<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– En stor glede å kunne dele av sin rikdom

Trond Mohn innkasserte 13 milliarder kroner da han solgte familiens lukrative pumpeselskap Frank Mohn til svenske Alfa Laval i 2014. Og Bergens rause velgjører jobber nå hardt med å gi bort pengene.

Gir så det Mohner: Trond Mohn solgte familieselskapet og donerer bort milliarder til gode formål.  Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB
Portrett

Totalt har Mohn gitt bort over fem milliarder kroner til ulike gode formål i løpet av de siste 30 årene. Forskning og idrett samt Kirkens Bymisjon og Kirkens SOS har vært blant hans prioriterte mottagere.

“Stor glede å kunne dele”

– Hva ligger bak når du deler ut milliarder?

– Hva ligger bak? Det er jo en stor glede å kunne dele av sin rikdom, svarer Mohn.

– Følger du godt med på hvordan donasjonene brukes?

– Ja, jeg gir ikke en krone uten at jeg er engasjert i de prosjektene jeg støtter.

– Bruker du mye tid på dette?

– Ja, masse tid, og det er veldig givende for meg.

– Hva teller for deg når du velger formål?

– Det må være meningsfylte prosjekter. Først og fremst medisinsk utstyr som gjør at sykehusene kan stille bedre diagnoser og behandle syke mennesker, og kanskje først og fremst kreftsyke.

– Vi ser en tiltagende filantropi-ånd, er du opptatt av at flere skal gi?

– Ja. Det er bare å applaudere, så absolutt.

– Kommer flere etter deg?

– Jeg håper det, men jeg opplever at vi nordmenn er litt treige.

– Mener du at flere burde gjort som deg?

– Der får du meg ikke ut på glattisen, men la meg si det slik: Norge er et ungt giverland, og Norge er et ungt mottagerland. Til det første: Det er for få velstående som gir. Til det andre: I enkelte miljøer er private penger ikke velkomne, avslutter Mohn.

Norge er et ungt giverland, og Norge er et ungt mottakerland.
Trond Mohn

Har fortsatt så det Mohner

Den gavmilde 78-åringen har heller ikke latt sine barn få en tomhendt start på livet. Etter å ha delt ut til sammen seks milliarder kroner i utbytte og arv til sin sønn Frederik Wilhelm Mohn (44), var det døtrene Christine og Louises tur til å arve et par milliarder i 2017. 

Mohn tjener fortsatt godt med penger gjennom sin bredt anlagte næringsvirksomhet, og selskapet hans tjente i fjor 542 millioner kroner. Av dette gav Mohn bort 358 millioner. 

På Kapitals siste liste over Norges 400 rikeste er formuen hans vurdert til 8,45 milliarder kroner. Det er altså fortsatt rom for å få utløp for givertrangen.