<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Dramatisk for Gahr Støre

Vedum_Støre Foto: NTB
Leder og kommentar

Det er mange meningsmålinger, og det er ulike tall fra de fleste, men det er noen trender som er relativt entydige. Arbeiderpartiet faller som en sten, og Senterpartiet når stadig nye høyder.

På de fleste målinger ligger Ap litt over 20 prosent, noe som i seg selv er katastrofalt sammenlignet med alle tidligere valg, og tenker man på Thorbjørn Jagland, som i sin tid stilte krav om et valgresultat på 36,9 prosent for å fortsette, som ikke ble nådd, så er tallene for Jonas Gahr Støre kritiske og tragiske for Ap.

På en meningsmåling for TV2 får Ap bare en oppslutning på 18,4 prosent, og da nærmer partiet seg Senterpartiet, som på en annen meningsmåling nådde 17 prosent (opp 3,6 prosentpoeng).

Begge disse tallene, for Ap og Sp, kan være i ytterkantene, og det er et helt år til valget, så mye kan endre seg, men det kan bli ekstreme utslag ved det kommende valget.

Har for eksempel Jan Bøhlers overgang fra Groruddalen til Gudbrandsdalen satt nye spor?

Litt spenning er det også, for summen av meningsmålinger viser at Ap, SV og Sp ikke får det nødvendige flertall på 85 mandater alene. Ap må få med Rødt og/eller MDG også. Ikke som regjeringspartier, men som støttespillere.

Det kan se lett ut når MDG ligger rundt 5–6 prosent (partiet fikk 8 prosent i Oslo) og Rødt er over sperregrensen, men vi har sett at Rødt kan dukke under sperregrensen, og det samme kan skje med MDG hvis partiet blir for rødt. Da er valget plutselig åpent.

Hvis Ap blir liggende på en oppslutning rundt 18 prosent eller dårligere (de fleste mener det er bunnen nå), blir Jonas Gahr Støre neppe statsminister.

Avgjørende blir om så mange stemmer går fra Ap til Høyre, KrF eller Venstre at disse småpartiene kommer over sperregrensen på fire prosent.

Nå ligger både Venstre og KrF under sperregrensen, henholdsvis litt under fire prosent for Venstre og enda lavere for KrF.

Hele valget dreier seg om sperregrensen, med små marginer, og de rødgrønne får en tung jobb hvis Ap blir liggende langt under 20 prosent. Dette blir neppe kompensert ved at Sp stiger, og selv om Jan Bøhler har skiftet side, vil det være utrolig hvis Sp går forbi Ap.

Da blir jo Trygve Slagsvold Vedum statsminister også.

Taperen er Jonas Gahr Støre, som må se at Ap under hans ledelse går rett ned.