<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Hyllevarmer kuttet fra 20 til 15 mill.

Et stort og gammelt hyttetun på Romeriksåsen er tilbake på markedet. Selgerne er barna til avdøde skipsreder og ishockeypresident Ole-Jacob Libæk.

Ny megler og ny pris: Sem & Johnsen er tredje eiendomsmegler som forsøker å selge hyttetunet på Romeriksåsen. De har satt ned prisen fra 20 til 15 millioner kroner.  Foto: Studio Oslo
Næringsliv

I Romeriksåsen mellom Nittedal og Harestua, opp i lia på høyre hånd hvis man kjører Riksvei 4 nordover, er det nå lagt ut et tun med aner tilbake til 1885. Eiendommen rommer flere bygninger, spredd utover en fire mål stor tomt, 472 meter over havet. Denne gangen er stedet, som tilhørte nå avdøde skipsreder og ishockeypresident Ole-Jacob Libæk, priset til 15 millioner kroner. For syv år siden prøvde man seg med 20 millioner kroner.

– Det er en stor eiendom med mange bygninger, sier partner Tom E. Johnsen i eiendomsmegleren Sem & Johnsen, som håndterer mange av de dyreste salgene i Oslo, men som denne gangen har beveget seg utenfor bygrensen. 

Var samler: – Ole-Jacob (Libæk, red.anm.) samlet på antikviteter. Kjøper kan nok forhandle om å overta deler av interiøret, hvis de ønsker, sier partner Tom E. Johnsen i eiendomsmegleren Sem & Johnsen. Foto: Studio Oslo

– Man må være klar for å håndtere en slik bygningsmasse. Har man lyst og anledning, er det bare å slå til, for det er få slike objekter som finnes, reklamerer han. 

Megleren understreker at det er behov for løpende vedlikehold, men skryter samtidig av beliggenheten.

– Det er kort vei fra Oslo, tre kvarter (riktignok står det 50 minutter i annonsen, men vi skal ikke pirke på det, red. anm.). Er man glad i tur er dette stedet helt perfekt, og det er god plass til gjester. 

– Det er Libæks tre barn som nå selger?

– Ja, og Ole-Jacob brukte Hakkim mye, forteller Johnsen og refererer til navnet på tunet.

Lagt ut i 2015

Libæk startet sin karriere hos skipsreder Jacob Stolt-Nielsen, der han etter hvert fikk ansvaret for meglerdelen i rederiet. I 1976 sluttet han hos Stolt-Nielsen og etablerte sammen med noen nøkkelmedarbeidere et nytt skipsmeglerfirma i Oslo, O.J. Libæk & Partners.

Hakkim ble første gang lagt ut for salg i 2015 og med prislapp på 20 millioner kroner. Den gangen skrev Finansavisen om salget, som først var omtalt i Romerikes Blad. Da ble tunet beskrevet som både jakthytte og – sågar – slott. Privatmegleren Park hadde oppdraget den gangen. 

Men megler traff ikke blink med kjøperne. Det gjorde heller ikke konkurrenten Nordvik & Partners med samme prisantydning to år senere. 

Libæk vandret til de evige jaktmarker i fjor, i en alder av 83 år, da han var på familiens hytte i Uvdal. Nå er det barna, som han fikk med den tidligere skidronningen Anette Bø – de gikk fra hverandre i 2012 – som har engasjert herr Johnsen for å selge stedet på Romeriksåsen.

Krever sin kjøper: – Det er en stor eiendom med mange bygninger. Man må være klar for å håndtere en slik bygningsmasse, sier Tom E. Johnsen. Foto: Sem og Johnsen

– Mer tro på 15 mill.

Johnsen er altså tredje eiendomsmegler som er engasjert til jobben. Med på laget har han kollega Erlend Sørlie.

– Hvordan har dere landet på prisen 15 millioner kroner?

– Det er vanskelig å prise et sted som Hakkim. Det er få sammenlignbare eiendommer, og så er det litt vedlikehold. Vi har mer tro på 15 enn 20 millioner kroner, sier Johnsen.

Det er vanskelig å prise et sted som Hakkim.
Tom E. Johnsen

Det dukker av og til opp hytter på Romeriksåsen, men de er som regel betydelig mindre og enklere, og ligger i prissjiktet en til kanskje tre millioner kroner. Det er omtrent samme nivå som på vestsiden av Riksvei 4 i Nordmarka – Krokskogen og Ringkollen inkludert. Unntaket er Mylla, hvor prisene kan krype opp over fem millioner kroner. 

– Vanskelig å prise: – Vi har mer tro på den nye prisen. Men det er litt vedlikehold og vanskelig å si fordi det er så få sammenlignbare eiendommer, sier Tom E. Johnsen. Foto: Studio Oslo

– Foreløpig ikke truffet

En ukes tid etter at Libæk-tunet ble lagt ut på nytt, forteller Johnsen at de har hatt noen visninger. 

– Vi kjører én til én-visninger. Man trenger en skikkelig gjennomgang av eiendommen. Det er mye man må være klar over. Foreløpig har vi ikke truffet, sier den erfarne megleren. 

I annonsen står det at det følger med fiske- og båtrett i Damsortungen, altså vannet like ved. Jakt må søkes hos den lokale jeger- og fiskeforening eller grunneierlaget.

Nesten museum: – Stedet er litt som et lite folkemuseum, mener eiendomsmegler Tom E. Johnsen. Foto: Studio Oslo

– Kjøper man dette stedet, er det som å få et eventyr inn i livet. Man kommer bort fra byens kjas og mas. Det er nok særlig vår, høst og vinter som er tiden å være her. Men man må passe inn på et slikt sted, med eldre bygninger og antikviteter. I så fall er dette perfekt for en weekend med venner, tur, god mat og vin i annerledes og nydelige omgivelser, sier Johnsen. 

Upåvirket av strøm og rente

– Hvordan påvirker skyhøye strømpriser og stigende renter interessen for et slik sted?

– Hakkim er nok egnet for noen med økonomi hvor det ikke er utslagsgivende. De kjøper med hjertet. Men mange slike kjøpere har allerede en tilsvarende eiendom som denne fra før. De skaffer seg ikke enda en, tror Johnsen, som vedgår at antallet potensielle kjøpere er lavt.

Hakkim er nok egnet for noen med økonomi hvor det ikke er utslagsgivende. De kjøper med hjertet.
Tom E. Johnsen
O jul med din glede: Eiendomsmegler Tom E. Johnsen foreslår at man kan feire jul her i bunad. Foto: Studio Oslo

Den som eventuelt kjøper Hakkim, får en stor tomt med hovedhytte og anneks med garasjer, stabbur, stall for fire hester og hundehus – med varme i gulvet.

– Det er litt folkemuseum over det hele. Tenk å feire jul her i bunad!