<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ingen drømmesommer for bjellesauene

Bjellesauporteføljen har falt tilbake gjennom sommeren og henger stadig lenger etter Hovedindeksen. Det er årets nykommere som trekker porteføljen mest ned.

Årets nykommer: Arne Blystad sitter på en større eierandel i Rana Gruber, og ble dermed inkludert blant våre bjellesauer før sommeren. Foto: Iván Kverme
Investor

I fjor var det særdeles lurt å følge bjellesauene på Oslo Børs. Etter en sterk innspurt på 2020 endte Bjellesauporteføljen opp 102 prosent, mens Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 17 prosent i perioden fra vi startet i slutten av februar og ut året.

I år har det derimot ikke vært like lønnsomt å følge etter noen av de største investorprofilene på Oslo Børs, viser bjellesauporteføljen, som vi satte sammen første gang i februar i fjor. Siden siste oppdatering i mai har porteføljen hatt en negativ utvikling gjennom sommeren, med en nedgang på 1,4 prosent. Hovedindeksen er på sin side opp 7,4 prosent over samme periode.

Så langt i år er bjellesauporteføljen opp 5,1 prosent, noe som er langt etter Hovedindeksen, som har klatret rundt 18 prosent – særlig takket være en god sommer. 

Så langt i år er bjellesauporteføljen opp 5,1 prosent, noe som er langt etter Hovedindeksen, som har klatret rundt 18 prosent – særlig takket være en god sommer.

I denne øvelsen har vi satset på et knippe profilerte investorer, gjerne kjent som “bjellesauer” på Oslo Børs. Våre utvalgte bjellesauer er Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly, Ketil Skorstad, Jan Haudemann-Andersen, Torstein Tvenge og Arne Blystad. Deres navn er å finne på aksjonærlistene til blant annet selskapene Deep Value Driller   , Rana Gruber   , Carasen   , Norske Skog   , Pareto Bank   og VaccibodyVacc som vi har valgt inn i bjellesauporteføljen.

Vinner ikke på nykommerne

Tidligere i år gjorde vi noen rokeringer i porteføljen og ryddet plass til Euronext Growth-selskapene FlyrFlyr, Deep Value Driller   og Rana GruberRana . FlyrFlyr fikk en kort levetid i porteføljen, da mange kjente bjellesauer på Oslo Børs fløy helt eller delvis ut av aksjonærlisten nesten like fort som de fløy inn. Det gjaldt blant annet Arne Fredly, Jan Haudemann-Andersen, Rasmussen-familien, Ketil Skorstad og Tore Aksel Voldberg.

Mens FlyrFlyr fløy ut, kom Deep Value Driller   med i porteføljen i siste oppdatering. Aksjen er ned fire prosent over sommeren. Riggselskapet, som nylig ble notert på Euronext Growth, skal ha kjøpt et av verdens mest avanserte boreskip – på billigsalg. Planen er å gjøre et “asset play” – selge det videre med gevinst – eller leie det ut på en bareboat-kontrakt, melder Finansavisen. En rekke kjendisinvestorer tegnet seg i emisjonen, blant annet tre av våre bjellesauer: Fredly, Spetalen og Tvenge. Spetalen skal imidlertid ha solgt seg fort ut igjen. Kjendisfaktoren er fortsatt såpass høy at vi likevel beholder det spekulative riggspillet i Bjellesauporteføljen.

Rana Gruber   er fortsatt med, men trekker porteføljen ned med et fall på 11,1 prosent siden sist oppdatering i mai. Årets nykommer er dermed selskapet med det største fallet gjennom sommeren. Ved noteringen av Rana Gruber   i slutten av februar var Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen og Arne Blystad blant de såkalte hjørnestensinvestorene. Siden har både Haudemann-Andersen og Spetalen forsvunnet ut av topplistene, mens Blystad holder stand. Gjennom investeringsselskapet Songa Capital eier han nærmere en million aksjer, noe som gjorde at han ble inkludert i den eksklusive bjellesau-klubben i mai.

Carasent med sterkest utvikling

I den andre enden av skalaen har vi CarasentCara, som har stått for den største oppgangen siden mai, med en verdiøkning på 11,2 prosent. Selskapet fløy til værs i fjor, og i løpet av det siste året er IT-aksjen opp hele 75 prosent. Det er den kjente aksjetraderen Ketil Skorstad som gjennom sitt investeringsselskap Tigerstaden sitter med over 1,4 millioner aksjer i selskapet, noe som utgjør rundt 60 millioner kroner.

Etter Carasent   er det Pareto Bank-aksjen som har gjort det nestbest gjennom sommeren. Bank-aksjen har lagt på seg seks prosent siden mai, men er den aksjen som har gjort det desidert best så langt i år blant de seks aksjene i porteføljen med en oppgang på 38,2 prosent.

Tidligere i år ble det meldt at Fredly hadde solgt rundt syv millioner aksjer fra sitt selskap AF Capital Management – men via ymse interntransaksjer mot andre kontrollerende selskaper  beholder han likevel eksponeringen mot Pareto Bank   . Kursen støttes ellers av sterke løpende kvartalstall, samtidig som mange investorer lar seg begeistre av selskapets gode dividendeutsikter. På Oslo Børs har jevnt over flere bank- og finansaksjer gitt en snittavkastning langt bedre enn hva Hovedindeksen kan skilte med så langt i 2021.  

Bjellesauporteføljen

 
Aksjer Kurs 6. mai Kurs 18. august Endring 
Deep Value Driller 8,1 7,789 −3,99%
Rana Gruber 73,5 66,16 −11,09%
Carasent 37,1 41,8 11,24%
Norske Skog 35,1 32 −9,69%
Pareto Bank 51 54,3 6,08%
Vaccibody 77 76,4 −0,79%
Gjennomsnitt:    −1,37%
Hovedindeksen: 1073,9 1153,4 7,40%