<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Engelinvestor: Seriegründer Stian Rustad blir ofte tilbudt gratis aksjer for å bli med på nye oppstarter. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Goldfinger

– Alt vi har tatt i har gått veldig bra eller meget bra. Det er egentlig helt uvirkelig, og betyr vel bare at jeg har vært dum. Jeg burde tatt enda flere sjanser og investert enda mer.

Stian Rustad er mest kjent som etablerer og administrerende direktør i 24SevenOffice. Det norske IT-selskapet ble startet allerede i 1997. Nå har selskapet 140 ansatte og er børsnotert i Sverige med en markedsverdi på over 2,5 milliarder kroner. Mindre beskrevet er det at entreprenøren har vært gründer, medgründer, investor eller engleinvestor i til sammen godt over 50 selskaper. Flere av dem har endt opp som milliardbedrifter. Samtlige har opplevd suksess. Blant annet kan nevnes Arcane Crypto, Nabobil og Nettbil.

– Alt vi har tatt i har gått veldig bra eller meget bra. Det er egentlig helt uvirkelig, og betyr vel bare at jeg har vært dum. Jeg burde tatt enda flere sjanser og investert enda mer, sier seriegründeren.

Flinke folk

Å bli gründer var et veldig aktivt valg.

– Ja. Det var opplest og vedtatt omtrent før jeg lærte å gå. Jeg har aldri jobbet for noen, forteller Rustad.

For ikke lenge siden traff han på en rådgiver fra videregående skole mens han var ute og kjørte båt. Hun kunne fortelle at Stian hadde gjort inntrykk på henne.

– I en rådgivningssamtale hadde jeg visstnok sagt at jeg skulle bli gründer og at jeg skulle bygge noe stort. Da hun møtte meg igjen nå, sa hun: “Og jaggu klarte du det også!”

– Hva har vært suksessformelen?

– Å investere i flinke folk heller enn gode ideer. Ellers har jeg liten tro på selskaper som ikke tar miljøet på sykt alvor. De kommer ikke til å klare seg i fremtiden.

Skaperglede

Rustad har cashet inn store beløp flere ganger, og kunne fint levd på gevinsten.

– Hva driver deg til å starte på nytt og på nytt?

– Det er et godt spørsmål. Jeg har sagt til kona mi flere ganger at nå skal jeg roe ned. Når hun hører det nå, bare ler hun, for jeg får stadig mer å gjøre. Det er ikke pengene som driver meg, men skapergleden. Jeg er rastløs, og hadde ikke trivdes særlig lenge på en palmeøy. Ellers tenker jeg jo at business delvis er løsningen på å gjøre verden til et bedre sted.

Det er ikke pengene som driver meg, men skapergleden. Jeg er rastløs, og hadde ikke trivdes særlig lenge på en palmeøy.
Stian Rustad

– Hvilke fordeler har en seriegründer?

– Å. Det er mange. Jeg får ofte aksjer gratis bare for å bli med på nye oppstarter. Og det er ikke fordi jeg er så smart, men fordi jeg har masse erfaring og et stort nettverk. Hadde jeg visst det jeg vet i dag da jeg startet 24sevenoffice, hadde ikke selskapet vært verdt 2,5 milliarder, men ti milliarder. Det er jeg sikker på.

Ting tar tid

Nettopp det å tiltrekke seg erfarne investorer er Rustads beste tips til andre grundere.

– For all del ikke ta imot penger fra folk som ikke vet hva de driver med. Da blir du bare sittende og krangle med han som har puttet alle sparepengene sine i selskapet ditt. Han trodde alt skulle til himmels, og så har han hverken forståelse eller midler til å følge opp når ting går trått. Det kan ruinere selskapet.

I tillegg er det viktig å huske at ting tar tid, ifølge Rustad.

– Ikke tro du skal tjene penger fra dag én. Gründere som henter masse penger og lever på investorenes regning, lykkes sjelden.

Reportasjer
Næringsliv