Hva skal til for å bli rik?
Et visst kunnskapsgrunnlag innen en bransje må nok til. Evnen til å overbevise andre kommer også godt med. Studier har vist at det hjelper å være på rett sted til rett tid. Ja, eiendomsinvestorer i Norge kan gjerne føle seg truffet.
Men hva er det som virkelig gjør at noen blir stående igjen på stigen, mens andre blir milliardærer? Journalistene i Kapital vet litt om dette, etter å ha intervjuet flere hundre milliardærer opp gjennom årene.
Det ligger ofte en stahet i bunnen. En hardnakkethet som trenger gjennom lukkede dører. Ubøyelighet og besluttsomhet.
På listen over landets 400 rikeste finner vi en rekke mennesker som ikke tar et nei for et nei. De er seige og harde.
I ukens utgave tar vi for oss Norges mest viljesterke mennesker. De ble rike, deretter tapte de alt. Men så kom de fryktelig tilbake.
Helge Gåsø satset alle sparepengene sine på oppdrett. Han bygget en gigant. Og så kollapset markedet. Etter en bitter strid med banken sto gründeren tomhendt tilbake. Med unntak av to brønnbåter. Disse la grunnlaget for en enda større suksess, som gjennom oppkjøp og fusjoner ble til en av verdens største lakseoppdrettere. Så smalt det igjen. I fjor tapte Gåsø nok et livsverk. Denne gangen etter full konflikt med de andre aksjonærene. Han fikk imidlertid 3,5 milliarder kroner for eierposten. Disse pengene er han allerede i full sving med å putte inn i samme bransje.
– Det jeg har vært igjennom, har lært meg viktigheten av å bevare trua. Det nytter ikke å grave seg ned i bitterhet. Det er det bare en selv som taper på, sier gründeren til Kapital.
Terje Mikaelsen følger opp:
– Noen blir skremt av motgang, mens mitt vågemot bare har blitt større og sterkere med årene, sier teknologiveteranen som har gått solid på trynet to ganger, og nå er med på flere nye industrieventyr.
Kapital har sett på 14 aktører som har følt på gufset fra avgrunnen, eller har tippet over kanten og falt fra penger og makt. Hvorfor har de våget å gyve løs på nye satsinger og veddemål? Hvorfor har de ikke søkt trygghet, som de fleste gjør?
Vær sta på hvor du skal, men fleksibel underveis, sier vel et gammelt livsråd.
Det er sikkert lettere sagt enn gjort. Men inspirasjonen og lærdommen for å oppnå det du vil kan du helt sikkert hente fra ukens utgave av Kapital.
God helg og god lesning
Andreas Klemsdal, redaksjonssjef i Kapital