<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Stor oppmerksomhet: Ingrid Teigland Akay er administrerende partner i venturefondet Hadean Ventures, som har spesialisert seg på helserelaterte investeringer. Interessen for dette feltet har skutt fart under coronapandemien. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Fikk et tilbud under pandemien som var for godt til å si nei til

Covid-19 har for alvor løftet investeringer i helse frem i lyset. Det har skapt stor interesse for fondene til Ingrid Teigland Akay og Hadean Ventures.

Ryktene vil ha det til at ingen andre kvinner i Europa har klart å reise to såpass store tidligfasefond som det administrerende partner Ingrid Teigland Akay i Hadean Ventures har stablet på beina. Det første fondet hadde en forvaltningskapital på 85 millioner euro, og i første kvartal fikk hun inn mer kapital enn målsatt for første lukking av fond nummer to. Lanseringen av dette er rett rundt hjørnet.

Selv har hovedpersonen et avslappet forhold til den angivelige rekorden.

– Jeg tenker egentlig ikke så mye på det, jeg er bare superfornøyd med det vi har klart å få til. Så langt har det gått over all forventning, og vi jobber hardt for at det skal fortsette den veien. Dette er bare begynnelsen, vi har store ambisjoner, sier hun til Kapital.

Uimotståelig tilbud

For Hadean akselererte aktiviteten under corona. Kanskje ikke så rart, i og med at fondet har spesialisert seg på helse og “life science”, temaer som ikke akkurat har blitt mindre aktuelle med en global pandemi herjende. Det har også kastet av seg i form av økte verdier – uten å gå i detaljer forteller Akay at de, basert på det som er tilgjengelig av data, har plassert seg helt i toppsjiktet globalt.

Gjennom 2020 gjorde Hadean-teamet seks nye investeringer og ett salg. Selskapet som forsvant ut var Themis, som driver med vaksineutvikling. Da pandemien var et faktum, la giganten MSD/Merck store penger på bordet.

– Det var ikke helt uventet at MSD/Merck kjøpte opp selskapet, men det skjedde raskere enn forventet. Prosessen ble nok akselerert av pandemien, sier Akay.

– Dere fikk et tilbud som var for godt til å takke nei til?

– Ja. I snitt forventer vi å sitte i selskapene fra fire til seks år når vi gjør investeringer. I dette tilfellet ble det bare ti måneder, noe som er veldig kort tid for oss.

Mye oppside, høy risiko

Akay mener at det utvilsomt er mange som har fått øynene opp for viktigheten av medisinsk innovasjon under pandemien, og investerer deretter. 

– Det merker vi ved at mange er interessert i vårt fond nummer to. Dette er en veldig spesialisert sektor, så mange er mer komfortable med å investere i spesialiserte fond, som vårt, sier hun.

Hadean-sjefen har selv medisinsk doktorgrad, i tillegg til en MBA med fokus på finans. Det kommer godt med når man skal navigere i et krevende teknisk landskap.

– Det er ofte binært, og i investeringsstrategien er det da viktig å fokusere på risikoen. Dette er en global sektor der man utvikler produkter for et globalt marked med store udekkede behov, så å finne oppside er ikke så vanskelig. Utfordringen er risikoen i utviklingsløpet, som er noe vi fokuserer særlig på å estimere og forstå, sier hun.

Coronaeffekter

Det er noen virkelig store trender innen helsesektoren om dagen, blant annet genredigering og digitalisering. Hadian møter dette med en diversifisert investeringsstrategi. 

Blant investeringene som ble gjort gjennom fjoråret var NeuroEventLabs, som jobber med digitale sensoriske løsninger for epilepsipasienter. I porteføljen finner vi også Oncoinvent, et radiofarmasiselskap etablert av gründerne bak Algeta-suksessen, og Cardiomech, et selskap som jobber med reparasjon av hjerteklaffer. 

Enkelte av Hadeans investeringer har blitt negativt påvirket av pandemien, særlig de som gjennomfører kliniske studier og er avhengig av kapasitet ved sykehusene. 

– Men på den andre siden har noen av selskapene akselerert under pandemien. Themis er et godt eksempel på det. Et annet er svenske Attgeno, som utvikler behandling for høyt blodtrykk i lungekretsløpet. Dette er noe Covid-19-pasientene også opplever, så her har utviklingen skutt fart.

Norsk potensial

Hadean-fondet har et granske bredt mandat, men har valgt å slå seg ned med hovedkontor i Oslo, kontor i Stockholm og fokus på Norden. Det er fordi de mener det ligger potensial her, med høy kvalitet på forskningen og et startup-økosystem som har vokst mye de siste årene.

– Norge har enkelte områder vi er spesielt sterke på. Et eksempel er radiofarmasi, der vi har helt verdensledende kompetanse og ekspertise, samt onkologi, immunologi og kombinasjonen av dette. I tillegg finnes det en stor klynge innen medtech. Det er potensial i å få denne teknologien fra Norge ut i markedet. Da er det viktig å ha forståelse av industrien, og teknologien må utvikles for å nå et globalt marked, sier Akay.

– Å bidra til dette er en motivasjonsfaktor?

– Veldig, det er ekstremt spennende. Det å jobbe med pasienter som lege er også svært givende, men dette er mer skalerbart. Som lege hjelper du én pasient av gangen, men ved å hjelpe til med å utvikle ny behandling på markedet hjelper du tusenvis av pasienter.

Tre kjappe

 

– Hvordan havnet du i private equity?

– Det var det feltet jeg ble mest interessert i da jeg tok min MBA ved London Business School. Jeg fikk arbeidserfaring både fra Amgen, et av verdens største biotekselskaper, Morgan Stanley og Warburg Pincus, og fikk særlig øynene opp for tidligfase da min senere arbeidsgiver Inventages hadde presentasjon på campus.

– Hvordan vil du beskrive din investeringsfilosofi?

– Når det gjelder investeringer innen “life sciences”, så er det sjelden et problem å finne oppside. Utfordringen ligger i at det er så høy risiko i utviklingen. Vi har derfor laserfokus på å forstå og vurdere denne risikoen i hvert investeringscase, slik at vi kan plukke investeringene med best forhold mellom risiko og avkastning.

– Hva er den beste og verste investeringen du noen gang har gjort?

– Den beste investeringen min er uten tvil i utdannelsen min. Det henger noen skikkelig dårlige investeringsbeslutninger i klesskapet mitt.

Reportasjer
Næringsliv