<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Verden er snudd opp ned

Rekordsalg i Frankrike, prisvekst i Sverige og bråstopp i Spania. Coronapandemien har snudd markedet for fritidsbolig i utlandet fullstendig på hodet.

Vil ha større plass: Eiendomsmeglere på den franske rivieraen melder om rekordmange salg så langt i 2020. Kapitalsterke franskmenn som ønsker å komme seg ut av leiligheter i byene skal ha bidratt til salgsøkningen. Her er en av Knight Franks populære eiendommer til salgs i Valbonne, en halvtimes kjøretur fra Nice. Foto: Knight Frank
Eiendom

Coronapandemien har på mange områder gitt proteksjonismen et realt push, også når det gjelder markedet for fritidsbolig. Mange europeiske land merker, i likhet med Norge, at flere velger å kjøpe feriebolig i eget land. For noen land er imidlertid dette ikke nok til å demme opp for manglende etterspørsel utenfra og voksende tilbudsside. 

Mens Sverige opplever en prisvekst på fritidsboliger på over ti prosent grunnet økende interesse fra svenskene, og det selges flere eiendommer enn noensinne på den franske rivieraen mye takket være kjøpesterke franskmenn, ligger markedet i Spania forholdsvis brakk fordi både utlendinger og kapitalsterke spanjoler uteblir.

I år har vi sett det laveste salget av utenlandseiendom siden finanskrisen.
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

– Verden er snudd opp ned. Kjøp av hytter i utlandet har økt de siste årene, og det var et rekordhøyt antall nordmenn, hele 75.000, som hadde planer om å kjøpe fritidsbolig i utlandet før det smalt med corona i mars. Etter det har det meste som kan gå galt, gått galt med hensyn til å kjøpe eiendom i utlandet. I år har vi sett det laveste salget av utenlandseiendom siden finanskrisen, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

– Fjellet ble også stengt, men ikke glemt

Stengte landegrenser og manglende transporttilbud har gjort det svært vanskelig å reise, og har stukket kjepper i hjulene for mange nordmenns drøm om feriebolig i utlandet.

Det som tidligere har vært som å reise til Kløfta, blir kanskje ikke like enkelt lenger.
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

– Tilgangen på fly, både på kort og lengre sikt, er mer usikker. Det er usikkerhet rundt hvordan pandemien utvikler seg og hvordan flytilbudet utvikler seg. Det har for eksempel tidligere gått fly til Spania daglig og til en billig penge. Det som tidligere har vært som å reise til Kløfta, blir kanskje ikke like enkelt lenger, sier Øye, og tilføyer: – I Sverige har dette gitt en eksplosjon på hjemmemarkedet. Det er en kraftig etterspørsel fra svensker som vil ha hytte i Sverige. Det har igjen gitt en kraftig prisvekst. I år nærmer prisøkningen på fritidsboliger i Sverige seg 10 prosent.

Sverige-retur: Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret tror Sverige vil gjøre en retur blant norske hyttekjøpere så fort grensene åpnes igjen. Foto: Håkon Sæbø

Øye tror det svenske hyttemarkedet har vært oppadgående for nordmenn de siste årene, til tross for svak krone, på grunn av god tilgang på sjøhytter, samt betydelig lavere levekostnader enn i Norge.

– Alle argumentene er for Sverige, og når landet åpner igjen, har vi grunn til å tro at vi får samme effekt som på fjellet i Norge. Fjellet ble også stengt, men ikke glemt. Når vi åpner grensene igjen, tar det seg opp, sier han, og sikter til nordmenns etterspørsel etter feriebolig i Sverige.

– Kraftig prisvekst

Usikkerheten som gjelder for andre land, gjelder ikke for vestkysten i Sverige, mener Øye. Og bortfallet av utenlandske kjøpere har altså ikke ført til prisfall i Sverige.

– Det har vært en prisvekst på 11 prosent på hytter på den svenske vestkysten i år, som tradisjonelt er “norske områder”. Det er altså kraftig prisvekst i Sverige til tross for at nordmenn uteblir. Når det åpner opp igjen, vil nordmenn møte høyere priser og større konkurranse fra svensker, og det er de ikke vant til, sier Øye.

Han forklarer at det er breddemarkedet i Sverige som går, og som drar opp prisene, og når kjøpesterke nordmenn kommer og kan kjøpe de dyre objektene, kan dette igjen bidra til enda høyere priser.

Prisvekst: Eiendomsmegler i Svensk Fastighetsformedling, Jenny Labecker, forteller at prisen på fritidsboliger i Lysekil, et populært hytteområde på den vestlige svenskekysten, skal ha økt med hele 25 prosent fra i fjor. Denne villaen i Lysekil har en prislapp på drøyt 17,2 mill. kr. Foto: Svensk Fastighetsformedling

Eiendomsmegler i Svensk Fastighetsformedling, Jenny Labecker, forteller at prisen på fritidsboliger i Lysekil, et populært hytteområde på den vestlige svenskekysten, skal ha økt med hele 25 prosent over en 12 måneders periode.

– I Lysekil har boligprisene gått opp utrolig mye; fritidshus er pluss 25 prosent og villaer er pluss 9,6 prosent over en 12 måneders periode. Vi har et veldig høyt trykk på markedet på alle boligtyper, og etterspørselen er større enn tilbudet vi har akkurat nå. Til tross for coronapandemien vi er midt inne i tyder alt på at vi får et stabilt marked utover høsten, sier Labecker.

– Voldsomt tilbudsoverskudd

Mens coronakrisen altså har skutt fart i markedet for fritidsbolig i nabolandet vårt, har pandemien hatt motsatt effekt for Spania.

– I Spania så det også veldig lyst ut inntil corona slo til med fullstendig lockdown. I utgangen av mai var markedet ned 60 prosent. Det var fullstendig kollaps. 2020 er nok tapt for Spania, sier Øye.

I skrivende stund ligger det godt over 8.000 boliger til salgs i Spania på Finn.no, og nesten 4.000 av disse ligger på Costa Blanca sør.

Hjemmemarkedet i Spania har kollapset, og har ikke fått samme effekt som i Sverige.
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

– Det gir et voldsomt tilbudsoverskudd. Samtidig sier seks prosent av nordmenn som eier bolig i utlandet at de har planer om å selge, ifølge vår undersøkelse i vinter. Det er en naturlig rotasjon. Men de som skulle selge i Spania har nok ikke fått solgt, for de får i hvert fall ikke solgt til spanjoler. De må selge til nordmenn i norske områder, og med norsk kjøpekraft. Hjemmemarkedet i Spania har kollapset, og har ikke fått samme effekt som i Sverige. Det er jo 60 prosent fall i boliglån og boligsalg i Spania. Det er grunn til å tro at det vil skape prisfall. Alt annet ville være unaturlig, sier Øye.

Han tror usikkerheten rundt hva som skjer fremover med tilgang på fly og generell mulighet for å dra til Spania på grunn av pandemien vil fortsette å gi utslag på markedet.

– Tilbudssiden i Spania er stor fra før, og økes med mange nye byggeprosjekter. Men det er fremdeles sol i Spania, og samme klima og levekostnad som før. Det er uendret. Men det er ikke hyggelig å dra dit hvis man må isoleres inne. Når du drar på ferie, vil du være ute og spise på restaurant, avslutter Øye.