Dagen før regjeringen Solberg gikk av, la den frem statsbudsjettet for 2022. Det er ikke det mest spennende dokument vi kan tenke oss, for vi vet jo at den rødgrønne Ap/Sp-regjeringen vil foreta endringer som kan angi helt nye veier.

Gahr Støre og Vedum kan ikke snu budsjettet opp ned, til det er det for mange detaljer og tall i budsjettet for norsk økonomi, og norsk økonomi er som et tankskip som det tar lang tid å stoppe eller snu, men en del blir endret. Så snart den nye finansministeren er på plass.

For oss er det derfor absurd at Solberg-regjeringen i sitt siste budsjett viser total mangel på forståelse av boligmarkedet. Den avgåtte regjeringen vrir skatteskruen til for alle med boliger og hytter. Dummere går det vel ikke an å være?

La oss ta eksempelet sekundærbolig. Man skulle tro at alle som bygger boliger som kan leies ut til andre, vil bli premiert. Ikke mindre enn 80 prosent av husholdningene i Norge eier egen bolig, noe som er enestående, men det betyr at en femtedel av husholdningene må leie bolig.

Folk som kjøper sekundærbolig (altså bolig nummer to), leier normalt ut for å kunne finansiere kjøpet. Å eie tomme boliger er ikke særlig utbredt, skulle vi tro.

Men Solberg/Sanner-duoen gikk av med et forslag om å øke skatten på utleieboliger, ved å øke skattegrunnlaget fra 90 til 95 prosent. Leier man ut, blir man altså straffet. Hvorfor i all verden? Og det var det siste regjeringen gjorde. Kunne man ikke overlate dette til de rødgrønne?

Men det var ikke alt i skatte- og boligpolitikken. Skattegrunnlaget for hytter ble økt fra 30 prosent til 40 prosent, og eiere av såkalt dyre boliger blir i 2022 straffet ved at verdien over 15 millioner kroner får et skattegrunnlag på 50 prosent (en dobling fra 25 prosent).

Det siste de blå gjorde, var altså å gjøre det utrivelig for bolig- og hytteeiere.

Det siste de blå gjorde, var altså å gjøre det utrivelig for bolig- og hytteeiere.

Hva slags avskjedsklem er nå det?

De rødgrønne jubler, og sier at de skal ta enda mer i. Er man så dum at man bygger og eier en utleiebolig (sekundærbolig), skal skatten opp ytterligere et hakk. Trolig blir det null rabatt.

På samme måte med de dyre boligene. Rabatten vil, når Hadia Tajik (Ap) og de andre overtar, trolig bli mindre enn 50 prosent. Og hyttene!? Hva i all verden får en borgerlig regjering til å gå løs på hytteeierne?

I det statsbudsjettet som er det siste. Surrebukker. Det kommer nye valg, og hva skal de blå politikerne svare når de blir spurt om sin boligpolitikk og skattlegging av boliger og hytter?

Solberg-regjeringen skal ha gitt lettelser i skatter og avgifter på 38 milliarder kroner siden tiltredelsen i 2013, og det er fint. Nå, i statsbudsjettet for 2022, er det snakk om noen hundrelapper i skattelettelser, og stakkars den som har hytte og egen bolig pluss en sekundærbolig.

Farvel, Solberg.