<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Disse kvinnene når ikke opp på topp 100, men er mektige likevel

Kapital kårer, rangerer og vier mest oppmerksomhet til de vi mener er de 100 mektigste, men det betyr selvfølgelig ikke at det bare finnes 100 mektige kvinner i Norge. Her er noen av de andre som fortjener søkelyset.

Byråkratmakt: Ekspedisjonssjefen i eieravdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet har ansvaret for å sikre styringen av de fire regionale helseforetakene i Norge. Det gjør Målfrid Bjærum til en mektig kvinne. Foto: Iván Kverme
Reportasjer

Målfrid Bærum (55)

Ekspedisjonssjef, Helse- og omsorgsdepartementet

Lang fartstid i norsk offentlig tjeneste. Bekledd flere stillinger ved statsministerens kontor i tillegg til departementsråd i Arbeids- og sosialdepartementet. I dag ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet. Var sekretariatsleder for Kvinsland-utvalget, som var sterkt delaktig i at Bent Høie opprettholdt strukturen med fire regionale helseforetak.

Ann-Beth Freuchen (49)

Konserndirektør i Orkla

Den ene av Orklas to kvinner i konsernledelsen. Den andre, Jeanette Fladby, leder nå avdelingen Freuchen etterlot seg. Skal fra () lede Norges 12. største selskaps affærer i Norden og de baltiske landene.

Trine Charlotte Høgås-Ellingsen

Adm. dir. Pareto

Pareto-sjefen annonserte selskapets “beste kvartal noensinne” i sommer med en resultatoppgang fra 86,7 millioner for tilsvarende i fjor til 127 millioner i år. Det gleder sikkert aksjonærer som Arne Fredly og Øystein Stray Spetalen, selv om den varslede utbyttefesten ble brått stanset av korona.

Kari Due-Andresen (46)

Sjeføkonom i Handelsbanken

Vært i Handelsbanken siden 2011 og i rollen som sjeføkonom siden 2015. Før den tid seniorrådgiver i Norges Bank. Høyt utdannet med grad som siviløkonom fra NHH i tillegg til en mastergrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo.

Nina Camilla Hagen Sørli (39)

Canica-arving

Stein Erik Hagens eldstedatter. Det er lillesøster Caroline Marie Hagen Kjos som fra Sveits eier størsteparten av familiens selskap Canica, av skattemessige hensyn, men Camilla er stadig involvert i familiebedriften. Sitter i Orkla-eierens styre sammen med far, søster og bror. Er markedssjef i PRG Group og sitter i styret til malinggiganten Jotun.

Kvinne i vin(d)en: Elisabeth Hunter leder et av de få selskapene som har opplevd solid vekst under corona. Foto: Ole Berg Rusten

Elisabeth Hunter (52)

Adm. dir. Vinmonopolet

Hunter tok over som sjef på fulltid i september 2019 etter en kort periode som konstituert leder. Der de aller færreste bransjer kan sies å ha hatt noe særlig oppgang under coronakrisen, har Hunter sett polet øke med over 50 prosent på landsbasis. Sånt skjer når konkurransen polet tross alt har, fra tax-free, systembolag og uteservering, fordufter.

Beate Koren (39)

Redaksjonssjef VG+

Koren har vært leder for VGs pluss-satsning siden september 2019. Under Korens ledelse har VG+ nådd over 200.000 abonnenter og er dermed blitt Norges desidert største pluss-side. Den utdannede statsviteren har over ti år på baken i VG, senest som leder for VG-Helg.

Konsulentmakt: Tonje Sandberg er den første kvinnelige toppsjefen for Accentures foretninger i Norge. Foto: Accenture

Trude Måseide (52)

Kommunikasjonssjef UD

Måseide har vært tettere på norske statsledere enn kanskje noen andre de siste 15 årene. Hun var først kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor under Bondevik, så Stoltenberg og til slutt Solberg. Et lite intermesso fulgte da hun ble med Stoltenberg til Brussel og NATO, før hun gjenopptok sin gamle stilling i 2016. Har det siste året flyttet til Victoria terrasse og leder i dag Utenriksdepartementets kommunikasjonsenhet.

Anne Kristin Hjukse (38)

Kommunikasjonssjef, Statsministerens kontor

Hjukse har en viktig finger med i spillet når avgjørelsen om hvem som får snakke med Norges mektigste skal tas. Hun kom fra stillingen som ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet, men har fra tidligere bred erfaring som journalist i NTB, Adresseavisen og Dagbladet.

Dyveke Nilsen (31)

Redaksjonssjef innenriks, NRK

31-åringen hadde vært innom TV2, Bergens Tidende og VG før hun ble nyhetssjef i NRK sensommeren 2017. Fra desember i fjor har hun ansvar for innenriksnyhetene på Marienlyst og tar dermed en av de mest betydningsfulle redaksjonelle rollene i norske medier.

Sun Heidi Sæbø (40)

Redaktør i Morgenbladet

Overtok sjefsstolen i Morgenbladet etter Anna B. Jensens turbulente avgang i fjor høst. Sæbø kom fra 12 år i Dagbladet, blant annet som nyhetssjef, men hadde kun 6 måneder i Morgenbladet før hun ble konstituert som ansvarlig redaktør. Har fått roet gemyttene i Mentor Mediers nyervervelse.

Synnøve Åsebø (38)

Nyhetssjef VG

Prisvinnende journalist for Verdens Gang med både MBLs store journalistpris og SKUP-pris på samvittigheten. Jobbet sammen med Maria Mikkelsen frem saken om Odin som rystet hele landet. Fra 2019 er hun nyhetssjef i VG i tillegg til nestleder i SKUP.

Anne-Cathrine Haug Jørgensen (55)

Ekspedisjonssjef, Helse- og omsorgsdepartementet

Ble ansatt første gang i det daværende Sosial- og helsedepartementet allerede i 1994. I 2004 ble hun avdelingsdirektør for kommunehelsetjenesten før Kongen i statsråd utnevnte henne til ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementets omsorgstjenesteavdeling i 2018.

Kjersti Haugland (41)

Sjeføkonom DNB Markets

Har siden 2003 skyflet mellom Norges Bank og DNB Markets. Som seniorøkonom og assisterende direktør for politikk og analyse i NB og fra 2017 sjeføkonom i DNB Markets. Sitter også i styret til DNB Eiendom. Haugland er utdannet med master i samfunnsøkonomi fra NHH.

Tonje Sandberg (55)

Adm. dir. Accenture

Accenture-veteranen er inne i sitt 29. år i selskapet og sitt femte som toppsjef. Fra 2015 til 2019 har konsulentsluggeren økt omsetningen med drøyt 360 millioner kroner, men resultatet har vært mer beskjedent. For 2019 nøyde det seg med 1,6 prosent.

Makt i idrett: Som idrettspresident har Berit Kjøll enorm innflytelse over idretten i landet, men ikke nok til å komme med på hovedlisten over Norges 100 mektigste kvinner. Foto: Ørn E. Borgen/NTB

Berit Kjøll (64)

Idrettspresident

Kjøll ble valgt som sjef i Norges Idrettsforbund våren 2019 etter å ha slått både sittende president Tom Tvedt og tidligere Røde Kors-sjef Sven Mollekleiv. Kjøll har lang næringslivserfaring med styreverv i DNB, SAS og Hurtigruten. Hun har også ledererfaring fra blant annet Telenor og Huawei Norge.

Kristin Færøyvik (58)

Adm. dir. i Lundin Norway

Startet sitt eget oljeeventyr i British Petroleum i 1986 og har vært tro mot olje- og gassindustrien siden. Ble i 2015 daglig leder i Lundin og er i dag en av de best betalte norske toppsjefene i oljebransjen. Har tidligere ledet styret i Norsk olje og gass.

Sonja Lill Flø Myklebust (47)

Direktør Bankenes sikringsfond

Sparernes høye beskytter som sjef for Bankenes sikringsfond. Myklebust kom til BS fra KPMG i 2009 og har vært fondets direktør fra 2013. Bekler en rekke internasjonale verv blant annet som medlem av EBA, EUs eget banktilsyn.

Ingunn Valvatne (59)

Direktør internrevisjonen Norges Bank

Ansvarlig for å holde Øystein Olsen i ørene som sjef for internrevisjonen i Norges Bank. Utdannet sivilingeniør fra NTNU, men har jobbet i Norges Bank siden 2007. Tidligere erfaring fra internrevisjon i Hydro. Satt i UiOs styre fra 2004 til 2010.

Berit Reiss-Andersen (66)

Leder Nobelkomiteen

Reiss-Andersen har vært en størrelse i norsk offentlighet i lang tid. Hun har bekledd en rekke tunge posisjoner blant annet som statssekretær i Justisdepartementet og leder av Advokatforeningen. Som leder av Nobelkomiteen forvalter hun i dag kanskje verdens mest prestisjefulle utmerkelse. Reiss-Andersen når likevel ikke opp på topp 100, da Nobelprisen ikke først og fremst er et maktinstrument i nordmenns hverdag. Som regel i alle fall.

Anne Marie Sejersted (52)

Styreleder Kvale Advokatfirma

Partner i Kvale Advokatfirma og firmaets styreleder. Nesten 27 års erfaring, med spisskompetanse innen opphavsrett. Har tidligere jobbet som advokat i NRK og ble av Finansavisen kåret til Norges 8. beste medieadvokat i 2019. Sejersted fikk møterett for Høyesterett samme år. Innehar flere verv blant annet som styreleder i Norsk forening for industriell rettsbeskyttelse.

Mari Sundli Tvedt (46)

Politikkdirektør NHO

Tvedt har gjort betydelig karriere innenfor akademia. Prorektor ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet fra 2010 til 2013 før hun tok over som rektor. Ny direktør for politikk i NHO fra 2019. Tvedt innehar også en rekke andre verv, blant annet styremedlem i European University Association, der hun er valgt frem til 2023.

Trude Marie Wold (51)

Nestleder Advokatforeningen

Driver advokatfirmaet Wold i Sortland. Tok sin embedseksamen ved Universitetet i Tromsø i 1996 og har drevet egen praksis i 18 år. Fast bistandsadvokat ved Hålogaland lagmannsrett og Vesterålen tingrett. Fra 2020 er Wold nestleder i Advokatforeningen.

Kari Gitmark (52)

Direktør Oslo tingrett

Kom fra stilling som avdelingsdirektør i Nav Buskerud til Oslo tingrett hvor hun ble direktør i 2019. Oslo tingrett er landets desidert største domstol og behandler ca. en femtedel av alle saker som føres for norske rettsinstanser.

Kjersti Bruun Nygaard (49)

Lagmann Borgarting lagmannsrett

Nygaard ble utnevnt som lagmann i 2017 og har vært dommer i Norges største lagrett siden 2015. Hun har tidligere jobbet som assisterende direktør i Høyesterett. Var en av dommerne i Anders Behring Breiviks søksmål mot staten i 2017.

Mindre makt: Lav oppslutning på meningsmålingene og interne stridigheter gjør at Aps partisekretær Kjersti Stenseng ikke når helt opp blant topp 100 på listen over Norges mektigste kvinner. Foto: Berit Roald

Kjersti Stenseng (46)

Partisekretær i Arbeiderpartiet

Det har ikke vært noen takknemlig oppgave å være “daglig leder” i Det Norske Arbeiderparti de siste årene. Giske-saker, oppslutning i fritt fall og veteraner som deserterer har gitt Stenseng og resten av lederskapet i den skadeskutte ørnen meget med hodebry. At den tradisjonelt så mektige partisekretæren faller utenfor topp 100 er symptomatisk for hele situasjonen i og rundt AP for tiden.

Anne Marie Due (55)

Adm. dir. advokatfirmaet Hjort

Advokat, partner og daglig leder i Advokatfirmaet Hjort. Due leder Norges 16. største advokatfirma med tett på 100 ansatte. Som advokat har hun sin spisskompetanse innenfor arbeidsrett. Due har møterett for Høyesterett og har prosedert flere arbeidsrettslige tvister for vår høyeste domsinstans.

Mette Jensen (52)

Lagmann Borgarting lagmannsrett

Som lagmann leder Jensen en avdeling på over 20 lagdommere. Har hatt stillingen siden 2017 og før det 11 år som dommer i samme rett. Erfaring som advokat i Wiersholm og var tidlig i karrieren rådgiver i Justisdepartementet. Var en av dommerne i korrupsjonssaken mot Yara i 2017.

Mari Fjærtoft Trondsen (55)

Direktør Borgarting lagmannsrett

Utdannet bedriftsøkonom fra BI, Trondsen har vært involvert i norsk jus- og politisektor i en årrekke. Rådgiver i Justisdepartementet og Politidirektoratet før hun ble administrasjonssjef i Asker og Bærum tingrett. Fra 2011 er Trondsen direktør i Borgarting lagmannsrett.

Silje Christine Hellesen (40)

Styremedlem Advokatforeningen

Hellesen er til daglig advokat i Eurojuris i Haugesund. Hun har tidligere vært leder for Advokatforeningen Haugesund krets, og ble i vår valgt inn i hovedstyret. Hellesen er også en aktiv lokalpolitiker som nestleder i Haugesund Arbeiderparti. Sitter i en rekke andre styrer.

Marianne Sevaldsen (52)

Konserndirektør i KLP

Styrer dermed Norges største livsforsikrer. Sevaldsen har tidligere ledererfaring som sjef for Sandnes sparebank. Var frem til juni i fjor medlem av styret til UNICEF Norge.

Lisbeth Johansen Kvam (56)

Leder virksomhet og -strategi i Folketrygdfondet

Driftsdirektør og en av tre kvinner i fondets ledelse. Kvam kom inn i Folketrygdfondet allerede i 1996. Før det arbeidet siviløkonomen for Oslo kommune og har i tillegg vært revisor hos Riksrevisjonen.

Anne Helsingeng (60)

Partner Bull & Co.

Svært erfaren advokat og partner i Bull & co. Var partner i Deloitte i 18 år før hun var innom Hjort, også som partner, fra 2017 til 2019. Helsingeng ledet i 2016 Deloittes granskning av Telenors mye omtalte eierforhold i VimpelCom. Hun har også sittet i en rekke styrer, blant annet Deloittes eget. Helsingeng ble i 2019 valgt inn i styret til Domstoladministrasjonen.

Juridisk makt: Hun er ofte å se i mediene som forsvarer, hun sitter som styreleder i advokatfirmaet Matrix og er styremedlem i Advokatforeningen. Slikt gir mye makt til Cecilie Nakstad. Foto: Terje Pedersen

Cecilie Nakstad (39)

Styremedlem Advokatforeningen

Advokat som ofte er å se i mediene. Styreleder i advokatselskapet Matrix, som har 14 advokater på sin liste. Fast forsvarer i Borgarting lagmannsrett. Sitter i Advokatforeningens hovedstyre i tillegg til foreningens forsvarergruppe.

Jane Kristin Aamodt Haugland (47)

Direktør Norges Bank

Haugland er sjef for administrasjonen av Norges Bank og NBIM. Rapporterer til sentralbanksjef Øystein Olsen og inngår i sentralledelsen. Den utdannede psykologen har tidligere også bekledd rollen som HR-direktør i vår sentralbank.

Gisele Marchand (62)

Styreleder Gjensidige

Meget erfaren næringslivsleder og styregrossist. Operativ erfaring som tidligere administrerende direktør i Advokatfirmaet Haavind og Statens pensjonskasse. I tillegg til Gjensidige sitter hun i dag i styret til, blant flere, NorgesGruppen, Selvaag Bolig og Boligbygg Oslo KF. Tidligere har Norske Skog og Oslo Børs AS benyttet seg av hennes tjenester i sine styrer.

Inger Lise Strøm (49)

Nestleder Helse Nord

Langvarig medlem av styret til Nord-Norge og Svalbards regionale helseforetak. Fra 2009 har Strøm vært nestleder. I tillegg til sin stilling i helsesektoren er Strøm finansdirektør og styremedlem i kraftselskapet Helgeland kraft. Utdannet siviløkonom.

Lisbeth Rugtvedt (53)

Avdelingsdirektør Helse- og omsorgsdepartementet

Tidligere stortingsrepresentant for SV og statssekretær i Kunnskapsdepartementet. Satt i fem år som generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Fra 2019 tilbake i forvaltningen som avdelingsdirektør for Spesialhelsetjeneste, Helse- og omsorgsdep.

Marianne Borgen (69)

Ordfører Oslo

Borgen er inne i sitt 5. år som Oslos ordfører etter at den rødgrønne koalisjonen ble gjenvalgt i 2019. Ordføreren har vært en skikkelse i Oslo-politikken i snart 40 år. Født og oppvokst i Groruddalen, ble først valgt inn i hovedstadens bystyre i 1979 og har sittet sammenhengende siden 1995. Oslos andre kvinnelige ordfører og den første til å bli gjenvalgt.

Olin Johanne Henden (47)

Nestleder Helse Vest

Nestleder Helse Vest RHF. Henden hadde vært styremedlem i Helse Vest i åtte år før hun ble nestleder i januar. Tredjegenerasjons forretningsdrivende i Sandane kommune, Sogn og Fjordane, som daglig leder i en lokal sportsforretning.

Kathrine Myhre (51)

Direktør Patentstyret

Myhre etablerte Norway Health Tech i 2009 og har vært selskapets daglige leder siden den gang. NHT er Norges største helseklynge med 260 medlemmer og jobber for samarbeid og innovasjon på tvers av bransjen. I juni 2020 ble Myhre i statsråd utnevnt til sjef for Patentstyret.

May-Britt Moser (57)

Hjerneforsker

Nobelprisvinner, hjerneforsker og professor ved NTNU. En av Norges mest fremtredende forskere uansett felt. Internasjonalt svært anerkjent og har blitt tildelt en rekke priser. Naturligvis mest kjent som vinner av Nobelprisen i medisin, 2014. Til daglig faglig leder ved Kavli-instituttet for nevrovitenskap.

Helse-makt: Mina Gerhardsen leder en av Norges største interesseorganisasjoner i helsesektoren. Foto: Vidar Ruud

Mina Gerhardsen (45)

Generalsekretær Nasjonalforeningen for folkehelsen

Gerhardsen har vært i familiebedriften politikk og samfunnsliv som journalist, politiker og organisasjonsleder i en årrekke. Fra 2019 som sjef for Nasjonalforeningen for folkehelsen med 27 000 medlemmer, 500 lokallag, og snaut 180 millioner kroner til rådighet.

Anita Krohn Traaseth (48)

Styreproff

Tidligere leder for Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, er oppnevnt til å sitte i styret til EU-kommisjonens nyopprettede innovasjonsråd som har et budsjett på cirka 100 milliarder kroner. Hun er styreleder i animasjonsselskapet Qvisten og Startup Norway, samt styremedlem i Norkart og Stiftelsen Norsk Gastronomi.

Inga Bejer Engh (49)

Barneombud

Hun er utdannet jurist. Etter endt utdannelse arbeidet hun med internasjonal rett for De forente nasjoner i New York. Senere jobbet hun som tingrettsdommer og statsadvokat. Sammen med statsadvokat Svein Holden ble hun verdenskjent for sin rolle som aktor i rettssaken mot den senere terrordømte Anders Behring Breivik. Hun ble utnevnt til barneombud i 2018.

Marianne Elisabeth Johnsen (57)

Styregrossist

En av Norges mest erfarne styreledere med mange tunge verv på CVn. Sitter i dag i styret til Elkem, Norwegian Royal Salmon og Litteraturhuset i Oslo. Er i tillegg styreleder i Norges Sjømatråd. Johnsen er utdannet jurist.

Ikke mektig nok: Som finansminister var hun rangert som Norges mektigste kvinne, men som adm. dir. i Cicero når hun ikke helt opp blant Norges 100 mektigste kvinner. Foto: Stian Lysberg Solum

Kristin Halvorsen (60)

Adm. dir. Cicero senter for klimaforskning

Norges første kvinnelige finansminister og 15-årige SV-general har vært ute av toppolitikken i syv år, men ligger ikke på latsiden av den grunn. Har vært CICERO-sjef i seks år og styrer der til daglig over 88 ansatte. Satt inntil nylig i bioteknologirådet og leder styret i Kronprinsparets Fond.

Grethe Aasved (65)

Direktør St. Olavs hospital

Etter ti år i privat sektor som toppsjef i Aleris tok Aasved over som sjef for St. Olavs sommeren 2018. Aasved styrer nå et av Norges største helseforetak med over 10 000 ansatte og 10 milliarder kroner i budsjett som skal dekke deler av behovet til over 700 000 mennesker i regionen.

Aase Marthe Johansen Horrigmo (38)

Statssekretær, Kommunal- og moderniseringsdepartementet

En av de med tyngst utdannelse i norsk politikk. Høyre-kvinnen har titulert seg selv som “kommunenerd” med doktorgrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo med fokus på kommunal og regional utvikling. Sørlendingen er i dag statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Anne Breiby (66)

Styreleder St. Olavs Hospital

Lang erfaring i forskjellige styrer, blant annet i Avinor, Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge. Politisk erfaring som statssekretær i Næringsdepartementet 1991–1992 og igjen fra 1993 til 1995 under Gro Harlem Brundtlands tredje regjering.

Pengemakt: Som finansdirektør i Reitangruppen har Kristin Genton bl.a. ansvaret for en omsetning på 100 mrd. kroner. Foto: Thor Nielsen

Kristin Genton (49)

Finansdirektør Reitangruppen

Det er far Odd og sønnene Ole Robert og Magnus som stort sett stjeler overskriftene, men finansdirektør Kristin Genton har vært en enormt viktig brikke på Lade i over 10 år. Har det pekuniære ansvaret for en omsetning på nær 100 milliarder kroner og er dermed en av Norges aller mektigste finansdirektører.

Cathrine Kristiseter Marti (45)

Konsernsjef Ulsteingruppen

Overtar som konsernsjef i Ulsteingruppen fra 2. november. Etter 22 år som konsernsjef i Ulstein takket Gunvor Ulstein for seg 14. oktober i år. Marti blir dermed toppsjef etter seks år som finansdirektør. Den nye konsernsjefen har lang erfaring fra shipping og offshore i blant annet Höegh Autoliners. Marti sitter i styret til NHOs største landsforening, Norsk Industri.

Sunniva Flakstad Ihle (36)

Leder, myndighetskontakt og globalt initiativ i Yara

Ihle annonserte i sommer sin avgang som statssekretær ved Statsministerens kontor. Hun har jobbet tett på statsministeren i ulike rådgiverroller i over ti år og de siste tre som statssekretær. Etter drøyt tre måneder i tenkeboksen har Ihle nå sagt ja til å jobbe med Yaras internasjonale sosiale engasjement, Ihles første betydelige stilling i det private næringsliv.↔