<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Det skal gjøre litt vondt

En svensk prismelysekrone fra 1800-tallet, serveringsfat i sølv og et dansk rokokkospeil i valnøtt er noe av det som legges under hammeren når “fine ting” selges fra Morten Stamnes’ samling.

Auksjonshus fikk plukke fritt: Kunsthandler Morten Stamnes selger noen av gjenstandene han har samlet i over 40 år. Foto: GWPA
Næringsliv

– Folk har ikke gjort annet enn å pusse opp under corona, så vi tror det er et godt tidspunkt å selge gamle gjenstander som gir et helt annerledes preg til et hjem, sier Axel Meyer, som er med i prosjektgruppen bak auksjonen “Samleren Morten Stamnes”.

Den 15. oktober legges over 100 gjenstander under hammeren hos Grev Wedels Plass Auksjoner (GWPA), det meste fra 1700- og 1800-tallet. Prisene ligger på alt fra et par tusenlapper for en potteskjuler med løvehoder til 350.000 kroner for et norsk gulvur fra 1700-tallet.

– Vi har ikke laget en tradisjonell auksjonskatalog, men presentert tingene i tre ulike hjem for å vise hvordan et rokokkospeil fint går sammen med en moderne kommode, for eksempel, forteller Meyer, som tidligere har jobbet som eiendomsmegler hos Advokat Torbjørn Ek.

Vi har presentert tingene i tre ulike hjem for å vise hvordan et rokokkospeil fint går sammen med en moderne kommode, for eksempel.
Axel Meyer, GWPA

Patina & stil: De gamle gjenstandene fra Morten Stamnes’ samling er presentert som i en interiørkatalog. Foto: GWPA

Auksjonshuset følger dermed også en internasjonal trend med “miks og match” av objekter i hjemmemiljøer.

Lysekrone til 250.000

Gjenstandene er plukket fra samlingen kunsthandler Morten Stamnes har bygget opp over 40 år. Han brukte det første studielånet da han gikk på urmakerlinjen til å kjøpe et gulvur med kinesiske motiver, og hadde allerede da samlet på porselen fra Rosenthal siden han var guttunge. 

I mange år har han drevet forretningen Morten Stamnes Byantikviteter & Interiør på Frogner, og restaurert prismelysekroner på Slottet. På auksjonen selges en lysekrone som har en prislapp på 250.000 kroner.

Svensk herskapelighet: En svensk prismelysekronen fra 1800-tallet er priset til 250.000 kroner. Foto: GWPA

Stamnes bor i en stor leilighet ved Frognerparken. Han har også en gård på Gran på Hadeland sammen med ektemannen Kaare Framstad, som er eiendomssjef i Hegnar Media. 

Da Kapital intervjuet Stamnes om samlingen hans for endel år siden, spurte vi om kundene var redde for at en antikvitetshandler også er samler. Han svarte at det hadde hendt at kunder hadde vært med hjem og påpekt at han hadde finere gjenstander hjemme enn i butikken.

Nå byr muligheten seg til å kjøpe noen av disse gjenstandene, som opprinnelig var forbeholdt formuende i tidligere århundrer og fort sorterer under stilartene rokokko eller Louis-seize (fint å “briefe” med når man har selskap).

Over fire mill.

– Jeg har nesten fått plukke fritt i hjemmene hans, jeg har endevendt skuffer og skap. Det var ikke alt Morten ville selge i første omgang, forteller Meyer videre.

– Det skal gjøre litt vondt. Det betyr at man selger unna virkelig gode ting, mener han.

Under hammeren legges alt fra en champagnekjøler til glass, kandelabre, taffelur, speil, kommoder, porselensterriner og serveringsfat i sølv, gjenstander for over fire millioner kroner.

Komme til dekket bord: Alt på bildet er til salgs. Foto: GWPA

– Hvorfor selger Stamnes?

– Han fikk ideen da deler av samlingen etter Kaare Berntsen ble solgt med vellykkede resultater i mars, sier Meyer, med henvisning til kunsthandler Berntsen, som også var samler.

Milliardærene bladde opp

– Ut av det anonyme skapet

Moderne favoritt

For å fremme kontrasten mellom det moderne og det klassiske, også på visningen, selges det noen moderne kunstverk på auksjonen. De toppes av et verk av Anna-Eva Bergman, som har gått som en kule i kunstmarkedet de senere årene. Bildet er priset til 600.000–700.000 kroner.

Slik plukker du kunst som stiger i verdi

Dette er Tangens unike samling

I samlerintervjuet med Kapital advarte Stamnes mot å handle i London.

– Hvis man har spist en bedre lunsj med ditto drikke, må man passe seg. Da kan 14.000 virke svært billig, fordi man glemmer den ekstra nullen, sa han med referanse til pundkursen.

Gjenstandene på “hans” auksjon selges i norske kroner. Men det kan være greit å stille edru, så begjæret etter fine ting ikke blir så stort at man byr for meget.