+ mer
Foto: Erik Johansen/NTB

Fjellets fyrster om fremtiden

Fritidsboligmarkedet har fått en boost under pandemien. Det har gjort flere av utbyggerne i den norske fjellheimen til velholdne menn. Les om deres vei til suksess, hva de tror om markedet fremover, og lær av deres beste råd.

Corona, lave renter, stor kjøpekraft og økt interesse for friluftsliv har skapt enorm vekst i hyttemarkedet. Prisene for fritidsboliger steg med rekordhøye 7,3 prosent i 2021, viser tall fra Eiendom Norge. Og det samtidig som det de siste årene har blitt investert milliarder av kroner. I fjor ble det ifølge SSB gitt igangsettingstillatelser for nesten 7.000 fritidsboliger, opp fra snaut 4.500 året før.

Størst vekst

Den største veksten ser vi ikke overraskende i den norske fjellheimen. Milliarder av kroner har blitt spyttet inn i leilighetskomplekser og hytter så vel som alpinanlegg, og salget går i et forrykende tempo. Det har gjort et knippe velholdne investorer enda rikere. Det sies at hver topp har sin fyrste, men noen har også flere. På Geilo regjererer eksempelvis Arne Pålgardhaugen side om side med Pål Georg Gundersen, mens kongen av Geilo heter Anders Buchardt. På Hafjell troner Stein Plukkerud på topp, og i Hemsedal briljerer Erik Teigen. I tillegg kommer gründerne av de store hytteprodusentene, som utvikler egne hytteprosjekter flere steder i den norske fjellheimen. Blant dem finner vi Øyvind Haverstad i Tinde Gruppen og Terje Gjeisklid i Fundamentgruppen.

Samstemte

Kapital skrev på denne tiden i fjor en større artikkel om fjellets fyrster. I denne artikkelserien har vi intervjuet en rekke av dem. På de følgende sidene kan du lese om hvorfor de satset på hytteutbygging, hva de anser som sin beste eiendomsinvestering noensinne, hvilke fjellområder de gjerne skulle hatt tilgang på, hva som er hot og not i den norske fjellheimen om fem år, hva de tror om eiendomsmarkedet de neste to til tre årene, samt deres beste tips til andre som vurderer å investere i fritidseiendom. Hyttekongene er samstemt om mye, men noen synspunkter er ulike.

Optimisme

Ikke overraskende har samtlige investorer stor tro på egne destinasjoner, men det rår også optimisme generelt i bransjen. Enkelte hevder dog vi har nådd en topp. Som Terje Gjeisklid sier: “Markedet må antas å være på det hotteste nå.” Øyvind Haverstad melder imidlertid om fortsatt fulle ordrebøker, og det samme gjør Erik Teigen. Skal du lykkes som investor i høyden må du være tålmodig, skal vi tro Arne Pålgardhaugen, som mener det ikke finnes noen lettvinte løsninger til suksess. Det samme anfører Stein Plukkerud: “Tenk langsiktig og vær nøye med hvilke områder du investerer i. Det kan virke enkelt, men det er ikke mye som blir til gull”.

Reportasjer
Eiendom