Rett i veggen

Bryggen Bergen Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Leder og kommentar

Det er litt usikkerhet om veien fremover for norsk økonomi for tiden. Norges Banks såkalte regionale nettverk, som forsøker å få frem hvordan næringslivet ser ut de kommende månedene, viser en liten opptur, og man tror at Norges Bank tar sikte på å øke styringsrenten allerede i 2022 og ikke i 2023, som lå i den såkalte rentebanen. Mange samfunnsøkonomer ser ut til å være enig, særlig fordi boligprisene stiger mer enn forventet i år, og boligprisene skal videre opp til neste år. Arbeidsledigheten faller også litt.

Problemet er at turistnæringen er i ferd med å gå i veggen. Full stopp og alle ben brukket.

Det så litt lyst ut i juli og august da vi nordmenn ferierte som aldri før i eget land på grunn av coronakrisen, men det var bare snakk om noen få uker. Nå, når hoteller, restauranter og butikker som har levd ganske godt på utenlandske turister i høstmånedene og vinterstid, knapt har gjester, er det ingen utvei. Ingen gjester eller kunder og intet salg.

Utlendingene er jo borte. Coronaen har slått ut alt.

Coronaen har slått ut alt.

Reserver og kundeforhold som er bygget over flere tiår, hjelper ikke. Pengene renner ut.

Selv i Bergen og Stavanger, som begynte å bli lei av utenlandske turister som oversvømte gater og smug, synes de det er rart med tomme butikker og tomme kasser.

På Svalbard, hvor turistene er blitt viktigere og viktigere, er det ingen. Hvor lenge kommer flyene til å gå i vinter?

Man skal ikke rope ulv, ulv i utide, og det har i lang tid vært snakket om konkurser i hele turistnæringen, men det har ikke vært en økning – ennå. Men det kommer. Ikke de store selskapene og konsernene, men de små og mellomstore familiebedriftene. De har ikke så store reserver å gå på, og hvor lenge vil bankene hjelpe til?

Tomme senger, tomme rom, tomme barer og tomme butikker. Noen mener at det klages for mye, men kan man gjøre annet når det er null kunder?

Eierne går i veggen nå fordi man ikke vet hvordan det blir i 2021. Blir verden bedre? Vil vi reise mer, og vil coranapandemien ebbe ut (det ser ikke slik ut i midten av september)?

Blir vi reddet av en vaksine som hele verden vil få?

Det er mange ubesvarte spørsmål, og det er tungt å være en aktør i reiselivsnæringen i disse dager. Det er ingen grunn til optimisme. Helsvart er ordet. De som overlever noen måneder til, får kjempe om de få norske kunder som gjerne vil feriere i eget land.

Det vil selvfølgelig alltid være en god del nordmenn i skibakkene og i løypene, men det blir ingen utlendinger. Det er forskjellen på pluss og minus i regnskapene.

Reportasjer
Leder og kommentar