Dyrest på auksjon i Skandinavia

Den 2. juni solgte auksjonshuset Bruun Rasmussen i København en ca. 600 år gammel kinesisk porselenstallerken for 48 millioner kroner. Det er den høyeste noteringen på auksjon i Skandinavia noensinne.

Gikk for 14-gangeren: Denne 600 år gamle Ming-tallerkenen ble solgt for 48 millioner kroner hos Bruun Rasmussen. I forkant var den vurdert til 2,7 til 4,1 millioner kroner. Foto: Bruun Rasmussen
Næringsliv

I forkant av auksjonen var tallerkenen vurdert til 2,7 til 4,1 millioner kroner. Men så gikk den altså for et 14 ganger så høyt beløp. 

Den omtrent 600 år gamle tallerkenen er prydet med en drage. Ifølge kinesisk mytologi er drager assosiert med glede, adelighet og styrke. Salget bragte utvilsomt frem glede hos selgerne, som kan prise seg lykkelig over gevinsten.

Summen på 48 millioner kroner er også rekord for en kinesisk gjenstand, solgt på auksjon i Skandinavia, vel å merke. 

Til sammenligning ligger rekorden i auksjonsmarkedet i Norge eksempelvis på 14 millioner kroner pluss omkostninger. Det var i fjor at Blomqvist klubbet et bilde av Theodor Kittelsen for den summen. 

Bommet på vurderingen

– Vi visste at tallerkenen ville få en god pris, og at det ville bli mye interesse fra samlere over hele verden, ikke minst i Kina, sier Ralph Lexner, som leder den asiatiske avdelingen hos Bruun Rasmussen.

Han vedgår at de bommet grovt på forhåndsvurderingen. 

På Instagram skriver også Bruun Rasmussen at mange kinesere har fått mye penger mellom hendene, og at de i stigende grad byr mer på auksjoner. 

Fra svensk samler

Tallerkenen stammer fra en svensk samler, Salomon Sörensen (1856–1937). Han var byarkitekt i Malmö i 30 år og fikk oppført mer enn 100 bygninger inspirert av renessansen og Firenze. Sörensen var også en lidenskapelig samler av kinesiske og japanske såkalt dekorative gjenstander og hadde angivelig enorm kunnskap innen dette feltet. 

Tallerkenen er laget under Ming-dynastiet, som dateres fra 1368 til 1644. Ming er altså ikke til å forveksle med MING   , som er tickerkoden til SpareBank 1 SMN i Trondheim.