Vi ser ikke for oss en mer offensiv Norges Bank med det første, ledsaget av fortsatt betydelig ledig produksjonskapasitet som følge av at nedgangen i norsk økonomi i andrekvartal var den dypeste Statistisk sentralbyrå noensinne har målt for et kvartal.
Goldman Sachs spår videre opptur
En viktig driver bak siste års voldsomme børsoppganger i USA har vært knyttet til de friske tilbakekjøpsprogrammene. Men i andrekvartal ble det en gjennomgående kraftig reversering, og nivåene – med utgangspunkt blant selskapene notert innunder S&P 500-indeksen – nådde et nivå som ikke har vært lavere siden førstekvartal 2012.
Tross mer moderate tilbakekjøpsvolumer i USA – den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs spår likevel at S&P 500 innen nyttår skal opp til rundt 3.600 poeng, tilsvarende en oppgang på rundt seks prosent målt fra dagens nivåer. Dette er en kraftig oppjustering fra tidligere prognoser om et nivå ved årsskiftet på rundt 3.000 poeng. Bankens nye og mer offensive børsanslag bygger i det alt vesentlige på utsikter til bedre amerikanske BNP-tall i tiden som kommer, samt forventninger om positive vaksinenyheter utover høsten. Seniorøkonom Halfdan F. Grangård i Handelsbanken Capital Markets er også optimistisk med hensyn til de videre børsutsikter: Samlet sett tror han, ifølge Finansavisen, at kraften i sentralbankstimulansene og en gradvis normalisering av økonomiene vil bidra til at aksjemarkedene også fremover vil kunne ha den beste avkastningen sammenlignet med alternativene. I kundeporteføljene ligger økonomene i Handelsbanken Capital Markets med en moderat overvekt i aksjer.
Flere DNO-fans
DNO-aksjen DNO ligger i Kapital-porteføljen og omfavnes samtidig av stadig flere, inkludert også av investor Harald Espedal.
– DNO er en aksje som jeg synes er ganske moderat priset. Kursen er lav på grunn av oljeprisen, men over tid vil man se en inntjening i DNO som forsvarer verdier over dagens aksjekurs, uttalte nylig den tidligere Skagen-sjefen til Finansavisen. Espedal, og hans investeringskompanjonger, er DNOs desidert største norske privatinvestor. Selv eier Espedal 1,6 millioner DNO-aksjer gjennom sitt eget private investeringsselskap. Og både analytiker Christian Yggeseth i Danske Bank Markets og Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets trakk i forrige Kapital-utgave nettopp frem DNO som en aksje det nå var verdt å kjøpe – og argumenterte blant annet med at selskapet vil kunne betale et relativt generøst utbytte når oljemarkedet etter hvert stabiliserer seg.
Mer overordnet viser data at markedsverdien til de amerikanske energiselskapene, som andel av den totale markedsverdien til alle selskapene notert innunder S&P 500-indeksen, aldri har vært lavere enn hva tilfellet er nå. Dette kan isolert sett sette i sving en generell energiinteresse blant et større utvalg investorer i tiden som kommer – slik man nå ser med Espedal & Co. i DNO – støttet av en litt sterkere og mindre volatil oljepris.
DNO-aksjen blir uansett værende i Kapital-porteføljen. Blant analytikerne er det for øvrig en klar overvekt som har selskapet på sine respektive kjøpsanbefalingslister.
Ingen justeringer
Børsene, inkludert vår egen Oslo Børs, fortsetter å vise styrke. Bakteppet er imidlertid stigende multipler – S&P 500 prises for eksempel nå til en P/E på rundt 25, et nivå man ikke har sett siden dotcom-kollapsen tidlig på 2000-tallet.
Alt i alt gjør vi heller ikke i denne runden noen endringer i Kapital-porteføljen, og beholder dermed både Aker Solutions AKSO, Seadrill SDRL, DNO DNO, Magseis Fairfield MSEIS– samt B2Holding B2H, som for kort tid siden leverte en svært så overbevisende kvartalsrapport.