+ mer
Venter ikke: Finansmannen Rune Rinnan utsetter sjelden nytelse: – Jeg lider nok av umiddelbar behovstilfredsstillelse. Foto: Lene Tangevald-Jensen

– Du må leve akkurat nå!

Mens hans far ventet med å drikke den fine vinen, drikker Rune Rinnan den umiddelbart. Hans motto er å nyte livet i fulle drag – nå.

– Hva betyr tid for deg?

– Det er åpenbart penger. Onkel Skrue hadde rett, men jeg mener like mye at tid betyr glede, motivasjon og muligheter. Det er jo det jeg lever for. Personlig har jeg et veldig realistisk forhold til tid. Det er både skremmende og spennende at jeg ikke vet om jeg lever en time til eller 40 år. Jeg håper på det siste, men jeg må være forberedt på at det kan være en time. Jeg kan kjøre ut i neste sving eller få en stein i hue. Da blir tid en ekstremt dyrbar knapphetsfaktor, og det finnes ingen repeat-knapp. Tiden kommer aldri tilbake.

Det finnes ingen repeat-knapp. Tiden kommer aldri tilbake.

– Så du lever i nuet?

– Ja. Dette høres ut som en klisje, men før jeg var 50 trodde jeg at jeg skulle leve evig. Det var da jeg begynte å tenke: Wow, kanskje jeg bare har 20 somre til? Eller 20 heli ski-turer til? Da kan du ikke vente, vet du. Fattern ventet med å drikke den fine vinen. Jeg drikker den med en gang, jeg. Du må leve akkurat nå!

Covid-19, århundrets mulighet

Teknologiinvestor Rune Rinnan er grunnlegger og managing partner i Televenture og Norsk Innovasjonskapital. Han har hatt internasjonale lederstillinger i ABB-konsernet, og ble i 1993 hentet til Telenor av konsernsjef Tormod Hermansen for å lede venturevirksomheten i konsernet. Televenture har i dag fem fond med samlet kommittert kapital på ca. en milliard kroner, som blir forvaltet av Rinnan og hans fire partnere.

– Er det deg eller investorene som styrer din tid?

– Den styrer jeg selv. Det lærte jeg av min tidligere sjef Kjell Almskog. Du må velge. Før hadde en jeg tendens til å være tilgjengelig for alle hele tiden, slik at de styrte min tid.

– Hva bruker du tid på?

– I jobb er det å sette sammen riktig ledelse og riktig forretningsmodell. Det er viktig å coache, sørge for å skape energi for å få ting gjort, følge opp og målstyre lederne, men aldri blande seg opp i den daglige driften. Mitt motto overfor lederne er: Fasthet på mål, frihet på aktivitet. Så må du kunne klare å “ta av“ ledere som du til og med har et nært forhold til, når det er nødvendig. Det er mye verre å la folk sitte på grillen. Før kjørte jeg dessverre litt for mye “One man show“. Jeg var ikke flink nok til å oppdage kraften og muligheten ved å utnytte teamet – få frem det beste i menneskene og gjøre andre gode. Tormod Hermansen sa alltid: Hva kan jeg gjøre for deg, Rune? Privat har jeg hobbyer som gir meg spenning – som gjør at jeg kjenner at jeg lever. Jeg elsker risiko, men den må kontrolleres.

Jeg var ikke flink nok til å oppdage kraften og muligheten ved å utnytte teamet – få frem det beste i menneskene og gjøre andre gode.

– Så mye av din tid går til risikosøken?

– Ja. Høy risiko betyr høy forventet avkastning, og på mange måter et kick. Jeg blir dratt til det ekstreme, men søker balanse i livet.

– Du har brukt mye tid på teknologi?

– Teknologi er fascinerende og endrer livene våre. Når man snakker om tid, får man en ekstrem vekstkurve på mange områder når teknologi blir brukt på riktig måte. Jeg har vært mer opptatt av suksessen ved å skape enn pengene i seg selv. Jeg er selvsagt interessert på å bli rikest mulig, men prosessen og det å få til kommersielle gjennombrudd er den ultimate nytelsen.

– Hvordan har coronatiden vært?

– Covid-19 er århundrets mulighet for oss. Ta desinfiseringselskapet CrayoNano. Det har vært kjent i 40 år at UV-lys kan ta livet av virus og bakterier. Fokuset mitt er disruptive technology – innovasjoner som er banebrytende, kostnadsbesparende og effektive.

Epleklokke: Apple Watchen er Rinnans informasjonskilde. For ham gir flotte klokker bare negativ karma. Han husker 80-tallet for godt. Foto: Lene Tangevald-Jensen

Gjøre andre gode

Det er likevel ikke nødvendigvis den beste teknologien som er avgjørende for å lykkes, men å finne den beste ledelsen, mener Rinnan.

– Ja, da får du gjennomslagskraft og vekst. Vi går inn i en relativt tidlig fase. Da er gevinstmulighetene større og risikoen høyere. Utfordringene i tidligfaseselskaper er veldig fascinerende. Du kalkulerer jo ikke inn at gründeren for eksempel plutselig foretar et kjønnsskifte? Vi opplevde også en gründer som var notorisk utro. Det hadde vi glemt å sjekke i due-diligencen. Kona var tilfeldigvis programvareekspert, og klarte å tilintetgjøre absolutt alt etter at vi hadde holdt på i flere år og investert mangfoldige millioner kroner. Vi hadde også et kjempeproblem med CrayoNano på grunn av en konflikt mellom gründeren og en stor investor. Fullstendig opprør. Ledelsen trakk seg, og mange av mine finansielle venner gikk på meg. Det var et helvete.

Vi opplevde også en gründer som var notorisk utro. Det hadde vi glemt å sjekke i due-diligencen. Kona var tilfeldigvis programvareekspert, og klarte å tilintetgjøre absolutt alt etter at vi hadde holdt på i flere år og investert mangfoldige millioner kroner.

– Hvordan er tiden da?

– Jeg følte et ekstremt ansvar for å gjøre det beste, men investorer som blir forbannet fordi de taper penger, må faktisk gå i seg selv. Hele poenget med høyrisikoinvesteringer i tidlig fase er at de kan mislykkes. Derfor er det mye bedre for oss å jobbe med store internasjonale profesjonelle investorer, enn mindre private, som har manglende forståelse av risikoelementet. Jeg er blitt både blitt genierklært i en tidsepoke, og idioterklært og kalt ubrukelig i en annen. Så det gjelder å ha god psyke. Jeg hater når andre taper penger, men det er umulig å lykkes i alt. Likevel har livet lært meg at det er én ting som gjelder: å jobbe hardt, være fokusert og optimistisk. Jeg har en ekstrem evne til å legge fra meg det som er ubehagelig eller ikke går. Jeg velger å fokusere på mulighetene.

Jeg hater når andre taper penger, men det er umulig å lykkes i alt.

– Noen vil hevde at du bruker mye tid på å honorere deg selv?

– Det er riktig, men jeg er ikke flink nok, siden jeg ikke er rik nok.

– Følger du med på Kapitals lister over Norges rikeste?

– Jeg tror de fleste gjør det. Jeg kjenner flere som klager på at de har fått både feil rangering og feil verdiestimat.

– Har du ønsket å være på Kapitals 400-liste?

– Ja. Penger er måleenheten for suksess, men jeg er ikke sikker på om jeg er fokusert nok på egne penger. De som er veldig rike, er opptatt av å være rike og å tjene penger hele tiden. Imponerende i min verden. Mange av dem er bærebjelker i samfunnet, og skaper vekst og velferd, blant annet i form av arbeidsplasser. Vi har behov for mange av milliardærene, og de bør applauderes.

De som er veldig rike, er opptatt av å være rike og å tjene penger hele tiden. Imponerende i min verden.

Alltid blitt digget

Rinnan har med tiden blitt mer opptatt av å bruke energien sin riktig.

– Jeg orker ikke lenger å bruke tid på dem som suger energi. Det er også interessant å se hvor rastløs jeg var tidligere. Min mor sa alltid til meg: Hva er det du løper etter, Rune? Noen av oss er jo så heldige å ha denne energiboosten, at vi føler det er en brann som ligger der konstant.

– Ser du mye på klokken?

– Hele tiden.

– Hva slags klokke har du på armen?

– Dette er en Apple Watch. Den er min informasjonskilde, hvor jeg også får inn eposter. For meg gir flotte klokker bare negativ karma. Etter 80-tallet så jeg hvor lite smart det var å stille opp med en Rolex i gull i banken. Det var jo det første banksjefen så på når du ville ha finansiering.

– Bruker du tid på å lese om deg selv i pressen?

– Er du gal, jeg leser alt. Ikke bare om meg selv, men om våre selskaper og våre ledere. Jeg er jo opptatt av hvordan ting fremstilles.

– Sløser du med andres tid ved å komme for sent?

– Jeg kommer aldri for sent til viktige møter, men jeg kan nok virke arrogant de gangene jeg kommer for sent. Det har noe med at jeg vil bestemme. Så når det skjer, er det fordi jeg prioriterer noe annet. Noen vil da si at jeg er selvisk og egoistisk, men da har jeg tatt den beslutningen, og jeg tar konsekvensene.

– Hva om andre kommer sent til deg?

– Da blir jeg overrasket. Det var en rådgiver som kom for sent tre ganger. Ham brukte jeg aldri mer. Du kan ikke komme for sent om du skal selge inn noe. Det er også utilgivelig å komme sent til et investormøte. Da er du ute, og jeg blir forbanna.

– Dveler du ved tid?

– Nei, jeg løper videre. Men jeg er veldig følelsesorientert og ekstrovert. På noen kan du jo ikke måle emosjonskurven før de har drukket mye dyr, hvit burgunder. Du har jo dem som har den samme roen selv om de opplever selvmord og milliardtap. Medgang er enkelt, men hvordan du takler motgang er avgjørende for suksess.

– Hva gjør du?

– Jeg tar meg en løpetur eller et iskaldt bad. Så prøver jeg å se etter mulighetene og gledene. Finne lysstrålene. Du forstår, jeg ville aldri vært der jeg er i dag uten mine fantastiske foreldre. Jeg er enebarn, og de interesserte seg veldig mye for meg. Ikke at jeg fikk penger, men de ga meg muligheten, selvtilliten og det å tro på meg selv. Jeg har alltid blitt digget. “Gullemann”, ble jeg kalt. “Se på han.” Jeg ble klappet opp, applaudert for hele tiden. Klart det gjør noe positivt med deg. I min klasse på Marienlyst skole hadde vi seks sprøytenarkomane. En alkoholisert klassekamerat spurte: “Hvorfor gikk det bra med deg?” Svaret ligger i interessen fra foreldrene, sier Rinnan.

Jeg ville aldri vært der jeg er i dag uten mine fantastiske foreldre. Jeg er enebarn, og de interesserte seg veldig mye for meg.

Foreldrene hans var med på å starte NRK, og arbeidet der i over 50 år.

– Muttern var en av de mest innflytelsesrike kvinnene på 80-tallet. Gro Brundtland sto øverst, og muttern – programredaktør i NRK – var nummer fem i Aftenpostens rangering. Hun snakker syv språk, og det var ikke mye business i vår familie. Jeg vokste opp med KGB-offiserer og NRK-kjendiser. Min far var høyremann, og en av tingene som gjorde meg rimelig forbannet var at jeg opplevde en statskanal, et monopol, med enorme radikale krefter. Så da skjønner du hvilken side jeg er på?

Bølgedaler gir glede ved toppene

– Tror du på Gud?

– Definitivt.

– Så du tror på evig liv?

– Jeg ser ikke bort fra det. En av våre finansnestorer sa: Nå går jeg inn i den siste fasen av livet mitt. Det var en wake up call. Er jeg der? Heldigvis har jakten på en ny partner stilnet, barna studerer og går inn i arbeidslivet, vi har foreldre som enten er døde eller svekket. Vi rykker fremover i køen. Plutselig er jeg den eldste. Jeg er ikke så heldig at jeg er bestefar ennå. Jeg ser jo at noen av mine venner kjører sin fjerde og femte runde med nye barn. Enkelte tror kanskje det gir dem en forlenget ungdom. Personlig er det viktig for meg å finne gleden og rollene i de ulike fasene av livet. Du ser jo at noen har problemer med akkurat det. Det er ikke så voldsomt kult å se en 60- eller 70-åring på utestedene som de på 20 eller 30 vanker på.

Personlig er det viktig for meg å finne gleden og rollene i de ulike fasene av livet. Du ser jo at noen har problemer med akkurat det.

– Har du tvilt på deg selv?

– Når jeg har motgang og ikke lykkes, spør jeg meg selv: Er jeg flink nok? Den dagen jeg ikke klarer å ta de rette beslutningene, skal jeg slutte. Så har jeg et motto – ikke la deg stoppe av tilsynelatende hindringer. Alt går. Det tar bare litt mer tid og koster mer penger.

– Har du hatt øyeblikk hvor du har hatt lyst til å gi opp?

– At jeg har vært nede, ja. Men å gi opp – aldri. Du må jo prøve en gang til. Si at du taper penger, vel, da må du se verdien i andre ting. Når jeg ser meg i speilet, tenker jeg ofte på at jeg er frisk, har mange gode venner, tre barn, samboer og en mor på 92 år som er i live. Hvorfor skal jeg gi opp? Fordi jeg ikke lyktes med et prosjekt? Alle har vi tunge stunder, men det er dalene som gjør at du kan glede deg over toppene.

– Når gråt du sist?

– Jeg gråt mer før. Jeg fikk en kompliment av en venn som sa: “Jeg har lært sårbarhet av deg.” Jeg er ikke redd for å vise følelser eller svakhet.

– Har din suksess hatt en pris?

– Vel, en venn av meg sa at “du er nå inne i ditt tredje forhold og har barn med to kvinner”. Samlivsbrudd er vanskelig. Jeg er blitt forlatt og har forlatt. Det er like tøft begge deler, og tapper deg for energi. Likevel, jeg har alltid vært bevisst mine handlinger, og jeg er veldig glad for at jeg har hatt mot til å gjøre endringer i livet mitt. Nå er jeg der jeg vil være – med min Pia. En klok mann sa: “Alt du er glad i blir tatt fra deg på et tidspunkt.” Det sier det meste om tid. Så da det er bare nyte livet i fulle drag. Umiddelbart.

Samlivsbrudd er vanskelig. Jeg er blitt forlatt og har forlatt. Det er like tøft begge deler, og tapper deg for energi.

Portrett