Mesternes mester

Mange norske idrettshelter har satset i næringslivet etter endt karriere. Investor Bjørn Maaseide er den eneste som har opparbeidet seg en milliardformue.

God vekst: Bjørn Maaseide har gjort det skarpt som investor etter at han la opp som proff sandvolleyballspiller. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Næringsliv

Som toppidrettsutøver reiste Bjørn Maaseide (53) verden rundt, og spilte i verdensserien i sandvolleyball. Siden tjente han seg rik på treningssentre. Det begynte i det små, før det ballet på seg. Snart eide den tidligere idrettshelten 50 prosent av de da fire sentrene som utgjorde Sport Club. Etter fusjonering og børsnotering av Sats sitter nå Maaseide igjen med en eierandel på 4,7 prosent. Han rår også over en anselig eiendomsportefølje, noen mindre investeringer, og han er hovedaksjonær i Kraft Finans og børsnoterte Kraft Bank. I tillegg er han i gang med å bygge opp en ny treningskjede: Denne gangen for padeltennis, en slags blanding av tennis og squash.

Investoren bruker tankesett fra toppidretten når han investerer, og tror mye av suksessen handler om at han kun går inn i bransjer og selskaper han har greie på, og som han brenner for.

– Jeg investerer med hjernen og hjertet. Folkene bak er 95 prosent av greia for meg. Heller gode folk og en dårlig idé, enn dårlige folk og en god idé, sier Maaseide.

– Så du er en god menneskekjenner?

– Ja, jeg vil si det. Da jeg studerte ved UCLA, hadde jeg en trener som vant ligaen 22 ganger. Han sa til meg: “Make sure you are surrounded by good people.” Det har jeg prøvd på siden. Det hender jeg bommer, men stort sett har det gått bra.

Ingen døgnfluer

Maaseide forteller at han følger svært lite med på aksjekurser.

– Jeg er mye mer opptatt av om selskapene leverer. Så lenge ting vokser sakte, men sikkert, blir det som regel bra til slutt. Ingen døgnfluer på meg.

– Men ikke alle børsraketter er døgnfluer?

– Nei. Det er sant. Det er for eksempel mye tech som er bra, men der har jeg ikke kunnskap nok. Jeg må kunne det jeg driver med.

Dog var investoren nær ved å gjøre en kule på Tesla for drøye ti år siden.

– Ja, det stemmer det. Jeg spurte min gode venn Harald Espedal om vi ikke burde kjøpe. Han syntes det var for dyrt. Så det ble med tanken. Dessverre.

– Du kjøpte deg en Tesla, men skulle heller hatt aksjer i selskapet?

– Ja, noe sånt. Tenk hvor rike vi hadde vært da, humrer Maaseide.

Han mener likevel norske investorer flest har for mye fokus på kurser.

– Helt klart. Egenkapitalavkastning er totalt undervurdert på Oslo Børs.

Egenkapitalavkastning er totalt undervurdert på Oslo Børs.
Bjørn Maaseide

Alltid lønnsomt

Maaseides finansielle plasseringer er fordelt med ca. 30 prosent innen helse og trening, 30 prosent i eiendom, 30 prosent i Kraft-systemene og 10 prosent cash. I fjor uttalte investoren at han i tillegg ville bygge opp en portefølje på flere hundre millioner kroner på Oslo Børs. Slik ble det ikke.

– Nei. Jeg var rigget for å gjøre det, og er det for så vidt fortsatt. Det er et mål, men jeg vet ikke om tidspunktet er rett nå.

– Fordi?

– Fordi det er så mye usikkerhet. Du har covid, du har nytt skatteregime og høyere rente. Blant annet.

– Du har ikke så stor tro på aksjemarkedet fremover?

– Jo, jeg har alltid hatt tro på aksjemarkedet. Over tid har det alltid vært lønnsomt å være der. Du vil alltid finne enkeltselskaper det er verdt å investere i, men det er også mye luft.

– Ser du noen klare bobler?

– Ja. Blant annet innen tech, ESG og bærekraft. Det nytter ikke å flagge grønt uten en businessmodell som fungerer. Det må være substans. Jeg tror nok noen vil gå på en smell i tiden fremover.

– Noen?

– Nei, mange. Vi er ikke i en total boble, men jeg tror at det vil komme et skifte der selskaper med substans vil bli mer verdsatt enn luftrakettene fremover.