Kjendiskokk åpner nabolagscafé på Bestum

Gregory Paul fra Bagatelle, Ylajali og Masterchef med nysatsing: Åpner nabolagscafé på Bestum

Helfransk: Målet til Gregory Paul  er å lage en nabolagsrestaurant à la trenden som dukket opp i Paris på slutten av 90-tallet -  gjerne i utkanten av byens sentrum. Foto: Svein Lindin
Reportasjer

Ta den strenge, franske kokken Gregory Paul fra TV-programmet Masterchef, plasser ham i cafeen til menigheten ved Ullern kirke – og du har et nytt gastronomisk hotspot på Oslos vestkant.

– Målet er å lage en nabolagsrestaurant à la trenden vi så i Paris på slutten av 90-tallet, da det poppet opp små, uformelle steder med lokalt forankrede råvarer, tilberedt med fagkunnskap knyttet opp mot et presist matkonsept. Gjerne i utkanten av byens sentrum eller i lokaler som hadde en viss atmosfære og sjel, forteller Gregory Paul til Kapital. – Jeg skal legge min sjel i å finne råvarer fra bønder som leverer direkte til meg, bedyrer han.

I norsk restaurantbransje er Paul kanskje mest kjent som fransk alibi og ostekelner på legendariske restaurant Bagatelle under Eyvind Hellstrøms ledelse. Senere har han bl.a. vært restaurantsjef på de kritikerroste restaurantene Kolonihagen og Ylajali. Få i Norge vet mer om franske kulinariske retter, ostetyper og den franske matkulturen enn Paul, som nå har vært bosatt i Norge i over 20 år.

Nytt fra kjent fjes: Gregory Paul åpner nabolagscafeen La Maison på Bestum. Foto: Svein Lindin

Nabolagsrestauranter

– I min tid på Bagatelle lå de beste restaurantene i Norge i gangavstand fra hverandre på Frogner, men Oslo har forandret seg seg stort de ti siste årene, forteller Paul. – Se på steder som Vintage Kitchen i Lakkegaten, Le Benjamin på Grünerløkka, Brasserie Blanche i Hegdehaugsveien og Kolonialen på Bislett. De er alle eksempler på gode nabolagsrestauranter som er drevet av tidligere ansatte på stjernerestaurantene i Oslo, sier Paul.

Det var en ren tilfeldighet under starten av pandemien at den anerkjente kokken “fant” stedet. – Min kone Natalia og jeg skulle utforske nabolaget vi hadde flyttet til. Da vi kom foran menighetshuset en solfylt ettermiddag om våren, slo det meg at dette er jo prikk likt en fransk bistro med mange små bord i skyggen av et stort tre. Vi falt pladask for stedet, begge to, forteller Paul.

Han tok kontakt med menigheten, og ikke lenge etterpå ble cafeen med den idylliske uteserveringen hans nye “baby”. La Maison ble navnet på det som tidligere huset Holgerslyst Café, og allerede før nytt emaljeskilt fra Frankrike er kommet på plass, har gjestene strømmet til. På grunn av coronarestriksjoner kan La Maison foreløpig bare tilby take away, men allerede de første dagene ble Paul utsolgt for varer før stengetid. Tanken er å utvide konseptet etter hvert.

Foreløpig serveres det enklere retter, som franske bakervarer, sandwicher og pizza med trøffelsmak, der fokus er på smak og lokale, ferske råvarer.

– Nå gjelder det bare å få åpnet opp mer, så også kveldskonseptet kan formes for alle som vil ha et godt måltid med naboer og venner, uten tanke på taxi til Oslo sentrum og dertil sene kvelder.

For roen skal senke seg klokken 23.00 i det idylliske nabolaget på Ullern. – Cafeen ligger tross alt i et menighetshus, sier Gregory Paul.