Han var blant finansbransjens kanoner og en av meglerhuset SEB Enskildas viktigste medarbeidere på 2000-tallet. Våre mest trofaste lesere husker ham kanskje fra en artikkelserie som rullet ut i Kapital midt på 2000-tallet.“Sellægs mystiske Enskilda-transaksjoner”, lød det på forsiden av bladet i august 2004. De som bladde videre, kunne lese at den tidligere derivatsjefen kunne matche Kjell Inge Røkke i pengebruk, uten å ha ligningsverdier som matchet like godt. Avsløringene førte til at ligningsmyndighetene satte i gang undersøkelser, noe som endte i en politianmeldelse. Åtte år senere ble Sellæg dømt til fem og et halvt år ubetinget fengsel, etter å ha blitt funnet skyldig i grov utroskap og skatteunndragelse i det som da sannsynligvis var Norges største meglerskandale. Dommen ble anket til lagmannsretten, og straffeutmålingen ble senere endret til tre år ubetinget og to år betinget fengsel. I fjor ble imidlertid Sellæg benådet av Kongen i statsråd.
– I 2013 ble jeg dømt for alvorlig økonomisk kriminalitet, i en sak fra 2000–2004 som jeg alltid har ment meg uskyldig i. Jeg har siden søkt å renvaske meg. I fjor, etter 16 år, ble jeg benådet av Kongen i statsråd. Gjenopptakelseskommisjonen har nå saken til behandling. Jeg forventer å bli helt renvasket, hevder Sellæg.
I 2013 ble jeg dømt for alvorlig økonomisk kriminalitet, i en sak fra 2000–2004 som jeg alltid har ment meg uskyldig i. Jeg har siden søkt å renvaske meg. Bjørn Sellæg, Spade and Archer
Fra overdådig luksus til bærekraft
Nå går altså den fallerte meglertoppen, som tidligere hadde et så enormt pengeforbruk at det gikk gjetord om ham på byen, “all in” i bærekraft. Hvis prosjektet lar seg gjennomføre, kan det utløse store verdier. Men før den tid ligger det an til heftig krangling med Bentsens selskap. Begge parter hevder nemlig at de eier den aktuelle eiendommen i Kruses gate.
Endte i skifteretten: Partner Erling Opdal i advokatfirmaet Ræder (t.v.), som var bobestyrer for konkursboet etter Sellæg, forteller at Sellæg (t.h.) fortsatt kan risikere å få kreditorer i hælene hvis han selv står oppført som eier av selskaper, eiendommer eller andre verdier. Her fra skifteretten i 2013. Foto: Iván Kverme
– At tomten eies av Haxthausen er uangripelig. Rettighetene er også tinglyst, hevder styreleder Christian Aas-Engelstad i Haxthausen Miljøtun.
At tomten eies av Haxthausen er uangripelig. Rettighetene er også tinglyst. Christian Aas-Engelstad, Haxthausen Miljøtun
Indigos advokat hevder det motsatte.
– Indigo kjøpte eiendommen for over fire år siden. Eiendommen er ikke solgt. Spade and Archer hadde en opsjon på å kjøpe den tilbake, men opsjonen er for lengst både misligholdt og løpt ut på dato. Det er ingen tvil om at Indigo eier eiendommen, hevder Fabian Woxholth.
Det er ingen tvil om at Indigo eier eiendommen. Fabian Woxholth, Indigos advokat
For å forstå noe som helst av denne striden må vi spole noen år tilbake i tid. Aksjeselskapet Kruses gate 9 ble tidligere eid av Selvaag-familien, men i 2016 ble det ifølge Sellæg først overtatt av en investorgruppe og deretter kjøpt av Spade and Archer i henhold til en opsjonsavtale. Samme dag skal det ha blitt videresolgt til Bentsen-familiens selskap Indigo. Partene skal også ha inngått en leieavtale, en tilbakekjøpsavtale, og en avtale om at Indigo fikk låne 33 prosent av aksjene i selskapet Grønnere Oslo og 33 prosent av aksjene i Haxthausen Miljøtun.
Tilbakekjøpsavtalen gikk ut på at Spade and Archer (frem til 20. desember 2019) hadde en rett til å kjøpe aksjeselskapet Kruses gate 9 tilbake for 33 millioner kroner. Dette selskapet eier altså eiendommen – som for få år siden skal ha blitt verdsatt til 70 millioner kroner av Privatmegleren – og hadde ved utgangen av 2019 blant annet rundt 30 millioner i gjeld. Av noter i årsregnskapet fremgår det at opsjonen ble utløst, men at oppgjøret for aksjene uteble.
Krever erstatning
Kapital er ikke kjent med hvorfor Indigo lånte aksjer i Grønnere Oslo og Haxthausen av Spade and Archer. De to nevnte selskapene utredet tidligere planer om å oppføre et grønt såkalt mobilitetshus med parkering for 600 biler og boligblokker på eiendommen, men planene ble etter hvert skrinlagt. Av et skriv fra Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune fremgår det at et parkeringsanlegg for 600 biler uansett er uønsket i dette området, og at Plan- og bygningsetaten stoppet det private reguleringsforslaget for videre behandling fordi den skisserte utbyggingen av eiendommen var i strid med flere overordnede vedtatte planer og føringer.
Sellæg hevder at den opprinnelige planen var at Indigo skulle endelig overta de lånte aksjene som oppgjør for tilbakekjøpet av samtlige aksjer i selskapet Kruses gate 9, alternativt skulle de lånte aksjene selges for å finansiere tilbakekjøpet.
– Indigo har lånt de nevnte aksjene i de respektive selskapene siden 2017. Indigo har videre krevd oppgjør for opsjonen i kontanter, samtidig som de har unnlatt å levere tilbake de lånte aksjene. De vil altså ha dobbelt betalt. Ikke overraskende mener Spade and Archer at Indigo ikke kan få både i pose og sekk. Enten må de levere tilbake de lånte aksjene, ellers har Spade and Archer kjøpt og gjort opp alle aksjer i Kruses gate 9 AS i henhold til opsjonsavtalen, skriver Sellæg i en epost til Kapital.
De vil altså ha dobbelt betalt. Ikke overraskende mener Spade and Archer at Indigo ikke kan få både i pose og sekk. Bjørn Sellæg, Spade and Archer
Han hevder at det har skadet Spade and Archer at Indigo har nektet å tilbakelevere de lånte aksjene, og krever erstatning.
– Som en del av søksmålsvarselet overfor Indigo vil det kreves erstatning for tapene dette har medført, skriver Sellæg.
– Vil argumentere saken for domstolen
Av grunnboken fremgår det altså at Haxthausen Miljøtun har tinglyst rett til å skille ut en parsell på eiendommen. Kapital er imidlertid kjent med at Kruses gate 9 – i desember 2019 – tok ut forliksklage mot Haxthausen på bakgrunn av måten denne avtalen ble inngått på, men saken ble henvist til retten.
Indigos advokat Fabian Woxholth ønsker ikke å kommentere et mulig søksmål fra Sellæg og/eller hans søster.
– Vi velger å avvente dette til det måtte komme og vil da argumentere saken for domstolen, skriver Woxholth i en epost til Kapital.
– Da Spade and Archer solgte Kruses gate 9 til Indigo, inngikk man ifølge Sellæg også en leieavtale, en tilbakekjøpsavtale, og en avtale om at Indigo fikk låne aksjer i Grønnere Oslo og Haxthausen Miljøtun. Hva er bakgrunnen for at dealen ble inngått på dette vis?
– Avtalen ble inngått av en tidligere ansatt som sluttet i Indigo for flere år siden. Indigo kan ikke kommentere dette nærmere, skriver advokaten.
Woxholth tilbakeviser det Sellæg hevder om at Spade and Archer har hatt rett til å betale tilbakekjøpet av aksjene i Kruses gate 9 med de lånte aksjene.
– Indigo holder aksjene tilbake som sikkerhet fordi Sellæg og Spade and Archer har nektet å flytte fra eiendommen som de hverken eier eller leier. I jusen kalles dette for tilbakeholds- eller detensjonsrett. Det har ingenting med opsjonen eller betaling for denne å gjøre. Dette er forklart til Sellæg, så han er vel kjent med hvorfor aksjene ikke pr. nå er levert tilbake, forteller advokaten.
Indigo holder aksjene tilbake som sikkerhet fordi Sellæg og Spade and Archer har nektet å flytte fra eiendommen som de hverken eier eller leier. Fabian Woxholth, Indigos advokat
– Hvordan startet samarbeidet mellom Bentsen og Spade and Archer? Og hvor involvert har Bentsen selv vært?
– Det er tale om eiendomskjøp via aksjekjøp foretatt for over fire år siden og med en leiekontrakt som for lengst er løpt ut. Det var tidligere daglig leder Per Kristian Spone som foresto kjøpet for Indigo. Bentsen selv var ikke involvert i vurderingene som ble gjort, skriver advokaten.
– Ønsker et regnbueprosjekt
Per Kristian Spone ønsker ikke å kommentere saken overfor Kapital. Han var tidligere administrerende direktør i Bentsens selskap Indigo Invest, men sluttet i 2018. Nå er han saksøkt av Bentsen etter tapt på 45 millioner kroner på et luksusleilighetsprosjekt i Holgerslystveien i Oslo, ifølge Dagens Næringsliv.
Spone var også styreleder og kontaktperson i Haxthausen fra april 2017 og helt frem til mai i fjor, altså lenge etter at han sluttet hos Bentsen.
Nåværende styreleder Christian Aas-Engelstad opplyser at Spone trakk seg frivillig fra styret, til tross for at Haxthausen var fornøyd med hans innsats, og at Spone nå er helt ute av prosjektet.
Store planer: Bjørn Sellæg har presentert det nye bærekraftprosjektet til Haxthausen Miljøtun for medlemmene i Frogner Bydelsutvalg. Planene er også illustrert i to videoer på YouTube. Foto: Skjermdump fra en av Haxthausen Miljøtuns videoer på Youtube
Videre forteller Aas-Engelstad at bærekraftprosjektet er på et utforskingsstadium og at de bare vil gå videre med bredt forankret lokal støtte.
– Vi ønsker et regnbueprosjekt som kan støttes av hele det politiske spektrum, både lokalt på Frogner og sentralt i Bystyre og Byråd, sier han.
Vi ønsker et regnbueprosjekt som kan støttes av hele det politiske spektrum, både lokalt på Frogner og sentralt i Bystyre og Byråd. Christian Aas-Engelstad, Haxthausen Miljøtun
– Prosjektene er avhengig av at dere vinner frem i striden med Bentsen?
– At tomten eies av Haxthausen er uangripelig. Prosjektet er altså ikke påvirket av Bentsen. Det ville vært nyttig fortsatt å disponere den resterende delen av tomten til Kruses gate 9, forhagen mot Kruses gate, som avlastningstomt i byggeperioden. Uten tilgang til avlastningstomten blir det en to-trinns modell i starten, der tomten til miljøboligene først benyttes til avlastning for fjellhallen, og omvendt. Så vi vil spare tid og penger dersom vi kan disponere tomten, men det har ikke kritisk innvirkning på gjennomføring av prosjektet, hevder Aas-Engelstad.
Risikerer kreditorer i hælene
Av dokumenter utarbeidet i forbindelse med Haxthausens og Grønnere Oslos tidligere og kasserte planer på eiendommen, fremgår det at planområdet er regulert til hensynssone bevaring og også ligger tett på annen bevaringsverdig bebyggelse. Men hvis det nye prosjektet likevel skulle la seg realisere, kan det utløse store verdier blant annet for Spade and Archer.
Sellæg understreker at selskapet er eid av hans søster, og at det ikke kun er på papiret. Kapitals spørsmål om hvorvidt Sellæg i dag frykter at kreditorer skal ta utlegg i verdier hvis han selv står oppført som eier av selskaper, eiendommer eller andre verdier – og om det er derfor hans søster er oppført som eier av Spade and Archer – forblir imidlertid ubesvart.
I 2013 ble nemlig den tidligere megleren slått personlig konkurs. Av sluttinnberetningen fremgår det at var meldt 21 krav i boet på totalt nærmere 125 millioner kroner. Til tross for at mange år er gått siden den gang, risikerer han fortsatt å få kreditorer i hælene hvis han selv står oppført som eier av selskaper, eiendommer eller andre verdier, ifølge konkursekspert.
– Er alle krav mot Bjørn Sellæg borte nå, eller risikerer han i dag å få kreditorer etter seg hvis han eier noe?
– Seks av kreditorene fikk godkjent sine krav av bostyret. Disse kreditorer fikk kun delvis dekning av kravene (ca. 1 prosent). Disse kreditorene har mulighet til å kunne forfølge den udekkede del av sine krav, om de skulle ønske dette, sier partner Erling Opdal i advokatfirmaet Ræder, som var bobestyrer for konkursboet etter Sellæg.
– Hvor store krav risikerer han i tilfelle å måtte betale tilbake, hvor mange kreditorer snakker vi om, og når er han “fri”?
– Det er ikke mulig for meg å kunne ha noen formening om hvilke beløp han eventuelt må betale sine kreditorer, da det er mulig å inngå separate avtaler om oppgjør med kreditorene. Fra bobehandlingen var det vel tale om ca. 5-6 kreditorer. I utgangspunktet foreldes de krav som bostyret har godkjent 10 år etter at bobehandlingen er avsluttet, dersom de aktuelle kreditorene innen denne frist ikke har fulgt opp kravene og enten fått oppgjør eller sørget for at foreldelsen avbrytes, forteller han.