Vinmonopolet selger mer, VBF vil ha lavere priser

Vinmonopolet øker salget med 49 prosent i Akershus, Buskerud og Østfold. – Det er ingen grunn til av Sverige skal innkassere våre særavgifter, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF. 

Strenge tiltak:  Vinmonopolet innførte strenge tiltak umiddelbart etter 12.mars Foto: Svein Lindin

NTB meldte torsdag at salget til Vinmonopolet økte med 32 prosent i første halvår målt mot samme periode i fjor. Særlig er det stor økning langs svenskegrensa. Veksten er særlig markert i Akershus, Buskerud og Østfold. Fylket, som normalt er sterkest berørt av grensehandel, har en vekst på hele 49 prosent. 

Det har aldri vært en større salgsøkning siden Vinmonopolet ble etablert i 1922.

Vi har nå et reelt salgsmonopol
Ingunn Jordheim Generalsekretær Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Bakteppet for den oppsiktsvekkende salgsveksten  er at grensehandel og taxfree for en periode har stoppet nesten helt opp på grunn av koronatiltakene. Det har satt en effektiv stopper for det volumsalget som i alle år har lekket til vårt naboland. 

– Et reelt salgsmonopol

Generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening, Ingunn Jordheim, fortalte Kapital tidligere i år om denne "lekkasjen". Undersøkelser viser at vi ikke drikker noe mer i krisetider, men siden alle andre kanaler er mer eller mindre stengt, har vi nå et reelt salgsmonopol, påpekte hun den gang. 

Det er altså en vekst på 49 prosent i områdene mot svenskegrensa. Til sammenligning har Møre og Romsdal og Vestland vekst på henholdsvis 19 og 21 prosent.  I snitt er salget opp 32 prosent i hele Norge, viser tallene fra NTB

Jordheim er generalsekretær i VBF. Foto: -

Bør avgiftene ned? 

– Bør myndighetene benytte muligheten å gjøre noe med avgiftene sett i lys av den økonomiske tragedien det er for mange av deres medlemmer i VBF? 

– Det som var riktig og helt nødvendig før krisen, er også riktig når dette legger seg, sier Jordheim til Kapital og påpeker: 

– Den kunnskapen vi hadde, som også SSB i sin rapport i fjor viste, om at avgiftspliktige varer er drivere for grensehandel, gjelder i høyeste grad. Krisen har vel vist oss hvor stort alkoholsalget er utenfor Vinmonopolet. Man kan jo håpe at den dagen karantenen mot Sverige opphører, at nordmenn har endret handlemønsteret sitt, men det tror jeg dessverre ikke det er grunn til å tro vil skje om ikke det kommer lovnader om avgiftsnedsettelser. 

– Avgiftene må ned

Jordheim forteller at i tiden som kommer, vil vi trenge å få avgiftskroner inn i felleskassen. 

– Det er ingen grunn til av Sverige skal innkassere våre særavgifter. Så ja, avgiftene må ned for å motvirke grensehandling, for å sikre arbeidsplasser og avgiftskroner til vår side av grensen og for å bevare verdens beste vin- og brennevinsutsalg, konkluderer hun. 

vin
Vin