<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Iskaldt for varmende klær

Ty Sports er selskapet der blant annet Odd Bjørn Hjelmeset skal lage klær som reduserer melkesyren hos toppidrettsutøvere. Men det går ikke når fabrikken ligger i Bergamo.

Null gull i klær: Kombinasjonen toppidrettsutøver og klær har så langt nærmest vært en garantert suksess, men Odd-Bjørn Hjelmeset er fortsatt langt unna å kunne cashe inn.  Foto: Terje Pedersen
Næringsliv

Den første testkolleksjonen med klær ligger på kontoret til styreleder Lars Gilleberg i Ty Sports. Stort lenger har ikke arbeidet kommet, men Gilleberg forteller at testingen av klærne med en helt spesiell varmende effekt så vidt er kommer i gang. – Hvis du følger veldig godt med, kan du kanskje se noen som bruker Ty Sports på treningsstudio. Nå er det viktig at vi får tilbakemeldinger, sier han.

Odd-Bjørn Hjelmeset er sammen med tidligere Terra-sjef Stein Ole Larsen største aksjonær i selskapet, mens Gilleberg tidligere har vært manager for Petter Northug. – Edvald Boasson Hagen er også en av de som tester klærne. Du skal være på ganske høyt nivå hvis de skal ha noen effekt, vi snakker om topp 20 i Norseman og toppidrettsutøvere som målgruppen. Dette er ikke et masseprodukt som du vil få kjøpt i de store kleskjedene. Spesialforretninger som Milslukern eller Bull Ski & Kajakk er de mest aktuelle salgskanalene, i tillegg til nettet, sier Gilleberg. – Men vi er fortsatt langt unna noen plass der.

Venter med nye penger

Problemer med både produksjon og samarbeidspartner i Nord-Italia satte virkelig på bremsene i utviklingen og produksjonen av klærne, men driften av selskapet Ty Sports fikk seg også en knekk da tidligere styreleder og frontfigur Lasse Rise Johansen døde i fjor høst.

– Vi jobber med å finne en ny person som skal drifte selskapet, men da coronaen traff oss innstilte vi alt arbeidet, sier Gilleberg.

Så langt har aksjonærene investert fire millioner kroner i Ty Sports. De pengene er gått med til utviklingen av klærne som bruker det japanske stoffet Nexus for å skape den varmende effekten, den som gir mindre melkesyre og bedre restitusjon. Ty Sports har agenturet på Nexus i Skandinavia.

– Dere trenger mer penger?

– Vi har testkolleksjonen, ingen gjeld og ingen kostnader i og med at alt arbeid er satt på vent. Når vi plukker opp tråden igjen må selskapet ha mer penger, men det er det interesse for hos eierne, sier Gilleberg uten å ville gå inn på hvor stort pengebehovet vil være.

Odd-Bjørn Hjelmeset eier 20 prosent av aksjene i Ty Sports via sitt heleide aksjeselskap Trygg Leik. Omsetningen i dette selskapet har krympet gradvis de siste årene og endte i 2019 på 2,4 millioner kroner. Eks-verdensmesteren har regelmessig tatt ut utbytter på mellom en og 1,5 millioner kroner i flere år, men i fjor ble dette redusert til 600.000 kroner.