<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Et spøkelseslignende betongskjelett

Byggingen har stått stille i lang tid i Kristinelundveien og naboene raser over det de mener er ulovligheter i forbindelse med utbyggingen av den 1.400 kvm. store eneboligen på Frogner. – Det har vært en byggeprosess hvor det har foregått ting som ikke er lovlig med en byggeleder som alle nå er litt på jakt etter, sier arkitekt på prosjektet.

Stupt i verdi: Den nye prisantydningen til gigantboligen er en brøkdel av de 150 mill. den var. Foto: Foto: Svein Lindin
Næringsliv

Denne artikkelen ble første gang publisert nr. 5/2019

– Jeg synes det er en lei sak, og jeg håper ikke Plan- og bygningsetaten godkjenner det som er bygget ulovlig, sier nabo Karina Nagell-Erichsen til Kapital.

Rundt sommeren i 2018 skrev Finansavisen at en halvferdig kjempebolig i Kristinelundveien 14B på Frogner i Oslo skulle selges med prisantydning på 150 millioner kroner. Siden den gang er boligen hverken solgt eller ferdigstilt. Nå viser det seg at eneboligen er bygget over 500 kvadratmeter større enn tillatt i rammetillatelsen, og den nye prisantydningen er en brøkdel av hva den var.

Det har vært en byggeprosess hvor det har foregått ting som ikke er lovlig med en byggeleder som alle nå er litt på jakt etter.
Anette Dietrichson Bruun i Nielstorp+ arkitekter

Anette Dietrichson Bruun i aktitektfirmaet som tegnet boligen, Nielstorp+ arkitekter, er kritisk til selskapet som oppførte boligen.

– Hvordan kunne boligen bli over 500 kvadratmeter for stor?

– Det er et godt spørsmål. Det har vært en byggeprosess hvor det har foregått ting som ikke er lovlig med en byggeleder som alle nå er litt på jakt etter, sier Bruun.

I rammetillatelsen fra Oslo kommune tilbake i 2013 fremgår det at det skulle bygges et nybygg over tre etasjer på til sammen 667 kvadratmeter. Senere ble boligen prosjektert til 895 kvadratmeter, men det som nå står på eiendommen, er et fire etasjers halvferdig hus på 1.405 kvadratmeter – hele 510 kvadratmeter større enn hva som var gitt tillatelse til i rammetillatelsen på den knappe 1,5 mål store tomten.

Trakk seg fra prosjektet: – Det kom en utvikling hvor vi ikke lenger følte at vi hadde tilstrekkelig kontroll over det som ble bygget av bygglederen. Da kunne vi ikke stå som utføreren i den perioden, sier Niels Torp, daglig leder i Nielstorp+ arkitekter. Foto: Ivan Kverme

Frem til slutten av 2016 var det tett kommunikasjon mellom Oslo Kommune og Nielstorp+ arkitekter, men så trakk arkitektselskapet seg fra oppdraget. Og etter det har det vært øredøvende stille på kommunikasjonsfronten med kommunen.

– Hvorfor trakk dere dere fra prosjektet?

– Det kom en utvikling hvor vi ikke lenger følte at vi hadde tilstrekkelig kontroll over det som ble bygget av bygglederen. Da kunne vi ikke stå som utføreren i den perioden, sier Niels Torp, som er daglig leder i arkitektselskapet.

Frustrert

Det er ikke bare på kommunikasjonsfronten det har vært stille. Snart et år har gått uten særlig aktivitet på eiendommen, og i høst ble byggeselskapet, SVH Limited som overtok som ansvarlig søker etter Nielstorp+ arkitekter, meldt likvidert.

Nå mener flere naboer at det er utført ulovligheter i forbindelse med byggeprosjektet. Tidligere i år utrykket Schibsted-arving Karina Nagell-Erichsen sin frustrasjon over det halvferdige prosjektet som ble startet i 2012 i et brev til Plan- og bygningsetaten (PBE).

– Det kom en utvikling hvor vi ikke lenger følte at vi hadde tilstrekkelig kontroll over det som ble bygget av bygglederen.
Niels Torp, daglig leder i Nielstorp+ arkitekter

– Som nærmeste nabo mot sør må jeg samtidig uttrykke min frustrasjon med prosjektet som hittil har medført at tilnærmet alle trær og vegetasjon på eiendommen er rasert og at hele bygningen har fått stå som en spøkelseslignende betongskjelett i flere år, skriver hun.

I tillegg ber Nagell-Erichsen om at deler av bygget som er oppført ulovlig fjernes.

– Når det nå i det bearbeidede prosjektet søkes om å få godkjent det som inntil nå er oppført ulovlig på fasaden mot sør (mot meg), vil nybygget rykke enda nærmere min eiendom. I tillegg er det planlagt store terrasser som vil strekke seg nesten helt bort til gjerdet mot min eiendom. Situasjonsplanen viser ikke nybygget med de ulovlige utvidelsene mot sør, så vidt jeg forstår. Heller ikke de nye planlagte terrassene mot sør, skriver hun.

Et spøkelseslignende betongskjelet: - Hele bygningen har fått stå som et spøkelseslignende betongskjelett i flere år, sier Karina Nagell-Erichsen som bor rett ved den uferdige gigantboligen. Foto: Privat

En annen nabo påpeker også estetiske mangler i en e-post til Plan- og bygningsetaten.

– Eiendommen slik den nå har stått over lengre tid, fremstår som en torn i øyet på alle vi naboer og vises som et åpent sår fra Halvdan Svartes gate. Dette er estetiske mangler det neppe kan klages på, skriver naboen.

Ambassaden frykter for sikkerheten sin

Det er ikke bare estetiske mangler det klages på, flere mener boligen utgjør en stor sikkerhetsrisiko for de som bor i området.

I februar brøt det ut en brann på eiendommen som førte til at både brannvesen og politi måtte rykke ut. Den spanske ambassaden i Oslo, som ligger rett ved siden av eiendommen, gir i en e-post til Nielstorp+ arkitekter klart utrykk for at de frykter for sikkerheten til ambassaden.

– Det var helt sykt, ilden stod 30–40 meter opp i været og var synlig i store deler av Oslo.
Nabo Karina Nagell-Erichsen om brann på Frogner-tomten

– Arbeidet på eiendommen førte til en brann ved siden av den spanske ambassaden som gjorde at brannvesenet og politiet måtte rykke ut, skriver ambassaderåd José Carlos Esteso Lema.

I tillegg informerer han om at de fortsatt venter på at huseieren skal fikse ødeleggelsene på gjerdet til ambassaden som brannen forårsaket.

“Som dere kanskje forstår, så skaper dette sikkerhetsproblemer for den spanske ambassaden i Oslo. Vi ønsker å ha et møte for å få mer informasjon om prosjektet så raskt som mulig”, står det videre.

Frykter for sikkerheten: Spanias ambassade (bygget til høyre) mener den uferdige gigantboligen (midt i bildet) skaper sikkerhetsproblemer for ambassaden. Foto: Steinar Grini

Spanias ambassade ønsker ikke å kommentere saken til Kapital.

– Det vi naboer så var at arbeiderne lagde et bål hvor de kastet på byggemateriale de skulle kvitte seg med, så kom det ut av kontroll. Det var helt sykt, ilden stod 30–40 meter opp i været og var synlig i store deler av Oslo. Det var først en så høy eksplosjon at kjæresten min trodde det var et terror-angrep ved den spanske ambassaden. Da han så ut av kjøkkenvinduet, så han brannen på nabotomten, forteller Nagell- Erichsen.

I høst ytret også en annen nabo, Espen Løge Goksøyr, sin bekymring over en dårlig sikret byggeplass uten aktivitet.

“Jeg mener eiendommen er en stor sikkerhetsrisiko, særlig for barna som bor i umiddelbar nærhet. Blant annet er ikke byggeplassen avstengt med gjerder, slik at barn kan gå uhindret inn. Det er åpne sjakter i forbindelse med heisløp og trappeløp slik at det er risiko for å falle over 10 meter ned i betongdekket” , skrev han i en bekymringsmelding til Plan- og bygningsetaten.

Dette ble like etter fulgt opp av Oslo kommune som forlangte tiltak.

Skal rydde opp

Nå er flere satt på saken for å rydde opp i Kristinelundveien 14B slik at eneboligen kan selges som den er, og noen andre kan bygge huset ferdig. For å få til det kreves en ny godkjenning fra Plan- og bygningsetaten av utvidelsene på flere hundre kvadratmeter.

Sivilingeniør Hans-Jacob Hansen er en av de som i høst ble engasjert av huseieren for å få ting på stell, og han har troen på å få godkjenningen i boks.

– Jeg har ansvar for å rydde opp i forholdene rundt byggesaken og få den inn i et spor hvor vi kan søke om ny rammetillatelse. Min oppgave er å rydde opp i alt, for å få denne saken salgbar, slik at noen andre kan bygge huset ferdig, sier Hans-Jacob Hansen.

Slik var det planlagt av fasaden skulle se ut. Foto: NIELSTORP+ arkitekter

– Hvor sannsynlig er det at Plan- og bygningsetaten godkjenner utvidelsene av eneboligen?

– Vi mener at det skal gå bra å få dette godkjent, vi hadde ikke sendt inn hvis vi ikke trodde det. Dette skal vi få ryddet opp på en klar og enkel måte slik at noen kan få glede av huset, sier Hansen.

I høst kom også Nielstorp+ arkitekter tilbake, med ønske om å rydde opp i det som skjedde mens de var ute av prosjeketet, og avslutte det de startet på.

– Vi skal gjøre det beste vi kan for å gjøre det til det flotte huset som området fortjener, og vi skal fylle på med trær og planter. Vår viktigste oppgave er nå å få alt på stell. Det vil bli sendt søknad om endring av den gitte rammetillatelsen snart. Det vesentlige som er bygget utover tillatelsen ligger under bakken, så huset vil ikke fremstå mye større, mener Anette Dietrichson Bruun.

De har gravd og bygget mye under bakken, og vi lurte på når de kom til Kina.
Nabo Karina Nagell-Erichsen

Nabo Nagell-Erichsen bekrefter mye graving under bakken som gjorde at hun nesten lurte på om de prøvde å finne veien til Kina.

– Det fremstår som stort uansett. Boligen er enorm for den tomten, det er tross alt innenfor et boligområde. Men ja, de har gravd og bygget mye under bakken, og vi lurte på når de kom til Kina, sier Nagell-Erichsen med et smil.

Makspris på 50–60 millioner

Ifølge Finansavisen priset Sem & Johnsens luksusmegler Jan Fredik Bonde gigantboligen til 150 millioner kroner i juni i fjor. Nå som eiendommen skal selges halvferdig vil prisen kun bli én tredjedel av Bondes tidligere anslag, ifølge eiendomsmegler Hans Houeland i Privatmegleren.

– Hvis de kan beholde alt som er bygget til nå, så har boligen en makspris på 50–60 millioner kroner slik den står. Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, og standarden som forventes for en slik bolig, tilsier en byggekostnad på minimum 50.000 kroner pr. kvadratmeter, sier han.

Hvis eiendommen er bygget utover den tillatelsen som er gitt, så er det ikke så lett å selge.
Eiendomsmegler Hans Houeland

Dersom Plan- og bygningsetaten ikke gir godkjenning for hva som nå er bygget, vil det derimot ikke bli lett å selge, ifølge megleren.

– Hvis eiendommen er bygget utover den tillatelsen som er gitt, så er det ikke så lett å selge. Må de rive hele bygget, så vil de bare få tomteverdi, som vil ligge mye lavere, sier Houeland.

Nåværende eier kjøpte eiendommen tilbake i 2011 for 14 millioner kroner. Dersom huset får ny godkjenning og ferdigstilles, kan salgsprisen 10-dobles, mener Houeland.

– Ønsker du å bo på beste Frogner med utsikt og trenger 1.400 kvadratmeter, så er dette omtrent den eneste boligen du får tak i. Det er ikke et vanlig hus med vanlig standard. Jeg vil tro at det kan selges for 140-170 millioner kroner når huset står ferdig, gitt at standarden appellerer til riktig kjøper.

En brøkdel av verdien igjen: - Boligen en makspris på 50–60 millioner kroner slik den står, sier eiendomsmegleren Hans Houeland. Foto: Eivind Yggeseth

Husets førsteetasje er planlagt å inneholde et trimrom, badstue og en liten gjesteenhet med kjøkken og kontor. I etasjen over skal det ligge tre soverom med walk-in closets og egne bad. Stuen finner man i øverste etasje med en stor peis og plass til flygelstuen, kjøkken/spisestuen, fellesrommet og kontoret. I husets toppetasje skal det være fire bad og seks soverom. I tillegg skal underetasjen romme et filmrom, biljardrom, vinrom, enda et trimrom, svømmebasseng og spa-avdeling.

Hans-Jacob Hansen håper at alt er klart slik at huset kan selges rundt sommeren, og da er hans jobb ferdig. Niels Torp Arkitekter ønsker derimot å bli med en ny huseier på ferdigstilling av prosjektet.

–Vi har veldig store forventninger til prosjektet, og vi mener det kan bli en perle av et prosjekt hvis det blir slik vi i utgangspunktet hadde tenkt. Så jeg vil veldig gjerne at dette huset fremsnakkes, for det er synd om det som har skjedd skal farge dette stedet i fremtiden, sier Niels Torp og legger til:

– Vårt imperativ er at vi skal få et hus som virkelig er et vakkert eksemplar av arten slik at det kan gi mye glede videre.

Oslo kommune ønsket ikke å kommentere saken overfor Kapital. Det gjorde heller ikke nabo Espen Løge Goksøyr. Kapital lyktes ikke å komme i kontakt med byggmesteren.↔