<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Herbjørn Hansson Foto: CF Wesenberg

– Tid gir muligheter

– Jeg har det ofte travelt, for da får jeg gjort mye. Jeg har dessuten lagt merke til at alle som har mye å gjøre, faktisk har god tid, sier Nordic American Tankers-sjef Herbjørn Hansson (70).

Denne artikkelen ble første gang publisert i Kapital nr. 11/2018

– Tid er verdi og verdifullt. Tid gir muligheter, mener skipsrederen.

I en alder av 70 år er han fortsatt både styreleder og administrerende direktør i selskapet han etablerte på 1980-tallet, og som på New York-børsen i dag går under tickeren NAT.

– Det aller viktigste for meg er å være avslappet og i godt humør den tiden jeg lever fordi tiden er tilmålt. Nå som jeg er blitt eldre, har jeg fått en viss frihet. Jeg liker fleksibilitet, og avtaler sjelden møter første halvdel av dagen, forteller han.

Bruker ikke tid på småting

Hansson er oppvokst på Hjelmeland i Ryfylke, har eksamen fra Norges Handelshøyskole og Harvard, var tidligere finansdirektør i Kosmos og har viet sin yrkeskarriere til internasjonal skipsfart og offshore. Fra hovedkontoret i Sandefjord styrer han et av verdens største tankredier, som han for øvrig selv har tjent en anselig formue på.

– Jeg er født optimist, og velger heller å se etter muligheter enn problemer.

– Er tid penger for deg?

– Nei! Noe av det morsom­ste og meningsfylte jeg bruker tid på er Anders Jahres Humanitære Stiftelse, som leier kontor hos oss. Men om noen kommer til meg og sier: “Du, jeg har en liten ting jeg vil snakke om”, svarer jeg at jeg aldri snakker om småting. Jeg snakker kun om store ting. Det har noe med tid å gjøre. Jeg kan ikke bruke min tid til å holde på med masse småting, som andre gjør mye bedre enn meg.

Sønnen går med Richard Mille

– Hva slags klokke har du på armen?

– Dette er et gullur, en Zenith, som jeg kjøpte i USA for seks måneder siden. Den var ikke dyr, rundt 6–7.000 kroner. Jeg kjøpte også en annen klokke, en selvtrekkende Omega fra 1960, fikk jeg opplyst. Da jeg kom hjem til min klokkemann i Sandefjord, fortalte han meg at klokken ikke var fra 1960, men 1948 som er mitt fødselsår. Så hvis jeg en gang blir gammel og rørete og glemmer alderen min, kan jeg bare se inn i klokken, haha.

– Har du mange klokker?

– Ja, jeg har nokså mange klokker. Kanskje hundre Nordic American-klokker som vi gir til venner og gode kontakter. Jeg liker klokker, men de er ikke dyre. Denne her er koster et par hundrekroner, og går på millimeteren, men veldig morsom med alle flaggene som alle har hver sin betydning. Min sønn, som bor i utlandet, er også opptatt av klokker. Han har en dyr klokke, en Richard Mille, tror jeg den heter. Den skal visst være en av verdens flotteste klokker, sier Hansson.

Sønnen hans, Alexander, jobber som investor og er for tiden bosatt i Monaco. Richard Mille er et av verdens mest luksuriøse klokkemerker, etablert i 1999 og med opphav i Sveits. Gjennomsnittsprisen på Richard Mille-klokkene ligger på rundt 200.000 dollar, eller drøyt 1,6 millioner norske kroner, men Richard Mille lager også dyr­ere klokker. I 2012 utviklet de en klokke til 2.020.000 dollar – Richard Mille 56–02 Tourbillon Sapphire – som målt i norske kroner tilsvarer over 16 millioner. Klokken er spesiell på grunn av sitt komplekse design med ren safir og ekstraordinært intrikate bevegelse. Richard Mille er ellers kjent som sponsor for tennisspilleren Rafael Nadal, golfspiller Bubba Watson og en rekke Formel 1-kjørere. Etter French Open i 2012 ble det rapportert at Nadal ble frastjålet en Richard Mille-klokke til 300.000 dollar.

Nekter å bli kjedelig pensjonist

– Har du noen tidstyver?

– Tidstyver? Nei, men tannlegen min sa forleden at jeg aldri må pensjonere meg. Folk som pensjonerer seg, blir kjedelige. Og jeg kunne da fort blitt en gammel, sur mann.

Folk som pensjonerer seg, blir kjedelige.

– Hvis du skulle sløst med tiden, hva ville du sløst den på?

-- Jeg var jo veldig god på skøyteløp i min ungdom. Jeg snakker selvsagt ikke om å gå selv, men alle tidene jeg noterte på dem som gikk. De ti beste på 500, 1.500, 5.000 og 10.000 meter i NM, EM og VM. Jeg liker fortsatt å se på skøyteløp. Du kan kanskje si at jeg kaster bort tid på det, men det synes jeg er morsomt.

– Hvilken tid på døgnet er best for deg?

– Første del av dagen, men all tid er god. Jeg bruker heller aldri vekkerklokke. Jeg legger meg tidlig og står opp med solen. Så går jeg på kontoret mellom halv ni og ti. Hver dag i lunsjen svømmer jeg førti minutter på Park Hotell før jeg igjen er på plass på kontoret hvor jeg bruker tiden frem til rundt syv på kvelden. Våre hovedselskaper er begge notert på New York Stock Exchange, så jeg stenger aldri butikken før ti på kvelden hjemme etter en god middag med min kone, sier Hansson, som for øvrig er en hyppig gjest og shippingkommentator på TV-kanalen CNBC.

Følelser har ingen plass i business

– Har du opplevd øyeblikk hvor tiden har stått stille?

– Jeg har vært heldig i livet, men en gang hadde jeg problemer og stor sorg. Den 4. juli 1967 mistet jeg min søster som var halvannet år yngre enn meg. Det var tungt, og svært sårt og vondt å se hvor hardt dette gikk inn på mine foreldre. Det plaget meg veldig, og var en tung tid. Men så kommer man over det. Jeg har jo prøvd å ha godt humør, og ha venner i stedet for uvenner. Å ha uvenner bringer deg ingensteds hen.

– Når du ser deg tilbake, er det noen muligheter du ikke grep?

– Nei, jeg hopper på toget når det står på perrongen. Muligheter skal gripes! Da jeg var trettifem, var jeg nummer to i et konsern med 6.500 ansatte. De var kanskje litt gale som ansatte meg? Jeg var 41 da jeg begynte business for meg selv. Det var jo et stort skritt å ta, men viktig. Nå jobber jeg med prosjekter hele tiden. Når jeg så ser at det blir til noe, blir jeg veldig glad. Det er morsomt å skape. Og lykkes jeg ikke, sier jeg bare “skitt, au” og er like avslappet. Jeg blir ikke skuffet. Emosjoner har ingen plass i business. ↔

Min tid

Siden 2018 har Kapital hvert nummer invitert kjente mennesker til å fortelle hva tid betyr for dem og hva de bruker den til. Er tiden noe som kommer eller er tiden noe som går? Hvor ofte ser de på klokken og hva slags tidsmåler bruker de, et påkostet armbåndsur eller får mobilen duge?

Les alle artiklene i Min tid-serien her.

Livsstil
Reportasjer