+ mer
Hvilested: Besøkende står ved hvilestedet til Salvador Dalí inne på Dalí Museum Theatre i Figueres, Spania. Foto: Hernan Munoz

I Salvador Dalís fotspor langs Costa Brava

Costa Brava blir “den ville kysten” på norsk, men kanskje ulendt passer bedre.

Barcelona er et av de mest populære reisemålene for nordmenn, men nå skal vi forlate La Rambla og Sagrada Familia på en kjøretur der det er kort mellom stoppene. Den franske grensen er ikke mer enn 15 mil unna, men vi har god tid langs og innenfor Costa Brava. 

Den ville kysten starter med badebyer på rekke og rad. Blanes, Lloret de Mar eller Tossa de Mar kan være en perfekt avveksling fra de hektiske dagene i Catalonias hovedstad. Tossa de Mar er den mest elegante av disse, der slottet og gamlebyen rammes inn av sandstrender, mens Lloret de Mar er mer for de yngre.

Game of Thrones

Vi svinger videre inn fra kysten retning Girona, der Game of Thrones-fansen kan komme til sin rett. Flere steder i byen ble brukt som lokasjoner for serien, og gamlebyen er virkelig verdt lange turer – til fots. Det er også nok av muligheter for de matglade før vi kjører videre enda lenger innover i landet og treffer den vakre innsjøen Banyoles – der den norske dobbeltfireren tok sølv under Barcelona-OL i 1992.

Middelaldersk: Den vakre broen innleder besøket i middelalderbyen Besalu. Miguel Moya Moreno / Shutterstock / NTB

Neste stopp er selvfølgelig Besalu. På vei over broen forstår vi raskt hvorfor denne middelalderbyen blir beskrevet som en av de vakreste i Spania. Men den lille landsbyen tar ikke opp hele dagen, og vi fortsetter videre tilbake mot kysten der vi møter Costa Bravas mest kjente kunstner i hans fødeby. Salvador Dalí skal vi også møte senere, men i Figueres ligger et stort museum som rommer mange av hans usedvanlige verker.

Vilt vakker natur

Fra Figueres vil vi igjen ut til kysten – og til enda mer Dalí. Via byen Roses kommer vi til nasjonalparken Cap de Creus, en halvøy helt nord på Costa Brava der naturen virkelig spiller vilt og vakkert. Her finner vi det kjente fyret, men etter mange svinger kommer vi også til Cadaques – for mange høydepunktet på kjøreturen. Den vakre hvite byen, eller fiskerlandsbyen, lokker mange til å nyte sine tapas i en av restaurantene nede ved stranden – eller bare shoppe de typiske turistvarene i smågatene.

Utsikt fra Cap de Creus. Angel Herrezuelo H / Shutterstock / NTB

Og i strandkanten like ved ligger Portlligat, med enda et hus fullt av Salvador Dalí. Han skal ha levd og arbeidet der frem til hans kone døde i 1982.

Turen videre nordover og inn i Frankrike frister, men vi har egentlig sett altfor lite av den ville kysten og kjører sydover igjen. Vi får med oss de romerske ruinene i Empuries og kjører videre til Begur, der slottet troner høyt over oss i det grønne.

Tilbake igjen i Tossa de Mar kan man også bli kjent med Costa Brava under vann. Byen og strendene rundt er fulle av muligheter for dykking og snorkling.

Reise