Da Erling Kagge spurte om jeg kunne tenke meg å skrive en samtalebok med kongen, svarte jeg med trygghet ja, fordi jeg var sikker på at kongen kom til å si nei. Harald Stanghelle
– En kunstinteresse, absolutt
Bøkene Stanghelle har bidratt til tidligere er stort sett relatert til kunstverdenen og kunstnere som billedhugger Nina Sundby og maleren Håkon Gullvåg. Sistnevnte er kjent for heftig debatterte portretter av dronning Sonja og kong Harald på begynnelsen av 2000-tallet.
– Håkon Gullvåg er en god venn og en strålende maler. Kongeportrettet er bare genialt. Håkon og jeg har kjent hverandre fra nittitallet, sier Stanghelle.
– Jeg antar at du er ganske kunstinteressert?
– Ja, jeg har en kunstinteresse, absolutt. Her jeg sitter, ser jeg på et trykk av Knut Steen. Det var det første grafiske verket jeg kjøpte som 17-åring.
– Steen hadde også et forhold til en konge?
– Ja, men det var heller mislykket, sier Stanghelle.
Det var Steen som laget den omstridte marmorskulpturen av kong Olav som var ment for Rådhusplassen, men til slutt havnet i havgapet på Vestlandet etter at lakseoppdretter og milliardær Ola Braanaas forbarmet seg over kongeverket.
– Jeg har kjøpeforbud
– Du kan jo kjøpe noe flott kunst for bokhonoraret?
– Jeg har kjøpeforbud for tiden. Det var min kone som var en aktiv pådriver for det. Det hadde hun helt rett i. Det er veldig fullt på veggene hos oss.
Jeg har kunstkjøpeforbud for tiden. Det er veldig fullt på veggene hos oss. Harald Stanghelle
– Hva var det siste du kjøpte?
– Et trykk av Per Kleiva. Her rundt meg henger det også kunst av Håkon Gullvåg, Frans Widerberg, Arild Nyquist, Per Fronth, Kjell Aukrust, Fredrik Stabel og Marianne Heske. Heske er den siste kunstneren jeg hengte opp et arbeid av. Min datter hadde det på veggen der hun bodde, men så skulle hun dra til England for å studere. Da ble det kunstverket “ledig”. Bildet heter “Mountain of the Mind”. Heske lager ikke bare flott kunst, hun har også meningsfulle titler, mener penneknekten.
Etter det Kapital kjenner til, jobber NRK-journalist Bo Brekke med en biografi om Stanghelle.
– Jeg vet ikke hvor langt den er kommet. Det får tiden vise.
– Assortert landhandel
Hjemmekontortilværelsen er ikke ny for Stanghelle, som sluttet i Aftenposten i 2018. Siden den gang har han sittet i huset sitt på Røa og levert kommentarer til “Tanta” i Akersgaten tre–fire ganger i måneden, hatt sitt ukentlige program i NRK, “Stanghelle på fredag”, i tillegg til at han sitter i flere styrer, hvorav leder for hovedprogramkomiteen under Arendalsuka veier tyngst.
I vår bidro han som en av 30 personer med en tekst til Linn Skåbers bok 30 dager i april 2020.
Mens mange av de rikeste i landet ynder å si at de driver pølsebod, har Stanghelle sin egen vri:
– Du kan si at jeg driver en slags assortert landhandel, sier 64-åringen.