<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nytt fra Afrika

Det afrikanske kontinentet har flust av opplevelser på menyen. Her er noen smaksprøver.

Ngala Treehouse Foto: AndBeyond

Toppen av luksus

Å sove i det fri er ikke hva det en gang var. Stadig flere lodger tilbyr overnatting under åpen himmel i luksuriøse omgivelser, blant dem Ngala Treehouse. Trehuset åpnet nylig, og tilhører anerkjente Ngala Private Game Reserve like vest for Kruger nasjonalpark. Designhytta er over to plan, og inkluderer blant annet et fullt utstyrt kjøkken, bad med vannklosett og dusj, takterrasse og to soverom. Hytta er dog kun ment for to personer: Én seng er plassert under tak, mens en utendørs sovesofa gir deg muligheten til å sove “al fresco”. Egen kokk, myggnetting, noen enkle lykter, panoramautsikt til den afrikanske stjernehimmelen og en opplevelse utenom det vanlige inngår også i prisen.

www.andbeyond.com

Verdens første 3D-designresort

Kisawa Sanctuary Resort

Her finnes ingen Jabba the Hutt. Ellers er likheten til planeten Tatooine fra Star Wars slående. Kisawa Sanctuary Resort, beliggende på den pittoreske øya Benguerra i Mosambik, ser ut som en unik krysning mellom en hi-fi-grotte og et luksushotell. Foruten designet er det spesielle ved den nye resorten at den er trykket i 3D, og at materialene utelukkende er sand og sement. Her tilbys tolv bungalower omgitt av sand og vann, og ytterligere fasiliteter omfatter blant annet et treningsstudio, en yoga-paviljong, tennisbane og et eget vannsportanlegg. Kvinnen bak konseptet er Nina Flohr, datter av VistaJets-gründer Thomas Flohr, og resorten skal etter planen åpne dørene nå til sommeren.

Mosambik er for øvrig spådd som en voksende turistdestinasjon, med stadig flere flyavganger og nye og bedre veier.

www.kisawasanctuary.com

Storeslem til Kenya

Olare Mara Kempinski Foto: Kempinski

Hvert år kårer World Travel Awards det beste innen reiseliv på tvers av alle sektorer og verdensdeler. Under fjorårets prisutdeling ble det overlegen seier til Kenya, som stakk av med hele tolv titler. Blant annet ble den tidligere britiske kolonien kåret til Afrikas ledende destinasjon, og landet toppet også pallen for beste flyselskap både på business- og økonomiklasse, samt for den mest luksuriøse teltcampen.

Den heter Olare Mara Kempinski og ligger i utkanten av den kjente nasjonalparken Masai Mara, om lag 340 kilometer nord for hovedstaden Nairobi. Den enorme gressletten, med et flateareal på hele 1.500 kvadratkilometer, er ikke bare matfat for Afrikas fem store stoltheter – bøffelen, elefanten, leoparden, løven og neshornet. Faktisk huser parken til sammen hele hundre ulike dyrearter og fem ganger så mange fugleslag.

Luksuslodgen åpnet i 2015, og campinglivet her er milevis unna muggbefengte soveposer og gjørmete telt. De tolv teltene er både luksuriøse og bekvemmelige, med tregulv, store dobbeltsenger, håndskårne mahognybord og dusj både inne og ute. Ettersom lodgen er fri for alt som heter gjerder og innhegninger, hvilket vil si at de ville dyrene kan vandre fritt omkring, har man dessuten også sin helt egne butler til å eskortere seg til og fra teltet, som ligger drøye 50 meter fra resepsjonen. Over sengen henger visstnok også en fløyte som kan anvendes om vi får uventet besøk om natten.

www.kempinski.com

Stjernekikking

!Ae!Hai Kalahari Heritage Park Foto: Ulrich Munstermann

Leter du etter inspirasjon til din neste Afrika-ferie? Det anerkjente reisemagasinet National Geographic kårer hvert år det de mener er de tyve mest besøkelsesverdige stedene i verden. På listen for 2020 finner vi !Ae!Hai Kalahari Heritage Park, beliggende i Kalahariørkenen mellom Sør-Afrika og Botswana. Denne 485 kvadratkilometer store parken er nemlig et av de mørkeste stedene på planeten om natten, og således den perfekte destinasjon for ivrige stjernekikkere. 

Grunnen er visstnok stabile temperaturer året rundt og ekstremt lav luftfuktighet kombinert med tilnærmet null lys- og lydforurensning, samt mangel på skydekke. Det anerkjente reisemagasinet anbefaler å bo på økovennlige !Xaus, midt i det unike ørkenlandskapet. Her kan man kan nyte både stillheten og stjernehimmelen fra sin private terrasse, som er utstyrt med både stjernekikkert og utepeis. Lodgen består av tolv individuelt utstyrte bungalower, samt resepsjon, stue, bibliotek, spisesal og basseng.

www.xauslodge.co.za

The Small Five

Maurløve

Drømmen om å få oppleve Afrikas fem store er levende hos mange. The Big Five er et samleuttrykk som henspiller på de fem vanskeligste dyrene å jakte på til fots i Afrika: løve, elefant, leopard, neshorn og bøffel. Et begrep kanskje ikke like mange kjenner til er The Small Five. Betegnelsen ble lansert av lokale guider og naturelskere i Sør-Afrika som ønsket at besøkende skulle fokusere også på de mindre dyrene på savannen. Begrepet inkluderer maurløve, elefantspissmus, leopardskilpadde, neshornbille og bøffelvever. Å “jakte” disse dyrene kalles Little Five Game, og kan være vel så vanskelig som å få øye på navnebrødrene. En morsom utfordring for deg som allerede har krysset av De fem store på bucketlisten?

Luksuriøs oppgradering

Nyati Safari Lodge Foto: Nyati Safari Lodge

Nyati Safari Lodge, beliggende i et privat 10.000 hektar stort viltreservat som er direkte forbundet med Sør-Afrikas berømte Kruger National Park, har satset på skandinaviske turister i to årtier. Stedet er eid av danske Jørgen Nielsen, og er en anerkjent camp som i tillegg til klassiske game drives i firehjulinger, også tilbyr Quadbike-safari og helikopterturer gjennom bushen. Innimellom aktivitetene vil det være tid til å slappe av i lodgens store basseng-, lounge- og barområde, eller du kan slå et par slag på Nyatis egen driving range.

Lodgen tilbyr både bungalower, suiter og en villa med egen kokk og sjåfør. I fjor slo man i tillegg opp dørene til tre splitter nye luksustelt med private, møblerte terrasser hvor man har fritt utsyn over Olifants River, hvor ville dyr med jevne mellomrom kommer forbi for å slukke tørsten. Skulle du selv få lyst på noe i glasset, er det greit å vite at på Nyati er alt inkludert i prisen, både av mat og drikke, samt aktiviteter og utflukter.

www.nyati-safari.dk

Ekstrem forvandling

Kwessi Dune Lodge Foto: Kwessi Dune Lodge

På grunn av strenge byggeregler er det ikke ofte det dukker opp nye resorter i Namib Rand naturreservat. Kwesi Dune Lodge er derfor et kjærkomment tilskudd. Den tidligere tradisjonelle namibiske gården er omgjort til ti hippe og særegne bungalower, og aktivitetene du kan delta på inkluderer blant annet tradisjonelle game drives, quad bike-ekspedisjoner, ballongflygninger, helikopterturer, hesteridning og dagsreiser til Sossusvlei. Om ettermiddagen kan du kjøle deg ned enten i bassenget eller med en kald drink på din helt private terrasse.

www.naturalselection.travel/camps/kwessi-dunes

Afrikas beste golfresorter

Fancourt

Med over 500 baner er Sør-Afrika en golfers paradis. Mye sol kombinert med behagelig klima tillater spill året rundt, og det vakre landskapet, samt store forskjeller mellom ulike regioner, bidrar til at landet har etablert seg som en topp golfdestinasjon. I tillegg til de velkjente utfordringene som vannhindre og bunkere, trær, elver og annen vegetasjon kan man i Sør-Afrika risikere å treffe på en krokodille som har bosatt seg ved et av hullene. Så pass på! Men banene går likevel for å være av god kvalitet – og mer enn det. Sør-Afrikas golfresorter er dessuten kjent for å være omgitt av betagende natur.

Nylig lanserte anerkjente Golfscape sin liste over verdens 100 beste golfbaner, og tre av banene på topp 30-listen ligger i nettopp Sør-Afrika. Disse tre golfbanene er Fancourt, Leopard Creek og Royal Johannesburg & Kensington. Royal Johannesburg & Kensington er et 36-hulls golfkompleks, og landets eldste. Leopard Creek ligger på sin side tett inntil Kruger-parken og dens ville dyr, mens Fancourt har de vakre Outeniqua-fjellene som bakteppe for sine fire baner i verdensklasse.

Nye innreiseregler

Norsk pass, reise, statsborgerskap, ferie Foto: Helene Abusdal

Gode nyheter for deg som reiser med barn: Fra og med november 2019 løftet Sør-Afrika på kravet om fødselsattest med apostille og samtykkeerklæring for mindreårige. Det betyr at barn under 18 år som reiser i følge med en eller begge foreldrene, kun trenger gyldig pass ved innreise. Visum fås ved ankomst.