<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Eiendoms-tungvektere kraftig ned

Renteoppgangen har sendt tungvektere i Norge og Sverige kraftig ned siden nyttår.

RENTETYNGET: Entra-sjef Sonja Horn har sett aksjen falle 25 prosent siden nyttår på økte renter. Foto: Iván Kverme
Reportasjer

– Det er renteoppgangen, ikke frykt for dårligere leiemarked som gjør at mange eiendomsselskaper faller tungt på børsene i Oslo og Stockholm, sier analytiker i DNB Markets, Simen Mortensen.

Mens eiendomsaksjene i mange år har nytt godt av lave og fallende renter, er bildet helt annerledes i dag. Sentralbankene verden over sender styringsrenten opp, i Norge har sentralbanksjef Ida Wolden Bache varslet syv hevinger innen utgangen av neste år.

Eiendomsselskaper med stor gjeld og lav rentebindingsgrad får smake effekten.

Senket Entra-kursmål

Mortensen skrev i en analyseoppdatering at Entras fremtidige rentekostnader vil øke kraftig som følge av rentebindingen etter kjøpet av Oslo Areal for 13,55 milliarder kroner i starten av desember.

MER ENN HALVERT: Aksjekursen i Ilija Batljans SBB Norden Samhällsbyggnadsbolaget har gått i kjelleren. Foto: Eivind Yggeseth

– Entra har gjort det operasjonelt riktige, men kjøpet av Oslo Areal gjorde at de måtte binde i et marked med sterkt stigende priser på binding, sier han.

Han forventer 200 millioner mer i rentekostnader fremover, og han senket kursmålet fra 210 til 150 kroner.

Entra-aksjen er ned 25 prosent siden nyttår.

SBB mer enn halvert

Store svenske selskaper opplever enda større utslag. SBB – godt kjent i Norge for voldsom vekst gjennom oppkjøp og en av frierne til Entra – har virkelig fått kjenne på renteoppgangen. Fra en toppnotering på nesten 68 kroner 1. desember har aksjen stupt til 29 kroner.

Også svenske Nyfosa – som nylig kjøpte Bratsberg Eiendom, som har eiendommer i Skien og Porsgrunn, for 1,55 milliarder – har stupt fra 175 kroner i midten av november til 100 kroner 4. mai.

– Selskapet hadde en gjennomsnittlig rentebinding på 1,2 år, da er det stort sett bare flytende rente, sier han.

Mindre Thon-utslag

Etter at John Fredriksen kjøpte ut de andre aksjonærene i Norwegian Property, er det Entra og Olav Thon Eiendomsselskap som er de store på Oslo Børs. Men Olav Thon-aksjen har i en årrekke vært priset med høy rabatt på grunn av den spesielle eiersituasjonen – Olav Thon Stiftelsen eier nær 73 prosent av aksjene og blokkerer effektivt for ethvert oppkjøpscenario.

– Thon-aksjen handles på helt andre multipler og verdivurderinger, sier Mortensen.

Thon var lenge eneste kjøpesenteraksje på Oslo Børs, i fjor fikk de selskap av Petter A. Stordalen-frontede Aurora Eiendom. Selskapet gikk på børs 15. desember til 100 kroner aksjen. 4. mai ble den handlet på 101,50 kroner.

Skanska-stup etter rapport

Entreprenøraksjene har klart seg bedre enn overskriftene skulle tilsi, med enorme kostnadsøkninger på trevirke, stål og sement og ikke minst at det er store problemer i leverandørleddet med å få tak i varer og sende dem til sine kunder.

4 MRD. I CASH: Konsernsjef i Veidekke, Jimmy Bengtsson. FOTO: Kaare Martin Granerud

– Skanskas rapport for første kvartal viser at de ser for seg et stabilt anleggsmarked i Norden, men bygging av bolig og næringsbygg vil være svake markeder, sier Mortensen.

Aksjen fikk seg en alvorlig knekk da selskapet slapp rapporten, og to timer etter børsåpning var aksjen ned nær 9 prosent. Skanskas konkurrenter, NCC, JM, Veidekke og AF Gruppen, hadde små utslag på børsen etter Skanskas stup.

– Veidekke har etter tomteporteføljesalget en meget sterk balanse med 4 milliarder kroner i kontanter. I tillegg hører jeg i markedet at de ikke tar på seg kostnadsrisiko, de sender alle kostnadsøkninger på materialer til oppdragsgiveren, sier Mortensen.

DNBs anslag for vekst i byggemarkedet i Norge er i år på 5–6 prosent.

VEKST SPISES OPP: Mens byggemarkedet vil øke 4–5 prosent i år, mener DNB Markets at inflasjonen i bransjen er på 8–10 prosent. FOTO: NTB

– Det er i realiteten et kraftig fall, ettersom inflasjonen i bransjen er på 8–10 prosent, sier han.

– Burde ikke aksjekursene falle mer, ettersom det er mye usikkerhet rundt om mange byggeprosjekter legges på is eller skrinlegges?

– For oppdragsgiverne vil det koste mer å vente på grunn av høyere rentekostnader, og de har ingen garanti for når mat- og energipriser vil falle igjen på grunn av geopolitiske forhold som Ukraina-krigen.