<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Hands on: Karl Erik Rimfeldt har fått pengene til å yngle som sjef i Rimfeldt Eiendom. Han mener flere familiebedrifter bør gjennomføre generasjonsskiftet tidligere. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Tjener penger som gress

Karl Erik Rimfeldt har høstet frukter etter salget av farens grøntkjedesuksess, og driver i dag et av Hedmarks største private eiendomsselskaper.

Denne saken er en del av artikkelserien “Fremtidens ledere ”  hvor Kapital har kartlagt arvingene til de største familieformuene i landet.  Se hele listen over Norges 100 rikeste arvinger her.

Karl Erik Rimfeldt er født inn i en familie som får det meste til å spire og gro. Faren, Karl Ragnar, dyrket sammen med sin bror Plantasjen til å bli et landsomfattende hagesentereventyr. Hans foreldre igjen drev et lønnsomt gartneri, som i flere år fungerte som barnebarnets SFO. Hver dag etter skolen dro han dit. Han sto i kassa, lagde dekorasjoner og ryddet. Likevel hadde han aldri noe mål om å overta etter sin far, og omtaler det som et lykketreff at familiens grøntkjede ble solgt.

– Ja. Jeg liker å gjøre ting på min måte. Med blanke ark, sier han.

Doblet formue

Plantasjen ble solgt for 800 millioner kroner i 2001. Gevinsten dannet grunnlaget for Rimfeldt Eiendom. Familiens formue er mer enn doblet siden salget av hagesenterkjeden, og teller i dag 1,9 milliarder kroner. Det kan i stor grad Karl Erik, som har fungert som daglig leder siden starten, takkes for. Selv er han beskjeden på egne vegne.

– Eiendomssatsingen er på mange måter min baby, men salget av Plantasjen var en viktig ingrediens for rask vekst. I tillegg handler dette om lagarbeid. Vi er et lite, men svært dyktig team, fastslår han.

Som ung var Karl Erik profesjonell fotballspiller på U21-landslaget og Kongsvinger IL. Deretter fulgte økonomistudier på BI og siden MBA i USA.

– Planen var en karriere innen investment banking eller noe lignende, forteller han.

Det var imidlertid før faren ringte og spurte om ikke eldstesønnen kunne være interessert i å utvikle noen eiendommer sammen med ham.

– Det ble noen telefonsamtaler over Atlanteren, men så var jeg solgt, forteller Karl Erik.

Utfyller hverandre

Pater familias har rollen som styreleder, mens sønnen altså inntok sjefsstolen. I tillegg jobber både Karl Eriks kone og lillesøster i bedriften.

– Samarbeider du og din far godt?

– Ja, vi utfyller hverandre. Pappa er nok mer rund i kantene, sosial og pratsom. Jeg er ikke så god på lange møter og small talk. Jeg er en gjennomfører. Teams og Zoom passer meg utmerket.

– Så det blir ikke mye krangling over middagsbordet?

– Nei, på ingen måte, men det blir mye businessprat. Det er ikke til å stikke under stol. Dette er en livsstil.

– Får du fritt spillerom?

– Absolutt. Jeg ble kastet på dypt vann. Det første jeg gjorde som nyutdannet, var å være leder for et byggeprosjekt. Heldigvis lærte jeg meg å svømme ganske raskt. Jeg tror mye av nøkkelen til suksessen har vært at jeg har fått lov til å gjøre ting på min måte.

Friskt blod

Det innebærer blant annet stadig vekst og utvikling.

– I tillegg ønsker vi å være nyskapende. Vi må videre.

– På hvilken måte?

– Vi bidrar blant annet til nyskapning gjennom å pløye jomfruelig mark som vi regulerer til næringsformål. Det skaper nye bedrifter og nye arbeidsplasser lokalt. Nylig hørte jeg for eksempel noen som sa at med McDonald’s på plass kunne endelig også Elverum kalles for by.

– Er din generasjon også generelt mer opptatt av bærekraft og miljø sammenlignet med din fars?

– Ja, det tror jeg så absolutt. Dette er ikke noe man kan putte i skuffen. Det kommer stadig nye byggeforskrifter i vår bransje. Vi forsøker å være i forkant.

I så måte mener Rimfeldt det kan være en fordel ikke å gjennomføre generasjonsskiftet for sent.

– Mange bedrifter kunne hatt godt av litt friskt blod. Det sagt er det jo ikke alle som er egnet til å overta. Da må man kanskje ansette andre folk til jobben. Det viktigste må være å sette bedriften først.

Mini-CV Karl Erik Rimfeldt (41)

 

Utdannelse: Diplomøkonom fra BI, Norges Varehandelshøyskole. MBA fra Crummer Graduate School of Business, Rollins College, USA.

Erfaring: Profesjonell fotballspiller på U-landslaget (1997–1999) og Kongsvinger IL (1998–2000). Deltok på “utvikling for salg” i to prosjekter sammen med farens tidligere partnere i Plantasjen (2005–2006). Prosjektleder for Handelspark Kongsvinger (2005). Daglig leder for Rimfeldt Eiendom (2006–) med kontor i Kongsvinger og virksomhet i Kongsvinger, Elverum, Løten, Skedsmo og Lillestrøm.

Reportasjer
Næringsliv