+ mer
Foto: Ina Fassbender/AFP/NTB

Utdannelse – billetten til fremtiden

An investment in knowledge pays the best interest, skrev Benjamin Franklin i boken The Way to Wealth allerede i 1758, men fortsatt er utdannelse et knapt gode.

35 prosent

Andel av den norske befolkningen som har utdannelse på universitets- og høgskolenivå er ifølge SSB på 35,3 prosent, mens 37,8 prosent av de mellom 19 og 24 år var i 2020 under høyere utdannelse. Unesco rangerer Canada som verdens mest utdannede land, hvor 58 prosent av de mellom 25 og 64 år har høyere utdannelse.

62 prosent

23.680 norske studenter hadde utlandet som studiested i 2020. 15.364 av disse var ifølge Lånekassen gradsstudenter. Storbritannia er med sine 3.887 norske studenter det mest populære studiestedet, fulgt av Danmark og USA. Hele 61,9 prosent av de norske gradsstudentene i utlandet er kvinner.

14 år

I Norge er det ifølge FNs landsoversikt forventet at et barn går på skole i 14 år, mens i eksempelvis Tyskland og Danmark er det forventet 13 år på skolebenken. Liberia er dårligste land i klassen, med forventet skolegang på bare fire år for landets håpefulle.

600 mill.

Verden står foran en eksplosjon i etterspørselen etter kandidater med høyere utdannelse. Om lag 260 millioner mennesker går nå på en form for høyere utdannelse. En analyse fra RMIT University in Melbourne anslår at tallet vil stige til over 600 millioner innen 2040.

46 prosent

Det er vanskelig å spå om fremtidens arbeidsmarked, men LinkedIns årlige rapport, gjengitt av utdannelsesinstitusjonen Noroff, viser at spesialister innen kunstig intelligens og maskinlæring er blant de 15 raskest voksende jobbene, med en økning på 32 prosent fra 2019 til 2020. Jakten på spesialister innen data science har økt med 46 prosent, mens etterspørselen etter såkalte frontline e-handelsarbeidere har økt med hele 73 prosent i samme periode.

Reportasjer