Kobber blir til gull

Den superlønnsomme leverandøren av dikobberoksid Nordox passerte i fjor for første gang milliarden i omsetning. Snart passerer egenkapitalen den samme grensen.

Mangfoldig bruk: Lageret på Helsfyr er helrødt og fylt med kobberprodukter som administrerende direktør Lars Tomasgaard selger til bruk innen både shipping, landbruk og nå også medisin.  Foto: Eivind Yggeseth
Reportasjer

CFO

Techstep ASA • Oslo

Det hele startet som malingfabrikken Norden for nesten 150 år siden, og fortsatt er tilsats til maling et av de viktigste produktene fra Nordox. – Den rødfargen du ser på bunnstoffet på et skip kommer sannsynligvis fra oss. Vi leverer den viktigste bestanddelen i bunnstoffet, den aktive substansen, den som gjør at det ikke gror, sier administrerende direktør Lars Tomasgaard. – Og vi har en tredjedel av verdensmarkedet.

Kobberprisen representerer 75 til 90 prosent av kostnadene til Nordox, og påvirker dermed også i stor grad nivået på omsetningen. – Vi er selvfølgelig også avhengige av volum, men når kobberprisen er høy, bikker vi over milliarden, og er prisen lav, havner vi gjerne under.

Prisen på kobber må ha vært uvanlig høy i fjor, for 2019 var det første året da Nordox krøp over milliarden i omsetning. Nå var utgangspunktet fra 2018 med 997 millioner så tett oppunder som mulig, og salget økte i fjor med 13 prosent til 1,11 milliarder kroner.

Topplinjen er hyggelig lesning, men bunnlinjen er en gallaforestilling. I fjor endte overskuddet på 117 millioner kroner, og hvis vi summerer opp de siste ti årene, nærmer det seg et samlet overskudd etter skatt på 600 millioner kroner. Pengene tas ut i Stiftelsen Nordox, som bruker overskuddene til “samfunnsgagnlige og humanitære forhold”.

Vi er selvfølgelig også avhengige av volum, men når kobberprisen er høy, bikker vi over milliarden, og er prisen lav, havner vi gjerne under.
Lars Tomasgaard, Nordox

Ved årsskiftet var egenkapitalen oppe i 850 millioner kroner, og med det tempoet som Nordox tjener penger i, kan milliarden være bare noen måneder unna.

Distributører over hele verden

Nesten alle de 70 ansatte i Nordox holder til i Norge, i fabrikken på Helsfyr i Oslo, men på nettsidene kan man lett bli lurt til å tro at selskapet er til stede over hele verden. – Vi har distributører over hele verden, sier Tomasgaard.

Salget av dikobberoksid til bunnstoff skjer direkte til malingprodusentene, og det er neppe noen ulempe for Nordox at det er kort vei ned til Jotun i Sandefjord. Den mest omfattende bruken av distributører skjer med en annen bruk av dikobberdioksidet.

Bunnstoff med norsk kobber: Skip over hele verden blir røde takket være Nordox. Foto: Shutterstock

– Det går også til produksjon av plantevernmiddel til landbruket, og her er Felleskjøpet eller Felleskjøp-lignende selskaper over hele verden typiske kunder, forteller Tomasgaard.

Han forteller også at det er denne delen av salget som gir de aller beste marginene.

Dreper coronaviruset

Nå kan det imidlertid gå mot enda et bruksområde for dikobberoksidet fra Norge. Ifølge Finansavisen har Nordox en israelsk kunde som produserer munnbind som dreper coronaviruset, og nå har etterspørselen skutt i taket.

Selskapet MedCu har utviklet et plaster som er impregnert med mikropartikler av dikobberoksid, og dette plasteret er nå godkjent i både Europa og USA.

– Studier som dette selskapet har gjennomført, viser at dikobberoksid er et effektivt middel til å drepe bakterier og virus, og dermed også coronaviruset, sier Tomasgaard. – MedCu har vært en liten og stabil kunde, men nå har selskapet økt kjøpene fra noen hundre kilo til flere titalls tonn. Vi er i diskusjon med dem om å frakte ytterligere kvanta med fly.

Nordox

                            2019     2018    2017

Omsetning       1.132     997      958

Årsresultat        117        85        70

Ansatte: 70

Bransje: Kjemiske produkter