15 om fremtiden
Kriser kan føre til innovasjon og samfunnsutvikling, og under coronapandemien har en rekke megatrender gått på høygear. Det vil gi omfattende og varige endringer på mange områder, mener 15 eksperter Kapital har snakket med.
Hva er det som er i ferd med å skje på Wall Street? Snur stemningen fra eufori støttet i første rekke av den amerikanske sentralbanken i kombinasjon med enorme finanspolitiske stimulanspakker til frykt – massiv frykt – for at den toneangivende børsindeksen S&P 500 står foran en større børssmell?
Ja, mye tyder på det, om man ser på hva de aller mest profesjonelle investormiljøene i USA nå foretar seg i opsjonsmarkedet, illustrert ved skrekkindeksen SKEW. Bare siden i fjor høst har den steget kraftig, og viser med all tydelighet at det i opsjonsmarkedet nå pågår en posisjonering der de institusjonelle investorene mener sannsynligheten øker for at aksjer som Intel, Amazon og Facebook kan falle både raskt og uventet i kurs. Og skulle deres aktsomhet vise seg å holde stikk, vil også Oslo Børs få juling så det holder om S&P 500-indeksen tar en saftig tur ned.
Økt sjanse for sorte svaner
De fleste investorer er vel forlikte med VIX-indeksen, også det en såkalt skrekkindeks – og på folkemunne gjerne kalt en stemningsindikator. Men den måler i bunn og grunn kun volatilitet på S&P 500-indeksen. Og om den ligger over 30 oppfattes markedet som volatilt, mens en indeks under 20 illustrerer et mer rolig marked. I skrivende stund ligger VIX-indeksen på rundt 18, etter et fall fra nær 35 i slutten av januar.
SKEW-indeksen lever på sin side en mer anonym tilværelse, uberettiget, da den reflekterer mer dramatiske endringer i investorpreferanser. Indeksen er et barometer på kommende sannsynlige – og ekstreme – børsutslag. For i takt med at børsene fortsatt klorer seg fast til rekordnivåer, inkludert S&P 500-indeksen som noteres tett oppunder 4.200 poeng, ligger SKEW-indeksen på historisk høye nivåer. En dårlig kombinasjon!
Indeksen måler nemlig fordelingen mellom kjøps- og salgsopsjoner for aksjer som inngår i S&P 500-indeksen. En økende etterspørsel etter salgsopsjoner, typisk for å sikre aksjeporteføljer mot kursfall, drar SKEW-indeksen oppover. Omvendt faller indeksen når investorene kjøper større mengder kjøpsopsjoner, som altså vitner om bred fremtidsoptimisme. SKEW-indeksen beveger seg stort sett i intervallet mellom 100 og 150, og et høyere indeksnivå tyder altså på at investorene mener sannsynligheten for et ekstremt, og ukjent, utslag på S&P 500-indeksen (tail-risk) har økt. I dag ligger den helt opp mot 140, et høyt nivå – også i historisk målestokk og klart opp fra begynnelsen av november 2020, da den lå på om lag 125.
Så hva plager investorene?
Hva får egentlig investorene til å øke inntaket av salgsopsjoner? Frykter de at den økonomiske gjeninnhentingen av amerikansk økonomi, noe S&P 500-indeksen til gagns reflekterer ved at den handles til en P/E neste tolv måneder på over 30, likevel byr på større utfordringer enn antatt? Skulle så inntreffe, øker jo risikoen signifikant for et smertefullt fall på S&P-indeksen, noe utviklingen i SKEW-indeksen altså nå viser.
Finanskrisen hadde sitt utspring i et overvurdert gjeldsfinansiert amerikansk boligmarked. Eiendomsinvestor Jeff Green tjente en formue på å shorte subprime-lån under finanskrisen, og spår nå ifølge nyhetskanalen CNBC at boligmarkedet i USA er i en boble, støttet opp av de voldsomme kvantitative støttetiltakene siste år. Er det denne type refleksjoner som er i ferd med å prege adferden blant investorer i det amerikanske opsjonsmarkedet?
For øvrig er utestående aksjekreditter for hele det amerikanske aksjemarkedet nå på svimlende 800 milliarder dollar, tilsvarende vel 6.500 milliarder kroner. Inn mot finanskrisen i 2008 lå tilsvarende volumer på nær det halve.
Vi råder våre lesere til å holde et varsomt øye med SKEW-indeksen. At den stikker videre oppover, er nok mer enn rimelig å forvente.