– Vi må erstatte all bruk av kull, olje og gass med fornybare alternativer, med strøm fra sol og vind, med hydrogen til tungtransport og industrielle formål der man bruker kull, og drive karbonfangst og -lagring ved de anleggene som står igjen, sier Randers til Kapital.
Han er aktuell med en studie publisert i Nature Scientific Reports, der det globale klimaet simuleres fra år 1850 til 2500. Her fremgår det at den globale oppvarmingen vil fortsette av seg selv, også om man skulle lykkes med å desimere klimagassutslippene. Det som omtales som “point of no return” ble, ifølge studien, passert allerede fem–seks tiår siden.
Alt håp er imidlertid ikke ute. Løsningen er såkalte negative utslipp – vi må hente ut CO2 fra atmosfæren, og det i svært store mengder, kombinert med utfasing av fossile energikilder. Dette er ikke umulig, men krevende og dyrt.
1.000 mrd. dollar
Når det gjelder prislappen, tar den tidligere BI-rektoren utgangspunkt i tall fra FNs klimapanel, og estimerer investeringsbehovet i fornybar energi til mellom en og to prosent av den globale verdiskapningen pr. år.
Ifølge Randers er det tilstrekkelig at fossile energikilder fases ut lineært fra 2020 til 2050. Om man kutter all bruk av kull, olje og gass med en 30-del hvert år i perioden, vil temperaturen havne under Paris-målet, selv om vi ikke gjør noe annet enn det.