<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

IT 2021: Ny opptur venter

Også for 2021 er vekstutsiktene robuste for hele den norske IT-næringen.

Enormt potensial: Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) vet nok bedre enn de fleste hvilket enormt digitaliseringsbehov det er i så vel privat som offentlig sektor. Foto: NTB
Investornytt

Netthandelen skyter i været. Ifølge Statistisk sentralbyrå endte varehandelen over nett på 19 milliarder kroner i andre kvartal, en økning på nesten 40 prosent målt mot kvartalet før. Pandemiutbruddet har gitt varige endringer i måten vi handler på. Detaljistene må derfor mer og mer digitalisere sin virksomhet ved bedre utnytte verdiene som ligger i forretningssystemene. Det betyr i praksis å bruke kundedata, produktdata og transaksjonsdata for å bygge bedre og mer relevante produkter og tjenester. Mer handel over nett betyr at netthandelsplattformene også må bygges og utvides slik at de blir tilpasset større volumer. Amazons nylige Sverige-etablering forsterker også digitaliseringsbehovet blant detaljistene. IT-konsulentene går derfor enda et år i møte med vind i seilene, støttet blant annet av behovet for å etablere mer konkurransedyktige nettbutikker samt hjelpe handelsbedriftene som sådan med å utvikle mer oppdaterte IT-strategier.

Les alle prognosene for 20 bransjer og sektorer i det nye året her.

Bred opptur venter

På børsen ser vi i klartekst hvor sterk teknologiveksten innen de aller fleste segmentene har vært – og kommer til å bli – sett i ly av at IT-sektoren på Oslo Børs har steget med over 50 prosent det siste året. Etterspørselen etter videokonferanse og programvare vokser kraftig, det samme gjør den for e-læring. 

Læringsplattformselskapet Kahoot! kan kvartal etter kvartal vise til høy vekst i nye brukere, og analytikerne er overbevist om at selskapet vil oppleve sterk etterspørsel etter fjernundervisningsverktøyene for lærere og bedrifter. 

Crayon Group leverer programvare, konsulent- og skytjenester og lisensieringsløsninger. I likhet med Kahoot! og Nordic Semiconductor, som produserer integrerte kretser til bruk i trådløs teknologi, er Crayon Group høyt på listen over årets børsvinnere. For den nevnte trio er det kursmessig langt mer å gå på, hevder et klart flertall av IT-analytikerne.

I kulissene støttes de mer nisjeorienterte teknologiselskapene opp av mektige kapitalaktører. PE-selskapet Longship gikk for eksempel inn som hovedeier i velferdsteknologileverandøren Sensio i 2018. – Vi kjenner helsesektoren veldig godt, og vi ser det er økende behov for omsorgsteknologi. Sektoren er nødt til å ta i bruk ny teknologi for å håndtere veksten, uttalte nylig styreleder og ledende partner i Longship, Kai Jordahl, til Finansavisen. Norske myndigheter er ellers tydelige på at velferdsteknologi er et viktig satsningsområde i årene som kommer.

Fagfolk: Må tette gapet!

– Evnen til å ta i bruk teknologi er den enkeltfaktoren som mest påvirker en nasjons økonomiske fremgang. Derfor har Norge en stor utfordring, skrev nylig nordisk direktør for Innsikt & Data i konsulentselskapet Capgemini, Ivar Aune, i Finansavisen

Aune mener den teknologiske utviklingen innen sektorer som bank og finans, varehandel, produksjon og tungindustri, transport og distribusjon henger etter om vi sammenligner med den tilsvarende utviklingen innen disse sektorene i flere andre land. Om dette fortsetter, hevder Aune, kan resultatet bli en fundamental forskjell i fremtidig konkurransekraft, også på nasjonalt nivå. 

Administrerende direktør i IT-selskapet Cognite, John Markus Lervik, har tidligere pekt på noen av de samme problemstillingene, og mener en ny trend er i ferd med å få fotfeste i industrien ved at mange bedrifter rett og slett står i stampe når det gjelder digitalisering. Investeringsincentivene i ny teknologi er altså mildt sagt overveldende i årene som kommer, innen alle sektorer. 

World Economic Forum har blant annet anslått at vi globalt innen 2025 har 100 billioner dollar å hente i effektiviseringsgevinst ved å kombinere ulike digitale teknologier – det være seg mobil- og skyløsninger, kunstig intelligens, sensorer og analyser. Men den fulle effekten får vi ikke uten at næringslivet, politikere og private organisasjoner samarbeider, påpeker World Economic Forum.