Tangen har konsentrert seg om nordisk kunst fra 1920 til 1990, en periode som innen kunsten grovt sett kalles modernisme.
– Nicolai Tangen turte å gå sin egen vei, i en bestemt og vanskelig retning uten å bry seg om folk kommer til å like det eller ikke. Han er kompromissløs, mener en kjenner i kunstmiljøet.
– Det er mange museer og samlere som har skjønt hvor interessant det han samler på er og også har begynt å kjøpe de samme kunstnerne, sier han.
Det er mange museer og samlere som har skjønt hvor interessant det han samler på er og også har begynt å kjøpe de samme kunstnerne. Kilde i kunstmarkedet
Økt interesse: Interessen for Nicolai Tangens samling har økt etter at han ble ansatt som ny oljefondsjef. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Styrer unna samtidskunst
Kapital lyktes ikke i å oppnå kontakt med Tangen innen deadline. Han fortalte imidlertid litt om samlingen sin til pressen for noen år siden. I et intervju med Klassekampen sa han at han har lagt sin elsk på modernismen fordi han synes den er finest.
– Jeg vil ha kunst som reflekterer tiden jeg lever i, og det synes jeg modernismen gjør, sa han.
Jeg vil ha kunst som reflekterer tiden jeg lever i, og det synes jeg modernismen gjør. Nicolai Tangen
Tangen sa også at han bruker ekstremt lite tid på samtidskunst.
– Det er så risikabelt å kjøpe, fordi det meste ender opp som verdiløst. Du skal ha en evne til å navigere i det landskapet der, som jeg ikke har, sa han til Klassekampen.
Som en tommelfingerregel faller 95 prosent av kunst i verdi idet man bærer verket ut av galleriet. Risikoen er med andre ord skyhøy. Men Tangen har altså klart å skape avkastning også på dette området.
Over 300 kunstnere
I alt inneholder Tangen-samlingen nå verk fra mer enn 300 forskjellige kunstnere fra Norden. I snitt er det ti verk av hver kunstner i samlingen, som er i kontinuerlig utvikling.
Utstillingen i Sørlandets Kunstmuseum er ikke noe speilbilde av samlingen.
– Den er representativ ved å belyse noen sentrale nedslagsfelt og kunstneriske strømninger, mener Kroneberg.
Så bilde fra Tangens kontor: Sigve Knutson så et bilde fra Tangens kontor i London med en skulptur av danske Sonja Ferlov Mancoba. Den ville han ha med i sitt utvalg på utstillingen. Den står i midten. Foto: Christina Leithe Hansen
Tangen-utstillingen i sommer
Oversikten viser hvilke kunstnere som vises i Kristiansand i sommer og hvor mange verk det totalt finnes av disse kunstnerne i Tangen-samlingen. Det er bare ett eller et fåtall arbeider som er med på utstillingen. Bildene er plukket ut av kunstnerne Frank Brunner, Espen Dietrichson, Christina Leithe Hansen, Elin Igland, Sigve Knutson, Mathilde Helene Pettersen, Signe Solberg, Marthe Elise Stramrud og Laura Vallenes.
Kunstner Sjanger Antall verk i samlingen
Dag Alveng (norsk 1953–) Fotograf 73
Pentti Sammallahti (finsk, 1950–) Fotograf 61
Olav Christopher Jenssen (norsk, 1954–) Maler 55
Sidsel Westbø (norsk, 1943–) Grafiker, tegner og maler 43
Sune Jonsson (svensk, 1930–2009) Fotograf 33
Kåre Kivijärvi (norsk, 1938–91) Fotograf 30
Johs. Rian (norsk, 1891–1981) Maler og grafiker 23
Christer Strömholm (svensk, 1918–2002) Fotograf 23
Rita Kernn-Larsen (dansk, 1904–1998) Maler 21
Ola Billgren (dansk-svensk, 1940–2001) Maler, tegner og grafiker 20
Marianne Bratteli (norsk, 1951– Maleri, grafikk, etc. 19
Per Barclay (norsk, 1955–) Billedhugger, installasjoner etc. 18
Ib Geertsen (dansk, 1919–2009) Maler og skulptør 11
Anders Pettersen (svensk, 1944–) Fotograf 11
Aase Texmon Rygh (1925–2019) Skulptør 10
Tom Sandberg (norsk, 1953–2014) Fotograf 9
Sonja Ferlov Mancoba (dansk, 1911–1984) Billedhugger og maler 8
Denise Grünstein (finsk, 1950–) Fotograf 6
Else Hagen (norsk, 1914–2010) Maler, grafiker etc. 5
Preben Hornung (dansk, 1919–1989) Maler 5
Richard Strange Mortensen (dansk, 1910–93) Maler og grafiker 5
Britt Fuglevaag (norsk, 1939–) Tekstilkunstner 4
Marius Heyerdahl (norsk, 1938–1979) Maler og skulptør 4
Cecilia Edefalk (svensk, 1954–) Maler 1
Kilde: Sørlandets Kunstmuseum
Fremover blir det trolig flere muligheter til å se kunst fra Tangen-samlingen.
– Man lærer mye av å se på en samling gjennom andres øyne, så det er noe vi ønsker å gjøre mer av fremover, sier kuratoren.
Speiler seg: Espen Dietrichson har valgt verker som speiler hans egne, som i skulpturen til høyre. På veggen henger bilder av danske kunstnerne som Tangen samler på. Foto: Christina Leithe Hansen
Gunnar S. og sosialistmaler
Kapital har laget en oversikt over høydepunkter i Tangen-samlingen (se tabell). Han har blant annet en av største samlingene i Norge, og da også i verden, av Gunnar S. Gundersen, eller Gunnar S. som han gjerne kalles. Mange har et forhold til de geometriske figurene til Gunnar S. Han laget mye grafikk og finnes i mange hjem. Til høsten vises en egen utstilling med Gunnar S. på Sørlandets Kunstmuseum, hvor mange av de 60 bildene som da skal vises kommer fra Tangen.
I samlingen finnes også den største samlingen av Reidar Aulie, kjent for sosialistiske motiver fra tredvetallet. Aulies verk koster maks litt over 100.000 i auksjonsmarkedet, ifølge Artprice.
Minst to tatt av i pris
Den nye oljefondsjefen går grundig til verks og har en master i kunsthistorie. Han skrev om Rolf Nesch og har også en meget stor samling kunst av ham. Hovedverk av Nesch kan koste så mye som en million kroner eller to. Det kan også tidlige arbeider av Jakob Weidemann, som Tangen også har satset på, og har en stor samling av. Han begynte tidlige å kjøpe såkalte skogbunnbilder, som er mørkere i fargen enn de mer typiske “blomsterbukett”-motivene til Weidemann. Prisene har tatt av etter at Tangen fattet interesse for de tidlige arbeidene. Det samme har skjedd med kunsten til Anna-Eva Bergman og delvis med kunsten til billedhugger Aase Texmon Rygh. Deres verk selges nå for opptil en million kroner. Tangen har også mye kunst av Johs. Rian, som vi nevnte innledningsvis.
I antall arbeider er det Bjørn Ransve som Tangen har aller flest verk av. Den høyeste summen oppnådd for Ransve i auksjonsmarkedet er ca. en halv million kroner.
Kostbar danske
– Stiftelsen har en unik samling av finsk kunst, den største og beste utenfor Finland, sier Kroneberg.
Han har også en rekke fotografer i samlingen, og har kjøpt kunst av både kjente og mindre kjente kunstnere fra både Sverige og Danmark. Tangen har blant annet kunst av to svensker hvis kunst selges til høye summer. Den ene er Ola Billgren. Hans kunst har blitt omsatt for 3,5 millioner svenske kroner på auksjon. Verk av Billgren vises i utstillingen på Sørlandet i sommer. Den andre svenske kunstneren med høye priser er Olle Bærtling. Hans verk selges for opptil 2,8 millioner svenske kroner på auksjon.
Valgte glemt kunstner: Sigve Knutson har valgt et maleri av Marius Heyerdahl fra Tangen-samlingen. Skulpturen foran har Knutson laget selv. Den er ikke i Tangen-samlingen. Foto: Christina Leithe Hansen
Munch privat
Observante lesere vil huske at Tangen har Munch. I vinter ble det skriverier i forbindelse med rettssaken om eierskapet til et Munch-trykk som Tangen hadde kjøpt på auksjon for over åtte millioner kroner. Det var i kjølvannet av en mystisk forsvinning fra et lager og et nytt salg til eiendomsinvestor Pål G. Gundersen. Oslo tingrett konkluderte med at Tangen var rettmessig eier i en dom i vinter.
– Tangen kjøper Munch, men han har ikke så veldig mange bilder, sier en sentralt plassert kilde til Kapital.
Kunsten som er lagt til AKO Kunststiftelse er maks 100 år gamle.
– Munch-arbeidene er eldre, og derfor ikke inkludert, sier Kroneberg.
Munch-arbeidene er eldre, og derfor ikke inkludert i samlingen. De har Tangen privat. Else-Brit Kroneberg, Sørlandets Kunstmuseum/Kunstsilo
Dette er altså kunst som Tangen har privat.
Siloen klar i 2022
Noe av Tangen-samlingen er tidligere vist både på Sørlandets Kunstmuseum og i Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal. Tangen har også vært raus med enkeltlån til forskjellige utstillinger.
Selve Kunstsiloen, det nye museumsbygget, åpner etter planen i 2022. Da vil museumssammenslutningen ha mer enn 4.500 arbeider, dvs. Tangens samling og de arbeidene museet hadde fra før. Alt skal samles i kunstsiloen.
Nylig ble det kjent at Tangen vil sponse Nasjonalmuseet via AKO Kunststiftelse. Styreleder Arvid Grundekjøn vil ikke kommentere beløpet, men det skal være snakk om en avtale som går over tre år og består av en kombinasjon av pengebeløp og en gjensidig låneavtale mellom Nasjonalmuseet og Sørlandets Kunstmuseum. Da kan Nasjonalmuseet kanskje få låne Marianne Heskes “Gjerdeløa”, som Tangen kjøpte for to millioner kroner. Det var etter at Nasjonalmuseet ikke ville ha kunstverket.