundene.

– En regnskapsførers hverdag har endret seg betydelig fra mye manuelt registreringsarbeid til å forstå, presentere og tolke tall. For å lykkes her trenger vi ikke færre folk, vi trenger folk med høyere kompetanse. Hvilket regnskapssystem du bruker er ofte ikke avgjørende. Det det hele koker ned til, er hvordan du bruker teknologien, sier han.

Tar opp kampen med revisjonsselskapene

Kampen om de beste hodene er beinhard i regnskap- og revisjonsbransjen, og Lauring påpeker at det er mange og spennende karrieremuligheter i regnskap.

– Vi er i stigende grad på vei ut på skolene for å markedsføre oss. Der har revisjonsselskapene vært i mange år og med stor suksess. Vi er nødt til å ta denne kampen på alvor hvis vi skal klare å tiltrekke oss den kompetansen vi har behov for.

Så langt har vekstfilosofien til ECIT i stor grad vært tuftet på en strategi som bygger på oppkjøp. Selskapet har kjøpt rundt 125 regnskaps- og teknologiselskaper i løpet av de seneste 9 årene.

– Teknologisatsningen vår begynner nå for alvor å bli synlig, og vi har flere produkter som begynner å generere cash.

ECIT-sjefen legger til at selskapet har ambisjoner om å bygge sine egne regnskapssystemer til SMB-segmentet.

– Vi har kjøpt Catacloud, som kan brukes på mellom 12.000 og 15.000 av våre SMB-kunder i dag. Vi er dermed allerede i dag tett på å kunne tilby kundene våre en komplett systemportefølje, som er basert på egen teknologi, sier Peter Lauring.

Reportasjer
Næringsliv