Resultatsmell for Bergensmeglere

Mens mange meglerhus rapporterer om rekordoverskudd, fikk Bergensbaserte Norne Securities over en million kroner i negativt driftsresultat i fjor. Ledelsen bedyrer at 2021-tallene blir langt bedre.    

Revansjesugen: Toppsjef Erik Valen i Norne Securities bedyrer at fjorårets negative driftsresultat på ingen måte vil gjenta seg for inneværende år, tvert imot. Foto: LinkedIn
Finans

– Heftig comeback, skrev Kapital på samme tid i fjor og viste til at det sparebankkontrollerte meglerhuset Norne Securities i 2019 leverte en topp- og bunnlinje som var klart bedre enn året før. Men i 2020 har pilene pekt i en helt annen retning. Omsetningen står på stedet hvil, mens driftsresultatet faller fra pluss fire millioner kroner i 2019 til minus 1,7 millioner kroner. Saftige IT-investeringer har hovedskylden, forklarer Erik Valen, toppsjef i Norne.

– I fjor leverte vi en omfattende fondsplattform til bankene våre, og her tok vi endel systemkostnader up-front. Inntektsmodellen ble nemlig endret i forbindelse med overgangen til nettobetaling ved tegning av fond, drevet frem av MiFID II-regulativet. Men fremover vil denne modellen gi oss en bedre margin og mer forutsigbarhet, sier Valen til Kapital.

 Så det negative driftsresultatet skyldes ikke kundetap eller at man har måttet utbetale store bonuser til kjernemedarbeidere?

– Nei, på ingen måte. 

Mens Norne leverte samme omsetning som året før, har de aller fleste meglerhusene levert rekordsterke tall for fjoråret, bl.a. løftet frem av en ellevill noteringsaktivitet på Euronext Growth. 

Men det er helt riktig, vi er en liten aktør, og er mer en spesialist å regne som sakte, men sikkert bygger posisjon, også opp mot børstransaksjoner.
Erik Valen, Norne Securities

 Er det vanskeligere, i en tid med høy konkurranse og mange aktører, for et relativt lite meglerhus som Norne å kapre nok lønnsomme corporateoppdrag? 

– Våre kjerneområder innenfor corporate finance er knyttet til fusjoner og oppkjøp, med særlig tilstedeværelse innen bank og finans, samt eiendomssektoren. Innen disse områdene fikk både vi og markedet først opp farten i andre halvår. Samtidig har vi hatt en begrenset posisjon i  markedet for offentlige emisjoner og børsnoteringer, som virkelig var områder som preget markedet i 2020, sier Valen. Han legger til:   

– Nå er aktiviteten veldig god, også innenfor denne delen. Men det er helt riktig, vi er en liten aktør, og er mer en spesialist å regne som sakte, men sikkert bygger posisjon, også opp mot børstransaksjoner.  

Ansatte på eiersiden

Ifølge Norne-sjefen jobbet meglerhuset i 2019 frem en klar vekstplan, blant annet ved å sikre seg flere høyt kompetente medarbeidere. 

– Men nå har vi et stjerneteam og en forretningsmiks der våre medarbeidere virkelig kommer til sin rett. Inneværende år kommer til å bli bedre enn det vi trodde 2020 ville bli i 2019, med andre ord ligger vi rundt ett år etter den opprinnelige planen vår, men med langt høyere fart enn da vi la planene. 

– Første halvår 2021 ligger an til å bli vårt beste noensinne. Nå begynner forretningen vår virkelig å virke, og jeg har klokkertro på at vi skal levere i tiden som kommer. 

I løpet av våren 2021 har Norne fått Sparebanken Sogn og Fjordane som ny eier. Sparebanken Vest   er fortsatt største eier og sitter på rundt 48 prosent av aksjene. Alle ansatte har også nylig fått tilbud om å bli eiere. 

– Vi har hatt en enestående interesse for dette, og våre ansatte eier nå rundt 15 prosent av aksjene. Nå har vi et solid team som alle har ståltro på det vi holder på med. Da blir det bra,  avslutter Norne-sjefen.