<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Subsidiesvindel politianmeldes sjelden

Hele 729 personer fikk avdekket feil i sine søknader om landbrukstilskudd i fjor, men ingen forhold ble anmeldt. – Det er et omfattende kontrollregime, hevder på sin side Landbruks- og matdepartementet.

Økonomiske reaksjoner: Landbruks- og matdepartementet, her ved statsråd Olaug Bollestad, er ikke enig i at bøndene slipper billig unna svindel, selv om ingen juksemakere ble anmeldt i fjor. Foto: NTB Scanpix
Næringsliv

Nav-svindlere får bøter og kan havne i fengsel. De som jukser med landbrukssubsidier, må oftest kun tilbakebetale pengene. Det viser tall Kapital har hentet inn. Hverken Landbruks- og matdepartementet eller Statens landbruksforvaltning (SLF) har noen data for antall politianmeldelser av bønder som jukser med tilskuddene. Kapital har derfor vært i kontakt med landets ti fylkesmenn, som kan fortelle at det i fjor ikke ble anmeldt en eneste sak i forbindelse med subsidiejuks. Og det til tross for at 729 søknader ble avkortet for feilopplysninger i forbindelse med utbetaling av til sammen ti milliarder tilskuddskroner. Til sammenligning anmeldte Nav nærmere tusen personer for trygdebedrageri i fjor, ifølge SSB.

– Det er veldig sjelden at saker blir anmeldt. Reaksjonsformen er som oftest at man må tilbakebetale pengene. Det har blitt gjort forsøk på anmeldelser tidligere år, men det skal endel til før politiet tar tak i slike saker. Det har ikke veldig høy prioritet, sier Ragnhild Skar i landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Viken.

Det er veldig sjelden at saker blir anmeldt. Reaksjonsformen er som oftest at man må tilbakebetale pengene.
Ragnhild Skar, Fylkesmannen i Oslo og Viken

Avkorting

Dette bekreftes av seksjonssjef Linn Borsheim i Statens landbruksforvaltning. Hun forteller at det er hjemmel for å avkorte hele eller deler av tilskuddsutbetalingen, og at det først og fremst er denne reaksjonsformen som brukes i tilfeller hvor et foretak har gitt feil opplysninger i søknad om produksjons- og avløsertilskudd.

– I særlig alvorlige tilfeller skal også politianmeldelse vurderes, sier hun.

– Men det skjer ikke veldig ofte?

– Nei, det gjør ikke det. Avkorting er helt klart den vanligste reaksjonsformen.

– Nav anmelder konsekvent trygdesvindel over en viss størrelse til politiet. Det er en stor kontrast?

– Ja, det må man kunne si. Uten at jeg kjenner inngående til måten Nav jobber på.

Kontrollregime

Landbruks- og matdepartementet er ikke nødvendigvis enig i at bøndene slipper billig unna svindel.

– Det er et omfattende kontrollregime på tilskudd i landbruket. Søknadene og utbetalingene kontrolleres av kommunen, fylkesmenn og Landbruksdirektoratet for å hindre spekulasjon og juks. Flere saker der det avdekkes tilskuddsjuks blir anmeldt av Landbruksdirektoratet. Forvaltningen gir også økonomiske reaksjoner i form av avkorting av tilskudd dersom noen uaktsomt eller forsettlig gir feilopplysninger eller bryter regelverket, skriver statssekretær Julie Kristine Kordahl i Landbruks- og matdepartementet i en e-post til Kapital.

Vi har konfrontert departementet med at det i fjor ikke ble anmeldt en eneste sak som omhandlet tilskuddsjuks, samtidig som Nav anmeldte nærmere tusen personer for trygdebedrageri. Til det har ikke Kordahl noen kommentar.