<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Fare for streik i Arcus – kan gå utover juleakevitten

Lønnsoppgjøret for vin- og brennevinsbransjen skal inn for Riksmekleren i begynnelsen av desember. Kommer ikke partene til en løsning vil en streik ramme den største distributøren til Vinmonopolet, og det kan føre til et glissent utvalg i julemåneden. 

Linieakevitten Foto: Lise Åserud / NTB
Næringsliv

Det kan gå mot storstreik innen vin- og brennevinsbransjen i desember. I slutten av oktober ble det nemlig brudd i lønnsforhandlingene mellom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund om overenskomst for vin- og brennevinsbransjen (NNN) og NHO Mat og Drikke. 

Langt fra hverandre: 1. nestleder og tariffansvarlig i NNN, Jarle Wilhelmsen, opplyser at striden står primært om arbeidstid. Foto: NNN

– Slaget står om arbeidstid, sier tariffansvarlig Jarle Wilhelmsen i NNN.

I begynnelsen av desember skal forhandlingene tas opp hos Riksmekleren. Wilhelmsen opplyser at partene var langt fra hverandre.

– Det har en sammenheng med at det virker som NHO i dag har fått en annen forståelse av ordet forhandlinger enn de hadde før. De ser ut til å mene at “forhandlinger” egentlig bare innebærer en drøftingsplikt, hvor de kan ta opp det de vil med de tillitsvalgte og så gjøre som de har bestemt. Slik ser ikke vi på det.

Det virker som NHO i dag har fått en annen forståelse av ordet forhandlinger enn de hadde før. De ser ut til å mene at ‘forhandlinger’ egentlig bare innebærer en drøftingsplikt.
Jarle Wilhelmsen, tariffansvarlig i NNN

Polstreik blues

“Jeg husker at da polstreiken hadde vart i noen uker, satt gjestene på Theatercafeen som gult siv ved bordene; Eller som skum i en bukt, svakt bølgende og bleke i overlyset,” sang Odd Børretzen og Alf Cranner om den store polstreiken i 1982. 

Nå er det strengt tatt ingen gjester på Theatercafeen uansett, og Vinmonopolet har store lagre som kan fylle opp i de tusen hjem ganske lenge. Problemet er at tariffavtalen det strides om omfatter 179 medlemmer i tre virksomheter, hvorav Arcus Norway og Arcus-eide Vectura er to. Sistnevnte er polets desidert største distributør og leverer årlig mellom 50 og 53 prosent av alle viner som blir solgt til Vinmonopolet.

– Desember er en gunstig måned å streike i for dere. Har dere julehandelen som et ris bak speilet her? 

– Selvfølgelig er det et pressmiddel med tanke på å komme til en enighet, men vi strekker oss langt for å unngå å komme dit. Arbeidsgiver ønsker heller ikke det. Det er hverken pisk eller ris bak speilet, men arbeidsgiver vet utmerket godt at her må de komme til enighet, påpeker Wilhelmsen.

– Frykter dere en tvungen lønnsnemnd? 

– Ut fra et helseperspektiv tolker vi det dithen at det ville vært en fallitterklæring av regjeringen om de krevde tvungen lønnsnemnd når det gjelder vin og brennevin. Det vil nok være nok varer på polet, men en slik streik kan gå utover juleakevitten. 

Det ville vært en fallitterklæring av regjeringen om de krevde tvungen lønnsnemnd når det gjelder vin og brennevin.
Jarle Wilhelmsen, tariffansvarlig i NNN

Vil ikke spekulere

Ifølge fagbladet Matindustrien vil følgende arbeidere omfattes av oppgjøret: operatører i tapperi og produksjon, håndverkere, fagarbeidere, øvrige vedlikeholdsarbeidere, vareplukkere, truckførere, arbeidere som lesser og losser varer, sjåfører og hjelpearbeidere på biler, renholdere og kantinebetjening samt operatører av automatlager. 

Det vil nok være nok varer på polet, men en slik streik kan gå utover juleakevitten.
Jarle Wilhelmsen, tariffansvarlig i NNN

Kapital har stilt Vectura spørsmål om hvordan en mulig streik påvirker selskapets evne til å levere varer til Vinmonopolet mens streiken pågår. 

– Vi synes ikke det er riktig å kommentere denne saken i mediene så lenge forhandlinger pågår, sier han i en kort melding til Kapital, sier kommunikasjonsdirektør Per Bjørkum i Arcus-Gruppen i en kort melding. 

Et år med problemer

Dommedagsscenarioet Børretzen beskrev i 82 er det liten grunn til å frykte, men en mulig streik innen vin- og brennevinsbransjen kommer på toppen av en rekke problemer for Vectura det siste året. 

Kapital har tidligere skrevet om hvordan problemer med det tekniske systemet på Vecturas gigantlager på Gjelleråsen har ført til at de har kansellert flere tusen ordre fra polets bestillingsutvalg til tross for at flaskene er på lager. Dette har skjedd samtidig som Vinmonopolet har opplevd en enorm salgsvekst under coronapandemien. Og hvordan flere av Vinmonopolets importører, som bruker Vectura som distributør, nå finregner tall fra Vinmonopolet for å få en oversikt over skadeomfanget. 

Etter det Kapital kjenner til, har problemene hos Vectura fortsatt å vedvare utover høsten.  Administrerende direktør Roar Ødelien hos Vectura vil ikke svare på hvordan en streik i årets mest kritiske måned vil kunne påvirke driften. Han spiller ballen over til Bjørkum i Arcus-gruppen. Bjørkum vil ikke svare på “hypotetiske” spørsmål. 

NHO Mat og Drikke er heller ikke rause med kommentarer i sakens anledning. 

– Som følge av at forhandlingene ble brutt og oppgjøret gikk til megling hos Riksmekleren, har jeg dessverre ikke anledning til å kommentere meglingen eller eventuelle konsekvenser av denne, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Ingunn Storetvedt Eriksen.