Gjestekommentar: John Olaisen i ABG Sundal Collier
Og uavhengig av hva som skjer på kort sikt i Ukraina, så tror vi situasjonen fører til en dramatisk holdningsendring, særlig i Europa, men også i resten av verden. Det med tanke på at man ønsker høyere energiuavhengighet.
Lange ledetider
Men en stor utfordring er knyttet til at det er veldig lange ledetider på utbygging av ny energi, som vist i tabellen under. For eksempel var det i januar i år en stor tildeling av areal for offshore vind i Skottland, men man forventer ikke at det blir produksjonsstart i disse områdene før rundt år 2030 – ergo cirka åtte års ledetid fra tildeling av areal til produksjon. I mellomtiden må man investere og bygge ut infrastruktur.
Vi tror konsekvensene blant annet fører til:
1. Energipriser (olje, gass og strøm) kommer til å være mye høyere de neste fem til ti årene enn de har vært de siste fem til ti årene.
2. Investeringer i energi kommer til å øke kraftig.
3. PPA-priser for fornybar energi kommer til å stige for å tiltrekke seg de investeringene som må til.
4. Å investere i olje- og gasselskaper går fra å være “uansvarlige investeringer” til å bli “ansvarlige investeringer”.
Flere gode selskapskandidater
Vi i ABG Sundal Collier spår en såkalt supersyklus, definert som en lengre periode med sterk etterspørselsvekst, for i bunn og grunn alle segmenter innen olje og gass, samt innen fornybarsektoren. Vi råder derfor investorene til å posisjonere seg i henhold til dette fremtidsscenarioet, og noen eksempler på aksjer vi liker i så henseende, er AkerBP
, TGS , Subsea 7 , Orsted, Bonheur og Edda Vind . Men når det er sagt – det er viktig å understreke at vi er heldige i Norden som har en lang liste med flere gode energirelaterte selskaper, så her er det mye å velge mellom for investorene.