<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kvinner og pengesnakk

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom DNB Foto: Stig Fiksdal
Leder og kommentar

Rådgiver i personlig økonomi i DNB, Silje Sandmæl, som ved siden av bankjobben også er programleder i serien “Luksusfellen”, har fått kvinner til å tenke økonomi, hvor hovedpoenget er å unngå sløsing og dumme hverdagskjøp.

Familiene, og Sandmæl selv, får ikke lov til å handle uten handlelister, helst skal man kjøpe inn mat, brus og doruller bare en gang i uken, og alt skal være på tilbud. Brødskalker må spises opp.

Sandmæl har med sin synlige profil fått mange etterfølgere, og rådene er mange, om enn ikke så forskjellige.

Rådene er, naturlig nok, ikke slike som våre råd, da vi krever litt mer kompetanse og utdannelse hos leserne for å forstå aksjerådene, skattestoffet og kommentarene til makroøkonomien.

Men er rådene fra de kvinnelige ekspertene som VG har trukket frem, vesentlig forskjellige fra menns råd? Det kan se slik ut.

Marie Olaussen, som står bak Instagram-kontoen hvordan-bli-rik, har også skrevet boken Hvordan bli rik på et år.

Det går som kjent ikke, hvis man ikke skal svindle eller bedra, eller noen nærmest gir oss penger.

Men Olaussen mener det går hvis man setter seg økonomiske mål, oppretter en sparekonto, besøker nettbanken hver dag, setter opp et matbudsjett og kutter ut all impulsshopping.

Vi tror ikke det går da heller. Og rik blir man ikke på ett år.

Forbrukerfrue Kjersti Grønset (Forbrukerfrue.no) er også opptatt av å sette opp klare mål, sjekke renten og starte med pensjonssparingen, og man må finne ut hva som virkelig gir glede og hva som er sløsing. Endel fornuft der.

Siw Slevigen med Instagram-kontoen “@happy penger og Facebook-gruppen Happy Penger er mest opptatt av at man setter seg mål (vi er enig) og hun mener vi bør planlegge å spare 274 kroner pr. dag. Men det klarer selv ikke Silje Sandmæl.

Men det klarer selv ikke Silje Sandmæl.

“Vil jeg ha brus nå eller et hus litt senere?” spør hun.

Beate Engelschiøn med Moneypenny vil at vi skal ha som mål å bruke minst 30 minutter hver uke på å gå igjennom økonomien, og det kan aldri skade. Men man kanskje bli nervøs av det. Det beste rådet er at man i år må forstå pensjonsordningen sin. Et godt råd!

Og “har du satt av penger til kos?”

Anne Berit Grostad vil at vi skal “skille mellom hverdagsmat og helgemat”, og Lise Vermelid Kristoffersen med podcasten Pengesnakk mener at man skal nedbetale på dyr gjeld og sette seg et mål for hvor mye formuen skal øke det neste året.

Det siste er slett ikke dumt.

Kan vi trekke noe ut av disse rådene fra kvinner som vil gi oss råd om pengebruk?

Vi kan i hvert fall si at at de er litt bundet opp i familiens penger, og er tilpasset mor som handler inn.

Rådene her i Kapital blir litt annerledes. Våre profesjonelle journalister, med universitets- og høyskoleutdannelse, ser mer på de harde investeringene. Det er behov for begge, men når vi skriver om mat, blir det i forbindelse med gode vinråd.