I forrige uke fikk aksjonærer i Europa, USA og Asia en skikkelig kalddusj. Aksjekursene stupte på bred front. Ingen sektorer ble spart. Noen bransjer, som for eksempel flyselskaper, ble straffet ekstra hardt, fordi flyselskapene har mistet rundt 90 prosent av kundene. Det er derfor Gardermoen flyplass ser ut som en spøkelsesby. 90 prosent av de som normalt arbeider på flyplassen, alt fra de som håndterer bagasje til butikkansatte, er permittert eller sagt opp.

Pandemien og Covid-19 setter sine spor, og mye av fallet nå går tilbake til at land etter land stenges ned. Bølge to kom brått og rammer alle. Land, bedrifter og ansatte.

Veksten vi trodde ville komme tilbake i 2. halvår i år og 1. halvår neste år, kommer trolig ikke.

Smittetall og dødsfall øker i et uhyggelig tempo.

Men det var ikke bare coronaviruset som traff aksjemarkedet. Usikkerheten om USA-valget, som er klart når dette leses, spilte også inn. Biden eller Trump? Hvem er best for næringslivet og aksjemarkedene?

Samtidig i forrige uke sank oljeprisen under 40 dollar pr. fat (Brent-oljen), og det var ikke godt nytt for staten (mister skatteinntekter) eller aksjonærer med aksjer i oljeservicesektoren eller i riggselskaper.

Og som om dette ikke var nok i det norske markedet, begynte folk å spørre om de grønne aksjene var så gode og grønne som aksjekursene har vist de siste månedene. Kanskje er det mange bobler (se side 154)?

Det toppet seg så da det ble krangel mellom ekspertene om bruk av munnbind og hjemmekontor. Vet myndighetene hva de gjør? Er statsråd Bent Høie (H) allvitende?

Er statsråd Bent Høie (H) allvitende?

Det er mye kompetanse i Folkehelseinstituttet, og de ansatte der er visstnok ikke så glad i munnbind som Høie, men det vi er helt sikre på, er at fagmyndigheter og politiske myndigheter ikke har regnet så mye på hva den nedstengningen som nå kommer, egentlig koster samfunnet. Her trengs økonomer og ikke bare leger.

Bareiere eller restauranteiere som må stenge, kan sikkert gi et bilde av hva de taper ved å være stengt eller hvor mye de har tapt når konkursen kommer. Men hvor dyrt er det for samfunnet som helhet?

Regjeringen har øst ut penger, og godt er det, for å dekke endel av det bedriftene og næringslivet taper når bedriftene tvinges til å stenge. På det meste var det 400.000 permitterte som kan takke staten for hjelpen. Antallet arbeidsledige og permitterte har falt ganske raskt, men nå kan det gå den gale veien igjen.

I aksjemarkedet diskonteres dette i god tid før det skjer. Staten har ikke like mye penger (igjen) til å kompensere for tapt omsetning og inntjening, og hva skal man nå satse på?

Vannkraft, sol, havvind, bioenergi og annet fornybart?

Men de fleste må nok drive med det de kan, i andre yrker. Eller bartenderen må bli personlig trener, og mannen i skiheisen må kanskje bli taklegger eller maler.

Donald Trump eller Joe Biden var nærmest som et absurd teater å regne.

Nå skal USA på fote igjen, og vi alle skal bekjempe coronapandemien. Det blir ikke billig.

Må mennesker med kreft eller andre sykdommer dø fordi alt settes inn på å stoppe pandemien?

Noen hevder det. Men norsk helsevesen klarer alle, selv om antall smittede og innlagte øker for hver dag.