Sølvet mot nye historiske toppnoteringer

Sølvprisen er opp med rundt 60 prosent siden vi anbefalte det edle metallet i slutten av mai. Men ha is i magen, nye prisrekorder venter, mener vi.

sølvbarrer Foto: Shutterstock/NTB scanpix
Investeringsanbefalinger

“På tide å investere i sølv?” skrev Kapital i slutten av mai. Bakteppet var en sølvpris som ikke hadde vært billigere målt mot gull på flere hundre år. Samtidig mente en rekke råvareanalytikere at det ville være svært så gode penger å tjene på det edle metallet, støttet av så vel en stadig sterkere gullpris og et mer og mer uoversiktlig globalt makrobilde. Ett er sikkert: De av våre lesere som hoppet på investeringstipset, har frem til i dag tjent rått med penger. 

Siden vi trakk frem sølvet som et potensielt vinnerlodd, har prisen steget fra rundt 15 dollar til dagens prisleie på om lag 24 dollar, en økning på rundt 60 prosent. Men vi tror det er klare sjanser for at det er rom for ytterligere prisøkninger. Sølvprisen ligger fortsatt langt under de tidligere toppene fra årene 1980 og 2011.

Gullet viser vei

– 10.000 eller 50.000 dollar pr. unse er tall som kan stå på skjermene når spekulasjonsboblen kommer, uttalte nylig investor Øystein Stray Spetalen til Kapital.no. Han mener prisutsiktene for gull først og fremst reflekterer dyptgripende finansielle ubalanser, verden over: 

– Gull er en spekulasjon mot sentralbankene. “In the end” så må den finansielle pyramiden som vi har bygget opp, med stimuli fra sentralbankene og nullrentepolitikk, medføre så mye feilinvesteringer at det vil kollapse. Og i en slik situasjon vil alt annet enn gull miste sin verdi. Gull er det eneste man kan investere i uten motpartsrisiko, sa Spetalen.

graf sølvartikkel Foto: nn

Mens andre halvår preges av et regelrett kladdeføre på de globale børsene, Oslo Børs inkludert, er det altså mer og mer trykk å spore i store deler av markedene for edle metaller. Gullprisen leder an, men høyere nivåer er tydeligvis på trappene, mener også kredittsjef i Sparebank 1 Markets, Pål Ringholm: 

– Jeg tenker at dette ikke er over og at prisene vil fortsette å stige. Realprisen på gull er fortsatt ikke på all-time high, og det er veldig mange investorer som nå innser at de har for lite gull i porteføljen, uttalte han nylig til Finansavisen. Han mener gullprisen også reflekterer frykt for en kommende periode med sterke inflasjonstakter samt jevnt over stigende geopolitisk uro: 

– Man kan jo også, i enkelte mørke stunder, miste tilliten til sentralbanker og politikere som nå driver med en ekspansiv penge- og finanspolitikk og som kan lede oss i en grøftekant og etter hvert drive inflasjonen oppover.

ETFer sikrer eksponering

Utsikter til fortsatt høyere gullpriser vil i sin tur, gitt den klare korrelasjonen den har mot sølvprisen, trekke sølvet ytterligere opp i pris. Hittil i år har prisøkningen vært på over 30 prosent og er på sitt høyeste nivå siden 2013. Men det er fortsatt langt frem til rekordnoteringene fra 2011 på rundt 50 dollar pr. unse. Og har man som investor fortsatt tro på det skinnende metallet, er det flere enkle handelsløsninger. 

– En veldig enkel måte å eksponere seg mot sølvprisen på er å kjøpe en ETF som følger selskaper som driver med utvinning av sølv, uttalte nylig investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Kapital. – Den mest kjente ETFen er iShares MSCI Global Silver Miners Fund. Ulempen med denne ETFen er at du også påtar deg selskapsrisiko, da ETFen er en samling av flere selskaper, på linje med en indeks, sa han. 

Siden årsskiftet har den gått klart bedre enn sølvprisen, og kan vise til en oppgang på nær 50 prosent. Dersom man heller vil ha en ren eksponering mot sølvprisen, vil ulike sertifikater og derivater være en bedre mulighet, påpekte Johannesen videre:

– Disse derivatene kan kjøpes i mange forskjellige varianter. Bullderivater kjøper man om man tror sølvprisen skal stige i verdi, mens bearderivater kjøpes om du har tro på en nedgang, sa han. Meglerhus og nettmeglerne vil også kunne geleide deg mot gearede produkter, som ulike mini futures.

Vil Fed trigge nye prisoppganger?

Oppsvinget i gullprisen er altså en sentral driver for hvilken retning sølvprisen tar. Den mektige amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs spår nå, ifølge Finansavisen, at gullprisen skal opp til 2.500 dollar pr. unse om ett år, vel 30 prosent over dagens nivåer. Banken peker på at den økende gullprisen viser hvordan dollarens rolle som verdens reservevaluta er truet. For valutaen står overfor en rekke utfordringer. En av disse er frykten for at den amerikanske sentralbanken, Fed, skal skifte fokus og heller aktivt presse inflasjonen opp, mener Goldman Sachs. Banken minner om at den amerikanske statsgjelden nå er på over 80 prosent av BNP, noe som kan friste myndighetene til å jakte på inflasjon. Dessuten er den politiske usikkerheten svært høy, og bekymringene øker for en kraftig oppblomstring av coronasmitten, mener bankens strateger videre.

I sum ulmer altså flere bakenforliggende faktorer, også av politisk art, som gir rammer for nye prisoppganger, ikke bare for gullet – men også for sølvprisen. Nevnte vi forresten den nå forestående amerikanske valgkampen?

Investor
Investeringsanbefalinger