Vill etterspørsel etter håndverkere – må si nei til kunder

Håndverksfirma må hver dag si nei til mange kunder som ønsker hjelp til å pusse opp boligen sin i Oslo og Bærum.

Må si nei: Daglig leder i De Lilla, Christian Engebretsen, har 85 personer i stallen, men klarer ikke dekke pågangen fra kunder som vi pusse opp.  Foto: Willy Bergsnov / Dinamo
Jobb

– Ja, vi har for tiden rekordhøy etterspørsel etter oppussingstjenester. I juni hadde vi all time high, og nå har vi smekkfulle ordrebøker for august og september. For oss er flaskehalsen rett og slett at vi ikke har nok håndverkere, forteller daglig leder i De Lilla, Christian Engebretsen.

Hans firma har Oslo & Bærum som nedslagsfelt og selv med totalt 85 håndverkere i stallen og må han daglig si nei til mange forespørsler.

Utålmodige kunder

– Folk er utålmodige etter å komme i gang og nå har vi 6-8 ukers ventetid, sier De Lilla-sjefen. Det blir for lenge å vente for mange som vil ha oppstart på jobben nå og med det samme. De mest populære gjøremålene er bytte av kjøkken, rehabilitering av bad, bytting av gulv samt rive av gammel strietapet og erstatte denne med slette vegger eller tapet.

– Hvorfor denne enorme pågangen nå?

– Jeg tror årsaken er sammensatt; vi har høy omsetningstakt i boligmarkedet og mange vil gjøre noe med sin nye bolig før de flytter inn, dessuten gjør verdistigning i boligmarkedet at mange føler at de kan løfte boligkreditten. De bruker det ledige rommet i rammelånet til å pusse opp, i tillegg kommer at mange har sittet på hjemmekontor og sett på alt som må gjøres i hjemmet, sier Engebretsen.

Rekord hos Mitt Anbud 

Også hos den digitale anbudsplattformen for håndverkstjenester MittAnbud har pågangen gått rett i taket. I fjor ble det lagt ut 250.000 jobber, i år ligger det at til 300.000.

– Det er fortsatt vekst i antall jobber folk ønsker utført, men vi opplever noe lavere aktivitet i de første ukene av august, hvilket vi tror henger sammen med det fine været som har vært i denne perioden, sier Håvard Bungum, daglig leder i MittAnbud.

Kort tid etter at samfunnet åpnet opp etter corona opplevde MittAnbud stor aktivitet. Alle uker i 2020 har hatt vekst, unntatt uke 12, da samfunnet stengte ned.

Karriere
Jobb