<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Mot tiltale etter regnskapsførerrazzia

Saken der selskapet Regnskapsavdeling 1 og dets daglige leder Trond Kaarem ble siktet, er nå ferdig etterforsket. Statsadvokaten jobber i disse dager med å ferdigstille tiltalen.

Razzia: Politi og skattemyndigheter aksjonerte i februar 2020 mot Regnskapsavdeling 1s lokaler på Frogner i Oslo. Foto: Oliver Orskaug
Jus

Både Kapital og Finansavisen har tidligere beskrevet hvordan over 100 politifolk og ansatte i Skatteetaten for drøyt to år siden gikk til aksjon mot flere adresser der selskapet Regnskapsavdeling 1 hadde tilhold.

Etterforsket: Tidligere styreleder og daglig leder Trond Kaarem i Regnskapsavdeling 1 har de siste årene vært i politiets søkelys. Foto: Privat

Selskapets styreleder og administrerende direktør var på dette tidspunktet Trond Kaarem, som neppe er et ukjent navn for Kapitals lesere. Han har vært involvert i et tosifret antall konkurser og figurert i mediene flere ganger, blant annet etter å ha vitnet i den såkalte sertifikatsaken som inkluderte folk som Kjell Inge Røkke og Christer Tromsdal. I en periode var Kaarem også daglig leder i Linde Group, selskapet til brødrene Fredrik og Ole Petter Lindegaard, som ble kjørt i grøften og havnet i klammeri med Skatt øst.

I etterkant av razziaen hos Regnskapsavdeling 1 ble det tatt ut siktelser mot både Kaarem og flere av regnskapsførerselskapets kunder. Kapital kjenner til at etterforskningen av saken nå er unnagjort, og at tiltale vil bli tatt ut i disse dager.

– Statsadvokaten jobber med en innstilling til tiltale, men jeg vil ikke kommentere hvem som blir tiltalt eller for hva, sier statsadvokat Erik Førde til Kapital.

Statsadvokaten jobber med en innstilling til tiltale, men jeg vil ikke kommentere hvem som blir tiltalt eller for hva.
Statsadvokat Erik Førde

– Betydelige beløp

Dersom tiltalen er i henhold til siktelsen, vil den omhandle brudd på regnskapsførerloven, samt medvirkning til grovt skattesvik, grov regnskapsunndragelse, grov hvitvasking og grovt økonomisk utroskap. 

I et brev til Kaarem har Finanstilsynet tidligere omtalt at det skal ha blitt ytt “bistand til å sikre utbytte av en straffbar handling for en annen, ved å utstede fiktive fakturaer og overføre penger via regnskapsførerselskapets konto til oppdragsgiver privat”. Totalt skal det ha dreid seg om “betydelige unndratte skatte- og avgiftsbeløp”.

Kapital har vært i kontakt med Trond Kaarem, som ikke ønsker å kommentere denne saken. Han har tidligere omtalt siktelsen som “tøys” og “bortimot grunnløs”, og gitt uttrykk for at han trodde saken ville “smuldre bort”.

Skiftet navn

I etterkant av razziaen, medieoppslagene og siktelsen forlot Kaarem sine offisielle verv i Regnskapsavdeling 1, og virksomheten fikk også nye eiere. Selskapet skiftet i fjor navn til Axano Group, med datterselskapene Axano Oslo, Axano Stavanger og Axano Centrum. Regnskapsavdeling 1 Viken ble til Axano Viken, senere Enetra Økonomi.

I forbindelse med etterforskningen ble Regnskapsavdeling 1s autorisasjon suspendert, men denne ser nå ut til å være på plass igjen. Ifølge Finanstilsynets konsesjonsregister er alle datterselskapene autoriserte regnskapsførerselskaper med rett til å påta seg regnskapsføreroppdrag.

Axano Group ledes i dag av Hagos Yared, som er både daglig leder og styreleder. Han satt tidligere i styret i flere av Kaarems selskaper. Største eier er ifølge selskapsdatabasen Purehelp Cato Oddsett, som også er hovedaksjonær i et annet selskap der Trond Kaarem i dag er styreleder, kalt TV-helse. Selskapets registrerte regnskapsfører er Axano Oslo.