<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Skandalemegler tilbyr rådgivning og “investeringskupp”

Viridi Kapitalforsikring hevder på sine hjemmesider at de har en rekke skarpskodde og erfarne skattejurister parat til å rådgi deg. Men i deres anonyme lokaler i Oslo er det ingen av spor etter ansatte overhodet. Det eneste Kapital finner spor av er skandalemegleren Levi Andre Hasfjord.

Fremstår forlatt: I loftsetasjen i et kontorbygg i Oslo sentrum holder Viridi Kapitalforikring til. Da Kapital var på besøk var det ingen ansatte der, og lokalene virker forlatt. Svein Lindin

– Hei, vi ser etter Jon Oscar Frøyset Andersen i Viridi Kapitalforsikring AS. Er han å treffe? 

Kapital er i toppetasjen i et unnselig kontorbygg i Oslo sentrum. Her skal et snes angivelig dyktige jurister og økonomer fra selskapet Viridi Kapitalforsikring holde til, men det er lite som minner om yrende rådgivningsvirksomhet denne arbeidsdagen. Etter å ha ringt og banket på noen ganger åpnes døren av en ung, velkledd mann. Det er ingen andre i lokalet bak ham. 

– Ja, nei, jeg vet ingenting om noen Andersen. Jeg bare leier kontorplass her, sier han kort til Kapital. 

– Men er det noen andre her fra Viridi som vi kan snakke med?   

– Nei, det er bare meg her. Jeg jobber ikke i Viridi. 

– Hvem leier du av da? 

– Det kan jeg ikke si. 

Mannen lukker resolutt døren. Det er ingen lyder fra innover i lokalet. Stedet virker forlatt. 

Kapital vil understreke at Viridi Kapitalforsikring ikke må forveksles med andre selskaper som bruker navnet Viridi.  

"15 års erfaring": Slik markedsførte Viridi Kapitalforsikring sine tjenester. Du kunne få rådgivning av en rekke jurister og økonomer - ingen navn, vel og merke - med tung erfaring. Nettsiden ble lagt ned etter at Kapital begynte å undersøke denne saken. Skjermdump: Viridi Kapitalforsikring

Store kontraster

Av og til kan det være stor kontrast mellom reklame og virkelighet; du kan f.eks. oppleve at størrelsen på en sjokolade eller mengden chips i en potetgullpose ikke samsvarer med forventningene fra reklamen. Hos Viridi Kapitalforsikring virker avstanden mellom reklame og virkelighet så stor at den er uforsonlig. 

På sin hjemmeside tilbyr de jurister, i flertall, med mer enn 15 års erfaring som kan lose kundene gjennom problemer med arverett, forretningsjus, selskapsrett og skatt. Dette skjer sågar i et tverrfaglig miljø med en rekke økonomer. De skriver: 

“Vi har jurister og økonomer som danner grunnlaget for vår rådgivning. Vi registrerer at problemer ofte forutsetter et tverrfaglig samarbeid for å løses på best mulig måte.”

I motsetning til for de fleste andre rådgivningsselskaper gir hjemmesiden ingen informasjon om hvem disse juristene eller økonomene er. Et søk på LinkedIn viser at ingen jurister der har villet føre opp Viridi Kapitalforsikring som arbeidsplass. Faktisk er det ingen som har ført opp Viridi som arbeidsplass overhodet – hverken der, på andre sosiale medier eller i det mer offisielle Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret. I Brønnøysundregisteret har selskapet én ansatt, før nevnte Jon O. Frøyset Andersen. Han er eier, styreleder, administrerende direktør og, ifølge en rekke kilder, egentlig ikke noe annet enn en stråmann.  

Solgte uten konsesjon

Det er altså ingen spor etter noen jurister eller økonomer i Viridi, men noen har de forsøkt å ansette. Viridi ble registrert i Brønnøysund 6. april i fjor. I en annonse på Karrierestart en måned senere søkte selskapet etter unge “møtebookere”. I introteksten til stillingsutlysningen skrev de følgende:

“Viridi Kapitalforsikring AS har høy kompetanse innen skatterådgivning og ser kontinuerlig etter de beste mulighetene for skattetilpasning i markedet til enhver tid. Vi består av dyktige jurister og økonomer med lang fartstid i bransjen. Dette gir våre klienter fordeler i form av flere valgmuligheter når de skal planlegge sin økonomiske og skattemessige fremtid.”

Med “møtebookere”, menes her telefonselgere. Viridi la til grunn at selskapet var i en kontinuerlig vekst, og de trengte unge pågående og resultatbevisste mennesker til selskapet. Til gjengjeld kunne de skilte med god provisjonsbasert lønn.

“Er du snart ferdig med skolen eller har mistet jobben grunnet pandemien? Kanskje akkurat du er den vi ser etter!” skriver de fast i annonsen. 

I den påfølgende tiden økte aktiviteten i selskapet. 

Finanstilsynet advarer

I slutten av november gikk Finanstilsynet ut med en advarsel mot Viridi Kapitalforsikring AS. I varselet opplyser de at de har mottatt opplysninger om at Viridi Kapitalforsikring AS har kontaktet norske investorer og tilbudt investeringstjenester – i tillegg til å tilby juridiske tjenester. Det har de ikke konsesjon til. 

– Det er litt uklart hvilke produkter det er snakk om. Det er uansett finansielle instrumenter, og da skal man ha tillatelse fra oss, opplyser seksjonssjef  for verdipapirforetak i Finanstilsynet, Roy Halvorsen. 

Tilsynet fraråder investorer å inngå avtaler om investeringstjenester eller overføre verdier til Viridi. Halvorsen forteller at tilsynet har blitt kontaktet av flere som har reagert på tilbudene fra selskapet. 

– Kommer tilsynet til å gjøre ytterligere undersøkelser rundt Viridi Kapitalforsikring? 

– Det har vi ingen kommentar til. 

Kapital sitter på opplysninger som viser at den reelle bakmannen for Viridi Kapitalforsikring er tidligere eier av skandaleselskapet Justita Gruppen, Levi Andre Hasfjord. Er dette noe Finanstilsynet kjenner til?   

Også på dette spørsmålet er svaret Kapital får en kort “ingen kommentar”.  

Gammel kjenning 

Levi Andre Hasfjord er en mann som gjennom årene har opparbeidet seg egne emnesider i Norges finanspublikasjoner, og ikke med et positivt fortegn. Allerede i 2017 avslørte Kapital hvordan Hasfjord pushet overprisede eiendomsaksjer på pensjonister og småsparere gjennom sitt selskap, Justitia Gruppen.

Glansdagene: Her er et bilde fra den gang Levi Andre Hasfjord brukte sitt eget navn, hadde en Facebook-profil og var daglig leder av Justitia Gruppen. En rekke søksmål og konkurser senere finnes det få digitale spor etter mannen. Foto: Facebook

Justitia Gruppen ble pålagt full stans av Finanstilsynet i 2018. Fortvilte investorer har siden kjempet i retten for å få tilbake noen av de mangfoldige millionene som gikk tapt i forbindelse med selskapets aktiviteter, i tillegg formelig haglet anmeldelsene. 

I 2019 ble det tatt ut siktelser mot en rekke personer knyttet til Justitia Gruppen og tilstøtende selskaper. Kapital er kjent med at Hasfjord er blant dem som i dag er under etterforskning. Det å være under etterforskning har derimot ikke lagt noen demper på Hasfjords forretningsiver. 

I 2020 kunne Kapital avsløre at han gjennom selskapet Credi & Partners, under det falske navnet “Andre Hansen”, markedsførte aksjer i et næringsbygg sentralt i Oslo. Det oppsiktsvekkende var at hverken Hasfjord eller Credi & Partners eide eller hadde tilgang til bygget de solgte aksjer i. Etter Kapitals avsløring opplevde selskapet en pågang av sinte investorer som mente seg svindlet. Både Credi & Partners og det tilstøtende selskapet Norsk Kapitalforsikring AS gikk kort etter konkurs. 

En rekke mulige lovbrudd

Konkursboene etter Credi & Partners og Norsk Kapitalforsikring AS ble ferdigstilt i mars i år, og innberetningene der er til dels oppsiktsvekkende lesning. Spesielt seksjonen med mistanker om mulige lovbrudd er usedvanlig lang. Bobestyrer for begge boene, Egil Hatling i DLA Piper Norway, oppsummerer i innberetningen at det gjelder mistanke om bedrageri, drift av konsesjonspliktig virksomhet uten konsesjon, økonomisk utroskap og brudd på bokførings- og regnskapslovgivningen. 

“Mistanke om bedrageri er knyttet til Selskapets virksomhet, hvor investorer har blitt utsatt for bedrageri ved Selskapets inngåelse av låne- og aksjekjøpsavtaler med investorene. Av Selskapets kontoutskrifter fremgår at det har inngått til sammen ca. 23 millioner kroner på driftskontoen til selskapet fra november 2018 til juni 2020, som hovedsakelig synes å stamme fra innlånte midler fra privatpersoner.”

Bobestyrer Hatling leverte anmeldelse på alle disse forholdene allerede i mai 2021, og han har siden supplert politiet med ytterligere informasjon. Hasfjord er i tillegg til å være under etterforskning også ilagt konkurskarantene.

Omfattende anmeldelse: Bostyrer for konkursboene etter Credi & Partners og Norsk Kapitalforsikring, advokat Egil Hatling i DLA Piper, har levert en omfattende anmeldelse til politiet som følge av bobehandlingen. Foto: DLA Piper

Retten fant svindel bevist

På dette tidspunkt av historien er det betimelig å se nærmere på Jon Oscar Frøyset Andersen. Han jobbet tidligere skulder ved skulder med Levi Andre Hasfjord som “rådgiver” i Credi & Partners. I den sammenheng ble han sammen med Hasfjord og en annen i fjor saksøkt av en mann i 60-årene som mente de hadde svindlet ham for en halv million kroner. Pengene hadde gått rett inn på kontoen til Hasfjords private selskap CP Invest. Søksmålet endte i forlik, men ikke før det var avlagt en kjennelse på begjæring om arrest. Dommeren ga saksøkerne fullt medhold i sitt krav om arrest i 650.000 kroner i selskapet CP Invest, og også i Hasfjord, Frøyset Andersen og den tredje saksøktes private formuer. Dommeren skrev: 

“Retten legger til grunn at CP Invest AS og Hasfjord har mottatt et lånebeløp som fornærmede er blitt forledet til å yte, og at Frøyset Andersen og xxx (tredje saksøkte) har medvirket til at dette lånet er gitt.”

I dag fremstår fremdeles Andersen og Hasfjord som et tospann. De deler blant annet bostedsadresse. 

I tillegg er nok et søksmål mot Hasfjord og de andre aktørene rundt Credi & Partners berammet til januar på nyåret. Saksøkernes advokat, Marianne Rytter i Legalis, opplyser at det dreier seg om to søksmål slått sammen til en felles behandling. Utover det vil hun ikke kommentere en pågående rettsprosess. Hun bemerker derimot følgende om Hasfjords øvrige virke. 

– Konkurskarantenen til Hasfjord løper ut i april 2023, og jeg synes det er trist at han da trolig er klar for nye eventyr. Hasfjord bør ikke kunne starte selskap hvor han får tilgang til, eller får forvalte, andres penger.  Politiet bør prioritere etterforskningen mot ham.

Hasfjord bør ikke kunne starte selskap hvor han får tilgang til, eller får forvalte, andres penger. Politiet bør prioritere etterforskningen mot ham.
Marianne Rytter, Advokatfirmaet Legalis

– En verkebyll

Politiadvokat Eindride Torkildsen Kjørri i Oslo politidistrikt er påtaleansvarlig for sakene relatert til Hasfjord, Credi & Partners og Justitia Gruppen. Han bekrefter at selskapene har vært under etterforskning, og at flere personer er siktet for bedrageri siden 2019.

En rekke personer Kapital har snakket med, flere har vært involvert i sakene med Hasfjord, opplyser at det nærmest er helt utrolig at politiet ikke har satt en stopper for denne mannen for lenge siden.

– Disse sakene er en verkebyll for politiet, medgir Kjørri.

– Hvordan ligger det an med etterforskningen? Nærmer det seg noen tiltaler?

– Vi kan ikke si tidspunkt for tiltale eller om det er det påtalevedtaket blir, men sakene er ikke henlagt. Det som gjør dette vanskelig er at etterforskningen går tilbake til Justitia Gruppen, og favner Indigo Finans-sakene. Vi snakker om kompliserte selskapsstrukturer, flere involverte med ulike roller og mange investorer. I bakhodet har vi også de andre sakene, som Credi & Partners, men det er begrenset hvor stor kapasitet vi har. Vi kan ikke se på alt samtidig.

Vi er kan ikke si tidspunkt for tiltale eller om det er det påtalevedtaket blir, men sakene er ikke henlagt.
Eindride Torkildsen Kjørri, politiadvokat Oslo politidistrikt

Kjørri opplyser at dette er saker som kanskje ikke blir straffeforfulgt i det omfanget de burde på grunn av kapasitet og at investering i aksjer innebærer risiko og av den grunn kan slike saker ligge i grenselandet mellom det sivilrettslige og strafferettslig.

– Ilagt yrkesforbud 

Kapital har prøvd å få Jon Oscar Frøyset Andersen i tale. Både ved å ringe samt banke på der han har opplyst at han jobber. Det endte med at vi fikk stilt ham noen spørsmål via e-post. 

Vi har blant annet stilt ham spørsmål om hvor mange jurister og økonomer som i dag jobber i Viridi. Vi har spurt etter en kommentar til markedsadvarselen fra Finanstilsynet, og det faktum at selskapet ikke har konsesjon til å drive handel med finansielle instrumenter. Og vi har stilt ham spørsmål om han egentlig bare er en stråmann for Levi Andre Hasfjord. 

På alle disse spørsmålene mottok vi til slutt bare en kort melding fra Andersen, som lød slik: 

– Her kommer bladet Kapital med en haug med påstander i sin jakt på sensasjoner, og i sine forsøk på å koke sammen en sak kun basert på mitt kjennskap til en mann de har ilagt yrkesforbud. Lykke til videre. 

Her kommer bladet Kapital bare med en haug med påstander i sin jakt på sensasjoner.
Jon Oscar Frøyset Andersen, eier av Viridi Kapitalforsikring

Det har ikke lykkes Kapital å få kontakt med Levi Andre Hasfjord. Vi har derimot vært i kontakt med Hasfjords advokat, Øyvind Nyquist Steen i Advokatfirmaet Bjønness & Steen. Om saken i januar opplyser Steen at Hasfjord avviser kravet fordi han mener det ikke foreligger noe ansvarsgrunnlag. Hva angår de øvrige forholdene som belyses i denne saken sier han at Hasfjord skal svare Kapital - noe han fremdeles ikke har gjort. 

Etter at Kapital begynte å jobbe med denne saken har nettsiden til Viridi Kapitalforsikring, viridikapital.no, blitt tatt ned.