Betaler millioner ekstra for å få hytte i år

Et uvanlig fenomen har i høst oppstått ved kjøp av hytter i fjellheimen. – Det tyder på at noen er veldig utålmodige, mener hytteprodusent.

Backwardation til fjells: Denne Vy-hytta fra Leve Hytter på Hafjells Mosetertoppen gikk for cirka 1,8 millioner kroner mer i annenhåndsmarkedet enn den ville ha kostet ny i førstehåndsmarkedet med levering om et år.  Foto: DNB Eiendom
Eiendom

Coronapandemi, stengte grenser, reiserestriksjoner, nullrente og hjemmekontor – på hytta. Det er mange grunner til at markedet for fjellhytter har tatt skikkelig av i høst, og at vi stadig har opplevd salgsrekorder mange steder, både hva gjelder antall solgte hytter og salgspriser.

Men mens salgsrekordene nærmest har kommet på løpende bånd de siste årene, er det ikke så ofte vi har sett backwardation i millionklassen til fjells. Og i hvert fall ikke flere ganger på kort tid, slik som nylig var tilfellet på Mosetertoppen på Hafjell.

– Det er ikke så ofte vi opplever det. Det er uvanlig at det er sånn, sier Ingrid Bungum, daglig leder for fritidsboligavdelingen hos DNB Eiendom på Lillehammer, som nylig solgte en hytte i annenhåndsmarkedet for cirka 1,8 millioner mer enn den ville ha kostet ny i førstehåndsmarkedet om et år.

7,5 millioner kroner. Det var prisen som denne tilnærmet standard Vy-hytten fra Leve Hytter på Hafjells Mosetertoppen havnet på etter en heftig budrunde i slutten av november. Hytta er fra 2018, ligger fint til i Skiline III-området i nærheten av skistadion på Mosetertoppen og vil antagelig være til stor glede for nye eiere, som kan nyte godt av ski in/ski out, 2 bad, hems og jacuzzi. 

Det er bare ett aber: Tilsvarende hytte koster cirka 5,7 millioner, da splitter ny, men med levering om et år.

Det vil si, kjøper har betalt en premium på cirka 1,8 millioner kroner for å få hytta i år, fremfor å vente og heller få en tilsvarende hytte helt ny neste år, tilpasset egne farge- og interiørvalg.

Det er dette fenomenet som kalles backwardation – at prisen for levering fremover i tid er lavere enn dagens spotpris.

Corona-boost for fjellhytter

– Vi kan nok relatere dette til corona, sier Bungum. – Det har medført en boost i hyttemarkedet.

Vi kan nok relatere dette til corona. Det har medført en boost i hyttemarkedet.
Ingrid Bungum, daglig leder DNB Eiendom Fritid på Lillehammer

Bungum forteller at det i og for seg ikke er uvanlig at potensielle hyttekjøpere, som har bestemt seg for å kjøpe hytte, vil overta den med en gang.

– Den generelle hyttekjøperen vil overta en hytte mye raskere enn vedkommende ville ha gjort om den skulle kjøpe et nytt hus. Dette fordi de fleste huskjøpere trenger å kvitte seg med eksisterende bolig, og må ta hensyn til beliggenhet, barnehage, skole, skoleferier etc. før de kjøper nytt hjem. Mens bolig gjerne er et nødvendighetsgode, er ikke hytte det. Derfor har hyttekjøperne gjerne litt andre forventninger.

Ifølge Bungum er det også en god del som ikke ønsker å kjøpe en hytte under oppføring, men som heller vil se den ferdig før de slår til.

DNB Eiendom-megleren understreker at selv om det var en relativt standard hytte som ble solgt, kan det ha vært tilvalg som gjorde den noe dyrere, og ikke minst at den hadde en veldig god beliggenhet på Skiline III-feltet, hvor det nå ikke er flere nye Leve Hytter til salgs.

– Tomteverdien bidrar nok endel til at denne hytta gikk såpass mye over hva det ville ha kostet å få ny hytte om et år.

– Men vi snakker likevel om at kjøper kunne leid en veldig fin hytte eller bodd på hotell i mellomtiden, og likevel ha tjent en god slump ved å vente med overtakelse og heller få en splitter ny hytte til neste år?

– Det kan du si. Det er ikke så ofte vi opplever det.

Mer enn 30 prosent "overpris"

Ifølge Leve Hytters priskatalog på nettet, koster den aktuelle hytta, Vy 23 ATH med hems, tre soverom og to bad, fra 2.271.000 kroner og oppover. Det er altså denne som koster cirka 5,7 millioner inkludert tomt og tilvalg med levering om ett år, men som da ble solgt for 7,5 millioner kroner i slutten av november. 

Så kan det være, som Bungum fremhever, noen forskjeller i tilvalg, og at mange mener de nye hyttene på hyttefeltet Skiline V har noe dårligere beliggenhet, men det utgjør neppe godt over 30 prosent som er påslaget som kjøperne betalte for å få hytta nå.

Men disse kjøperne er langt fra de eneste som betaler en høy premium for å få hytte i dag fremfor å vente et år på å få en splitter ny, ubebodd hytte, med egne fargevalg og løsninger.

For ikke lenge siden ble det også solgt en tilsvarende hytte på Skiline III-feltet med prisantydning 5,2 millioner kroner. Etter en heftig budrunde, med 88 ulike bud, ble den til slutt solgt for 6,71 millioner kroner.

– Corona har gitt en boost til hyttemarkedet. Det er et nytt fenomen at mange bruker hytta som hjemmekontor, særlig godt voksne uten barn. 2020 blir et veldig bra år for oss. Vi har solgt nærmere 200 rene fritidsboliger, hvorav mange godt over prisantydning, sier Bungum.

Advarer mot prisøkning

– Jeg håper ikke dette varer lenge, for da er det ubalanse i markedet, sier daglig leder Arve Noreng i Leve Hytter, som i høst har opplevd et salgsrush uten like etter selskapets hytter, som har fokus på praktiske løsninger og tidløst, godt design.

– Vi har et sunt marked når prisen på en ny hytte er omtrent lik prisen på en brukt. Da vet vi at markedet er stabilt. Men nå er det avvik, der prisen på brukte hytter er høyere. Det tyder på at noen er veldig utålmodige og ikke kan vente på å få en egen ferdig hytte, sier Noreng.

På spørsmål om dette kan skyldes at nye hytter har vært for lavt priset, sier Noreng at det ikke har vært tilfelle her. 

– Her har prisene vært riktige. Vi må ikke tro at vi bare skal øke prisene, for da får vi fort ubalanse og krakk, advarer Leve Hytter-sjefen.

Vi må ikke tro at vi bare skal øke prisene, for da får vi fort ubalanse og krakk.
Arve Noreng, daglig leder Leve Hytter

Han mener disse to hyttene som har blitt solgt til salgsrekord og priser langt over hva det ville ha kostet kjøperne å få dem nye om et år, er spesialtilfeller.

– Disse hyttene er veldig fine og ligger bra i terrenget med tidløst, godt design. Skiline er veldig flotte områder hvor tomtene var lavt priset i starten. Derfor gikk de mye høyere i starten. De flotte tomtene har nok bidratt endel til at disse hyttene gikk så høyt. Men det var nok en kombinasjon, at det var gode tomter og at coronasituasjonen har gjort at veldig mange vil ha hytte akkurat nå. Folk er utvilsomt mer utålmodige nå.

Reportasjer
Eiendom