Årets første uke var skummel for aksjonærer.

Det gamle året ebbet ut med en kursoppgang på 23 prosent på Oslo Børs, og enda litt mer på amerikanske S & P 500. Så lett skal det egentlig ikke være å tjene penger på børsen(e).

Men vi kunne glede oss over at vår portefølje slo Oslo Børs, med en kursoppgang på 24,32 prosent. Det har de siste årene vært for mye olje og oljeservice i porteføljen, men i fjor slo det til.

Den 5. januar kom det klare signaler om at den amerikansk sentralbanken (Fed) er engstelig for inflasjonsutviklingen (på høy tid), lav ledighet og for sterk lønnsvekst, og markedet reagerte med å sende de lange rentene opp (10-åringen til 1,7 prosent). Dermed begynte de amerikanske tech-selskapene å falle (Nasdaq ned tre prosent). Høyere renter betyr at de fremtidige inntektene blir mindre verdt, og for selskaper som knapt har inntekter og overskudd i dag, blir det ikke lett å forsvare skyhøy prising av luftslottene.

Dette har vært spådd i lang tid, og vi vet ikke, i skrivende øyeblikk, hvor det vil ende. Børser over hele verden fulgte med Nasdaq (teknologiindeksen) ned.

For norske investorer var det heldig at oljeprisen samtidig steg kraftig, noe som gjorde at oljeaksjer og oljeserviceaksjer holdt seg bra.

Vi har ikke svaret på børsutviklingen i hele 2022, men det er ganske sikkert at høyere renter, inndragning av likvididet fra markedet (Fed selger obligasjoner i stedet for å kjøpe) og større krav til inntjening som får P/E-multiplene ned og bedre balanser som får Pris/bok ned, vil få aksjekursene ned.

Investoren Aasulv Tveitereid har lenge satset på kursfall ute og hjemme, og han har shortet både Kahoot og Nel, selskaper uten særlig inntjening. Penger har han tjent, og nå shorter han Meltwater (og sikkert flere også).

Samtidig har aksjer som Apple og Tesla gått til himmels. Forvalteren Jan Petter Sissener mente i fjor at Tesla-aksjen var vilt overpriset, og shortet Tesla lenge, inntil han så faren (for et kurshopp) og avsluttet short-posisjonen.

Noen tjener altså penger på børsen uansett om kursene går opp eller ned.

Vi tror det kommer en dreining mot såkalte verdiaksjer, bort fra tech-aksjer som får inntektene om fem eller ti år. Investorene vil se penger nå.

I fjor var det skipsaksjer innen tørrlast, container-fart og gass som gav investorene mye glede, etter mange dårlige år, men blir det tank og biltransport i år?

Kan man bare snu seg rundt? Skipsreder John Fredriksen kan det, men er det noe for småaksjonærene? Vi tror ikke det. Det blir veldig spekulativt.

Grønne aksjer? Det blir for vanskelig for oss. Kjell Inge Røkke kan tåle at en håndfull av hans fornybarselskaper faller 50 prosent eller mer, slik de gjorde i fjor, men så tar han det igjen på noen andre og større satsinger (Aker BP kjøpte oljen til Lundin).

Vi krysser fingrene for at børsfallet den første uken ikke var starten på en real nedtur.

Det er litt synd hvis pluss 23 prosent skal bli minus 20 prosent i år.

Vår portefølje, som styres av finansjournalist Sigurd Roll, skal vi følge opp hele tiden.

Les mer om Kapitals portefølje og nye markedsanalyser i vår Investorguide: