Iskaldt for Odd Bjørn Hjelmesets varmende klær

Ty Sports er selskapet der blant annet Odd Bjørn Hjelmeset skal lage klær som reduserer melkesyren hos toppidrettsutøvere. Men det går ikke når fabrikken ligger i Bergamo.

Null gull i klær: Kombinasjonen toppidrettsutøver og klær har så langt nærmest vært en garantert suksess, men Odd-Bjørn Hjelmeset er fortsatt langt unna å kunne cashe inn.  Foto: Terje Pedersen
Næringsliv

Den første testkolleksjonen med klær ligger på kontoret til styreleder Lars Gilleberg i Ty Sports. Stort lenger har ikke arbeidet kommet, men Gilleberg forteller at testingen av klærne med en helt spesiell varmende effekt så vidt er kommer i gang. – Hvis du følger veldig godt med, kan du kanskje se noen som bruker Ty Sports på treningsstudio. Nå er det viktig at vi får tilbakemeldinger, sier han.

Odd-Bjørn Hjelmeset er sammen med tidligere Terra-sjef Stein Ole Larsen største aksjonær i selskapet, mens Gilleberg tidligere har vært manager for Petter Northug. – Edvald Boasson Hagen er også en av de som tester klærne. Du skal være på ganske høyt nivå hvis de skal ha noen effekt, vi snakker om topp 20 i Norseman og toppidrettsutøvere som målgruppen. Dette er ikke et masseprodukt som du vil få kjøpt i de store kleskjedene. Spesialforretninger som Milslukern eller Bull Ski & Kajakk er de mest aktuelle salgskanalene, i tillegg til nettet, sier Gilleberg. – Men vi er fortsatt langt unna noen plass der.

Venter med nye penger

Problemer med både produksjon og samarbeidspartner i Nord-Italia satte virkelig på bremsene i utviklingen og produksjonen av klærne, men driften av selskapet Ty Sports fikk seg også en knekk da tidligere styreleder og frontfigur Lasse Rise Johansen døde i fjor høst.

– Vi jobber med å finne en ny person som skal drifte selskapet, men da coronaen traff oss innstilte vi alt arbeidet, sier Gilleberg.

Så langt har aksjonærene investert fire millioner kroner i Ty Sports. De pengene er gått med til utviklingen av klærne som bruker det japanske stoffet Nexus for å skape den varmende effekten, den som gir mindre melkesyre og bedre restitusjon. Ty Sports har agenturet på Nexus i Skandinavia.

– Dere trenger mer penger?

– Vi har testkolleksjonen, ingen gjeld og ingen kostnader i og med at alt arbeid er satt på vent. Når vi plukker opp tråden igjen må selskapet ha mer penger, men det er det interesse for hos eierne, sier Gilleberg uten å ville gå inn på hvor stort pengebehovet vil være.

Odd-Bjørn Hjelmeset eier 20 prosent av aksjene i Ty Sports via sitt heleide aksjeselskap Trygg Leik. Omsetningen i dette selskapet har krympet gradvis de siste årene og endte i 2019 på 2,4 millioner kroner. Eks-verdensmesteren har regelmessig tatt ut utbytter på mellom en og 1,5 millioner kroner i flere år, men i fjor ble dette redusert til 600.000 kroner.

sport
klær
Inside
Næringsliv